A campus that never stops

Webinar IRISCAT- Dra. Carolina Serena "Adipose tissue as immunological organ: interaction between adipose-derived stem cells and gut microbiota on chronic inflammatory diseases"

Desc fecha
02Jun
Desc info
Tipus:
Seminars
Hora:

De 16:00 h a 17:00 h

Localització:

Activitat online

Organitza:

Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)

Summary:

Crohn’s disease is characterized by the expansion of mesenteric fat, also known as ‘‘creeping fat.’’ We explored the plasticity and immune properties of adipose-stem cells in the context of Crohn’s patients as potential key players in the development of creeping fat. Mesenteric adipose-stem cells from Crohn’s patients presented a more proliferative, inflammatory, invasive, and phagocytic phenotype than equivalent cells from healthy donors, irrespective of the clinical stage. Furthermore, we found that the inflammatory events that accounts Crohn’s disease alter DNA methylations of the adipose stem cells, influencing their anti-inflammatory and regenerative capacity. Finally, we demonstrated that mesenteric adipose tissue of Crohn’s patients is a bacterial reservoir, and it has a microbiome signature that is dependent on their clinical status. Interestingly, we studied Crohn’s patients from adipocentric point of view, that was poorly approached.

 

CV:

Carolina Serena es llicenciada en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Doctora per la Universitat Rovira i Virgili (URV) el 2007. Va desenvolupar la seva etapa postdoctoral al Weastmead Millenium Institute de Sydney, Austràlia. Durant aquesta etapa va participar com a investigadora en el projecte internacional "Phylogeny as a Base for Molecular Identification of Pathogenic Fungi" i com a professora d'un postgrau a la Universitat de Sydney. Actualment, es investigadora sènior I3 (prèviament Investigadora Ramon y Cajal), en l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Hospital Joan XXIII de Tarragona dins del grup de Diabetes i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET).  La seva principal línia d’investigació és identificar els factors clau que intervenen en el desencadenament de la resposta immune innata del teixit adipós en la inflamació local o sistèmica en el context de l’obesitat i la malaltia de Crohn. Ha liderat un projecte associat al Ramon y Cajal, dos projectes FIS consecutius (PI15/00143 i PI18/00037) fruit dels quals ha sortit 1 patent (EP17382615.7.) i 5 publicacions en revistes de gran impacte en la seva àrea (destacant publicacions: com a primera autora/autora de corresponding: Serena C. Stem Cell Reports. 2017 Oct 10;9(4):1109-1123; Serena C. Clin Epigenetics. 2020 Apr 6;12(1):53). A més de dirigir la seva línia de recerca, la IP col·labora activament amb diverses línies del grup DIAMET, fruit de les quals han donat lloc a 7 publicacions d’alt índex d’impacte (destacant publicacions com: Serena C. ISME J. 2018 Jun;12(7):1642-1657 o Keiran N, Nat Immunol. 2019 May;20(5):581-592) i és co-inventora d’una patent del grup (PCT/EP2019/051157).

També ha rebut un premi europeu de l’Organització Europea de Crohn i Colitis (ECCO grant) per realitzar un anàlisi integratiu d’epigenètica i transcriptòmica en cèl·lules mare de malalts de Crohn amb diferent activitat clínica. A més, ha participat com a investigador col·laborador en un projecte interciber (PIE14 / 00045), en un projecte de la Marató de TV3 (PV17013S) i en un Caixaimpulse, Fundació la Caixa (SUCCIPRO). Forma part de la xarxa nacional d’estudi de la diabetis i les malalties metabòliques associades CIBERDEM i del grup AGAUR (Generalitat de Catalunya). Pel que fa a la capacitat docent, està actualment dirigint dues tesis doctorals i ha dirigit 3 treballs finals de màster i 6 treballs de final de carrera (URV i Universitat de Barcelona).      És professora associada del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. En referència a les responsabilitats institucionals, la IP forma part del Comitè de Seminaris i de Formació de l'IISPV. Participa de forma activa en diversos actes de divulgació científica (European Research Night, 11 de febrer, Pint of Science, xerrades en ajuntaments locals/centres sanitaris per explicar la seva recerca directament als malalts, xerrades en escoles i instituts...). A més, és sòcia de DIVULGA Camp de Tarragona, l’Associació europea de Crohn i Colitis i l’Associació Espanyola GETECCU.

Comparteix aquest contingut