Vall d’Hebron impulsa un projecte de ciència ciutadana amb adolescents i pacients amb Parkinson

Aquesta iniciativa forma part d'un estudi pioner que busca valorar com la relació entre diferents grups d'edat pot influir en la qualitat de vida i la salut mental dels pacients.

10/04/2024

Millorar la qualitat de vida i la salut mental de les persones afectades de Parkinson i, a la vegada, fomentar l’empatia, el coneixement de les malalties neurodegeneratives i les vocacions científiques entre els i les adolescents. És l’objectiu d’un projecte de ciència ciutadana per fomentar les relacions intergeneracionals, que actualment està en marxa de la mà del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) en el marc del programa Caixa d’Eines del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació en xarxa, juntament amb l’agència de comunicació científica Eduscopi.

El projecte compta amb la participació de nou persones afectades per Parkinson d’entre 45 i 80 anys en diferents estadis de la malaltia, tres persones cuidadores i 30 alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Escola Coves d’en Cimany de Barcelona. Experiències prèvies han demostrat que les relacions socials i les interaccions poden conduir a una millora en el benestar psicosocial, així com en processos fisiològics i físics de les persones afectades per la malaltia. Com afirma la Dra. Silvia Enriquez, neuròloga investigadora del grup de Malalties Neurodegeneratives del VHIR, “amb aquest projecte volem conèixer quins beneficis poden tenir la interacció amb els més joves per a les persones afectades per la malaltia de Parkinson i per a les seves famílies i destacar la importància de la connexió humana en el tractament”.

Les trobades, quatre sessions de dues hores celebrades a la Biblioteca del Carmel - Juan Marsé i al propi Institut, han estat dissenyades per l’alumnat tenint en compte les diferents necessitats dels pacients. En elles, els i les assistents participen en activitats cooperatives tan diverses com fer passatemps, papiroflèxia, ioga, ball o actuacions de màgia. A més de les activitats de grup, es realitza una enquesta inicial i final per avaluar l'impacte del projecte en diversos aspectes com les dificultats en les activitats quotidianes, l'estat d'ànim i la percepció personal de la malaltia. Els resultats seran analitzats per l'alumnat i l’equip investigador per extreure conclusions i proposar millores futures.

Per altra banda, la iniciativa també espera suposar un benefici per a l’alumnat. Al tractar-se d’un projecte de ciència ciutadana amb un aprenentatge servei associat, s’espera implicar els més joves en la recerca real i promoure la seva cultura científica, a més de contribuir a la millora del seu entorn, oferint un acompanyament a les persones afectades. "És fonamental per a nosaltres posar en context als joves sobre la realitat de la malaltia de Parkinson i treballar per promoure la comprensió i el suport social necessaris per contribuir positivament a la societat", conclou la Dra. Ariadna Laguna, investigadora principal del grup de Malalties Neurodegeneratives del VHIR.

El projecte forma part d’un programa impulsat pel Pla de Barris de Barcelona, l’Institut de Cultura i el Consorci d’Educació de Barcelona anomenat Caixa d’Eines que aposta per la introducció de pràctiques artístiques i científiques dins el currículum escolar, amb l’objectiu de reduir les desigualtats, articulant l’educació formal, la no formal i la comunitat. Als instituts escola del barri del Carmel, aquest programa té com a objectiu fer de les STEAM quelcom vivencial, proper i accessible per als alumnes, ampliar els seus horitzons i oferir noves maneres d’aprendre i de relacionar-se amb el seu entorn.

Aquest projecte forma part de l’Eix Singular Steam dels Instituts Escola del barri de Carmel impulsat pel Pla de Barris, l’Institut de Cultura i el Consorci d’Educació de Barcelona a través del programa Caixa d’Eines de Cultura i Educació a les Escoles i es duu a terme en col·laboració amb Eduscopi.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.