Vall d’Hebron acull la 19a reunió anual de la xarxa europea SCOPE

SCOPE (Càncer Cutani en Receptors d’un Trasplantament d'Òrgan Sòlid, en les seves sigles en anglès) reuneix enguany a Barcelona dermatòlegs, metges de trasplantaments i investigadors per analitzar els problemes actuals en l’atenció dermatològica dels receptors de trasplantament d’òrgans i altres pacients immunodeprimits

22/09/2019

La xarxa europea SCOPE (Càncer Cutani en Receptors d’un Trasplantament d'Òrgan Sòlid en les seves sigles en anglès) es reuneix enguany a Barcelona, del 26 al 29 de setembre. Dermatòlegs, metges de trasplantaments, investigadors i grups de pacients analitzaran durant tres dies els problemes actuals en l’atenció dermatològica dels receptors de trasplantaments d’òrgans i altres pacients immunodeprimits. Després de trobades anteriors a altres ciutats europees com Londres, Berlín o Oslo, Vall d’Hebron fa d’amfitrió de la reunió anual d’SCOPE, un grup interdisciplinari que va arrencar l’any 2000. El càncer de pell és responsable de la mortalitat d’entre un 5 i un 8% dels pacients trasplantats, amb especial incidència dels carcinomes de les cèl·lules escamoses i les seves lesions precursores, les queratosis actíniques.

“El dermatòleg ha d’implicar-se en el maneig multidisciplinar del pacient receptor d’un trasplantament d’òrgan sòlid abans, durant i després de realitzar-lo”, explica la Dra. Carla Ferrándiz-Pulido, responsable de la Consulta Monogràfica de Seguiment Dermatològic de Pacients Receptors d’un Trasplantament d’Òrgan Sòlid de Vall d’Hebron, que es va posar en marxa a finals del 2010 i actualment visita més de 800 pacients. “El dermatòleg ha de participar en l'screening pretrasplantament d'aquests pacients, així com en el seguiment posttrasplantament en mesures de prevenció i tractament de complicacions, sobretot de tipus oncològic”, afegeix la Dra. Ferrándiz-Pulido, al capdavant del comitè organitzador local de la 19a reunió anual de la xarxa europea SCOPE. Juntament amb el Dr. Vicenç García-Patos, cap del Servei de Dermatologia de Vall d’Hebron, el Dr. Antoni Roman, director assistencial de Vall d’Hebron, i la Dr. Deniz Seçkin, presidenta d’Scope, la Dra. Ferrándiz-Pulido inaugurarà la reunió d’SCOPE el pròxim 27 de setembre a Vall d’Hebron.

L’objectiu de la reunió anual d’SCOPE és presentar un programa científic diversificat que abordi els problemes actuals en l’atenció dermatològica dels receptors de trasplantaments d’òrgans i altres pacients immunodeprimits, així com proporcionar una plataforma per a la trobada informal que permeti un intercanvi d’idees que han de cristal·litzar en projectes conjunts de futur.

Enguany, la Dra. Carla Ferrándiz-Pulido presentarà els resultats d’un estudi multicèntric de carcinoma de cèl·lules de Merkel liderat per Vall d’Hebron, que demostra que el pacient immunodeprimit té un pitjor pronòstic: aquest tipus de càncer de pell poc freqüent se li manifesta d’una forma més agressiva i presenta un major risc de mortalitat. El Dr. Álvaro Gómez ha validat amb una cohort de més de 700 pacients la utilitat de l’escala SUNTRAC. Es tracta d’una eina eficaç, simple i fiable per estratificar el risc inicial dels pacients receptors d’un trasplantament d’òrgan sòlid de desenvolupar un càncer cutani. La incorporació de SUNTRAC a la pràctica clínica permetrà prioritzar aquells pacients que necessiten una avaluació dermatològica amb major rapidesa.

Per part seva, el Dr. Carlos González-Cruz presentarà l’experiència clínica de Vall d’Hebron en el maneig de la malaltia de l’empelt contra l’hoste en pacients pediàtric. El Dr. González també analitzarà el maneig dels pacients amb sarcoma de Kaposi, un tipus de neoplàsia característica dels pacients immunodeprimits i que suposa tot un repte, ja que el tractament pot tenir un impacte en la supervivència de l’empelt.

En el marc de la 19a reunió d’SCOPE també s’analitzaran casos clínics. La Dra. Marta Velasco exposarà un cas sobre erupció i funció anormal del fetge en un receptor d’un trasplantament hepàtic i el Dr. Víctor Cabezas-Calderón, un altre cas sobre múltiples nòduls violacis en l’avantbraç d’un receptor trasplantat de ronyó.  A més, la Dra. Ingrid López-Lerma exposarà un cas de síndrome linfoproliferativa en un pacient trasplantat renal.

Compartir:

Suscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Selecciona el boletín que quieres recibir:

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento. 
Procedencia: El propio interesado.