Neix Endolipid Therapeutics, la spin-off de Vall d’Hebron i GENESIS Ventures que desenvolupa una nova estratègia per reduir el greix visceral i subcutani

Endolipid Therapeutics ha desenvolupat un nou abordatge per reduir el greix visceral amb aplicacions en terapèutica per tractar, per exemple, el fetge gras, i es desenvoluparan aplicacions per reduir el greix subcutani.

16/06/2021

L’acumulació de greix ectòpic i especialment en l’abdomen (greix visceral) es un factor independent de risc cardiovascular i també s’associa a fetge gras no alcohòlic, una condició que afecta una de cada quatre persones arreu del món. Tot i l’alta prevalença d’aquesta malaltia, que en moltes ocasions s’associa a obesitat o diabetis tipus 2, no existeix cap fàrmac aprovat per al seu tractament i només s’ofereixen recomanacions d’estil de vida, com ara seguir una dieta saludable i fer exercici físic. Amb l’objectiu de desenvolupar una teràpia per reduir el greix visceral neix Endolipid Therapeutics S.L., una nova spin-off de Vall d’Hebron basada en un projecte del grup de recerca en Diabetis i Metabolisme del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), liderat pel Dr. David Martínez Selva, investigador principal, i el Dr. Rafael Simó, cap del grup i del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Una de les línies de recerca del Dr. David Martínez Selva és investigar la relació entre la globulina transportadora d’hormones sexuals (SHBG, per les sigles en anglès) i diferents malalties humanes. Aquesta proteïna uneix amb gran afinitat els esteroides sexuals i en regula la seva biodisponibilitat. Els resultats obtinguts utilitzant ratolins humanitzats, línies cel·lulars i mostres humanes han demostrat que la SHBG té funcions alternatives: regula la formació de greix, promou la degradació de greixos acumulats (efecte lipolític) i té un paper antiinflamatori. “Vam descobrir que la sobreexpressió de SHBG en models de ratolí amb obesitat i fetge gras prevenia i revertia l’acumulació de greix tant al teixit adipós com en el fetge. A més a més, reduïa la inflamació associada a aquestes malalties”,comenta el Dr. Martínez Selva, investigador principal del grup de recerca.

L’efecte lipolític i antiinflamatori també obre un enorme potencial en el camp de la cosmètica i concretament pel tractament de la cel·lulitis resultant del greix acumulat sota la pell.

Els esforços del grup de recerca han estat orientats a identificar la regió concreta de la SHBG implicada en els efectes anti-acumulació de greix i antiinflamatoris. L’optimització d’aquests fragments que mimetitzen els efectes beneficiosos de la proteïna completa ha permès obtenir pèptids específics pel tractament del fetge gras i altres per la cel·lulitis. A més, la mida d’aquests pèptids anticipa un desenvolupament i explotació viable esdevenint l’actiu principal de la companyia.

Durant els propers dos anys, la companyia preveu impulsar l’aplicació dels pèptids pel fetge gras no alcohòlic fins a les fases de desenvolupament clínic que permetin validar aquesta aproximació terapèutica innovadora. Segons el Dr. Albert Palomer, CEO de la companyia, “esperem que aquest model dual ens permeti progressar cap a un innovador tractament pel fetge gras, una malaltia que afecta de forma silent a la salut d’una enorme porció de la població”.

El fetge gras no alcohòlic, una malaltia que pot progressar fins a cirrosi

El fetge gras no alcohòlic es produeix per l’acumulació excessiva de greix en aquest òrgan per causes diferents a l’abús de l’alcohol. La seva importància recau en què, si no es detecta precoçment, aquesta acumulació de greix pot portar a una inflamació del fetge amb esteatohepatitis no alcohòlica (NASH), fibrosi i finalment cirrosi. En aquest sentit, al no mostrar inicialment manifestacions clíniques, la malaltia està infra-diagnosticada i el diagnòstic acostuma a arribar massa tard. Per això, és important millorar la detecció i el coneixement de la malaltia així com desenvolupar tractaments que n’aturin la evolució.

La tecnologia desenvolupada per Endolipid Therapeutics seria un nou possible enfocament terapèutic per a aquesta malaltia, cada cop més estesa i amb importants derivades sanitàries i econòmiques.

La constitució d’Endolipid Therapeutics S.L.

Endolipid Therapeutics S.L. compta amb la participació dels Drs. David Martínez Selva i Rafael Simó, que respectivament actuaran com a Director Científic i Assessor Mèdic; i amb el suport del VHIR juntament amb GENESIS Ventures. Recentment s’ha incorporat al projecte el Dr. Albert Palomer com a CEO de la companyia.

GENESIS Ventures és un vehicle d’inversió gestionat per la consultora GENESIS Biomed, especialitzat en la creació d’empreses tecnològiques en salut, que acumula nombrosos casos d’èxit, havent participat en les principals rondes d’inversió realitzades a Catalunya i Espanya en els darrers 4 anys. A més, GENESIS Biomed ha col·laborat amb iniciatives sorgides de Vall d’Hebron com són les empreses Anaconda i Peptomyc. El 2019, GENESIS s’incorpora al projecte Endolipid Therapeutics i es compromet en el desenvolupament de la tecnologia, i aporta ara un primera inversió, contactes i coneixement per fer front a les primeres fases d’activitat de la companyia. GENESIS també identifica al CEO de la companyia, incorporant-lo un cop es constitueix l’empresa i es tanca la segona inversió de GENESIS: el Dr. Albert Palomer. Segons Josep Lluís Falcó, CEO de GENESIS Ventures: “estem molt satisfets de veure com el model d’inversió de GENESIS Ventures ajuda a que iniciatives sorgides de la recerca hospitalària es converteixin en spin-off liderant un projecte tan prometedor com aquest”. Per altra banda, la incorporació del Dr. Albert Palomer com a CEO de la companyia amb contrastada experiència en la direcció d’empreses en salut reforça l’equip directiu d’Endolipid Therapeutics.

El projecte ha comptat amb el suport per part de la Unitat d’Innovació del VHIR, que ha acompanyat el projecte i l’equip durant tot el procés de valorització i transferència del projecte. La constitució d’Endolipid Therapeutics S.L. se suma a les recents constitucions d’spin-offs del VHIR com són BSURE S.L. i MiMARK Diagnostics S.L. D’aquesta manera es consolida l’assoliment d’un dels objectius del VHIR, que és la translació dels resultats de la recerca biomèdica al sistema de salut i al mercat, en forma de nous productes i serveis d’alt valor i impacte clínic, social i econòmic.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vhebron.net, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.