Vall d’Hebron estrena aquest hivern el Servei d’Hospitalització a Domicili Pediàtrica que evita ingressos i escurça les estades a l’hospital

Més de 100 infants i les seves famílies s’han beneficiat de la iniciativa que porta l’hospital a casa: els pacients reben la visita diària dels professionals durant l’hospitalització i tenen contacte telemàtic amb l'equip mèdic

26/02/2024

Aquest hivern, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha posat en marxa el servei d’Hospitalització a Domicili Pediàtrica (HaDp), una alternativa als ingressos hospitalaris convencionals. Portar l’hospital a casa dels pacients evita ingressos i escurça les estades hospitalàries. El projecte va arrencar el novembre amb sis domicilis, tot i que ja hi ha la previsió d’augmentar la dotació.

Principalment, s’atenen infants amb problemes respiratoris com la bronquitis o la bronquiolitis que necessiten oxigen, així com aquells que, per altres motius, requereixen administració d'antibiòtics intravenosos. Fins ara, s’han beneficiat més de 100 infants i les seves famílies.

“A casa, fem cures complexes, teràpia amb oxigen, tractaments endovenosos i analítiques. Fem tot igual que a l’hospital. L’única excepció són les proves radiològiques”, descriu el Dr. Antonio Moreno, cap del Servei de Pediatria. La iniciativa respon a la Carta Europea dels Drets dels Nens Hospitalitzats per tal que "els infants no estiguin ingressats si no és absolutament necessari i, en cas d’estar hospitalitzats, rebin l’alta l’abans possible".  El servei atén el pacient  que ingressa directament a casa derivat d’urgències i ‘d’alta precoç’, que es transfereix a casa des de la planta d’hospitalització de Vall d’Hebron per seguir el tractament al domicili.

Avantatges per als Pacients i les seves Famílies

L’hospitalització a domicili ofereix avantatges tant pels infants com per als seus pares. Els nens i nenes es beneficien al romandre en el seu entorn familiar, envoltats de les seves joguines i comoditats, mentre que els pares eviten trasllats a l'hospital, descansen millor i mantenen la unitat familiar. A més, es mantenen els drets que comporta tenir un fill ingressat, tot i que alguns pares aprofiten per teletreballar durant aquest període. També es redueix el risc d’infecció nocosomials (aquelles que es transmeten pel contacte amb altres pacients). Tot i no ser l’objectiu del projecte, amb el tractament a domicili, l’hospital guanya recursos per a altres pacients i estalvia en conceptes com ocupació de l’espai o energia. “Avancem cap a un model d’hospitalització més humanitzat i el paradigma de la humanització és que siguem nosaltres els qui anem a visitar els pacients a les seves llars”, explica la Dra. Ariadna Carsi, la pediatra de l’equip d’Hospitalització a Domicili Pediàtrica que forma tàndem amb la Dra. Laia Martínez. El servei compta amb tres infermeres, dos per a l’assistència a domicili i una tercera responsable de fer les capacitacions dels pares.  La col·laboració del Servei de Farmàcia completa l'equip.

Paper Crucial de la Infermeria en el HaDp

Cada dia, l'equip revisa els pacients ingressats i que han arribat a urgències per identificar possibles candidats a la hospitalització domiciliària. “Quan detectem un pacient, proporcionem educació sanitària als pares i fem entrega del material necessari per a les cures a casa”, explica Irene Ortiz, una de les infermeres. En paral·lel, tots els dies un equip de pediatria i infermeria visita el domicili. Les visites diàries a casa permeten controlar l'evolució dels pacients, realitzar anàlisis de control i administrar tractaments com ara antibiòtics intravenosos. La mitjana de l’hospitalització a domicili és entre els 3 i 5 dies.

El servei ha introduït també la videoatenció a domicili, una innovació que facilita el seguiment i la comunicació entre l'equip mèdic i les famílies. L'experiència de les mares, pares, nenes i nenes que han optat per l’hospitalització a domicili destaca la comoditat i la qualitat de l'atenció en l'entorn familiar.

El Futur de l'Atenció Pediàtrica

“Hem detectat una gran satisfacció de les famílies que han viscut l’hospitalització a domicili, i des de l'Hospital Vall d'Hebron preveiem que aquest enfocament representa el futur de l'atenció pediàtrica”, reflexiona el Dr. Antonio Moreno. “La flexibilitat, comoditat i resultats positius donen suport a la idea que oferir cures hospitalàries a casa no només és una necessitat actual, sinó una tendència que promet millorar l'experiència dels pacients pediàtrics i les seves famílies”, conclou la Dra. Ariadna Carsi.

El servei d’Hospitalització a Domicili funcionava ja amb els nadons prematurs i amb pacients adults. Amb aquesta nova peça, Vall d’Hebron ofereix l’hospital a casa a pacients de totes les edats, sempre i quan s’adeqüin als criteris de selecció, el més primordial, que estiguin estables.

 

El projecte va arrencar el novembre amb sis domicilis, tot i que ja hi ha la previsió d’augmentar la dotació.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.