Celebrem la II Jornada d’Actualització en Infeccions de Transmissió Sexual en el context de la infecció pel VIH

L'objectiu de la jornada és revisar les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) amb major impacte clínic i de salut pública amb un enfocament teòric-pràctic a través de casos clínics interactius que facilitin la discussió i l’aprenentatge.

01/10/2019

Revisar les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) amb major impacte clínic i de salut pública amb un enfocament teòric-pràctic a través de casos clínics interactius que facilitin la discussió i l’aprenentatge. Aquest és l’objectiu de la II Jornada d’Actualització en Infeccions de Transmissió Sexual en el context de la infecció pel VIH, que Vall d’Hebron ha celebrat aquest dimecres. “És un dels principals  problemes de salut pública entre la gent sexualment activa, especialment entre els joves, i tots els professionals sanitaris hem de conèixer a fons les ITS per tal de diagnosticar-les i tractar-les”, exposa el Dr. Adrià Curran, metge de malalties infeccioses i director de la jornada juntament amb el Dr. Martí Vall.

Les ITS són un dels problemes més important i que generen major morbiditat entre les persones que viuen amb el VIH i un dels motius de consulta més freqüents. S’ha observat que en l’última dècada els casos d’ITS estan augmentant de forma sostinguda i que en un percentatge significatiu afecten pacients amb VIH. En el decurs de la jornada s’ha analitzat per exemple l’impacte del Chemsex –pràctiques sexuals de risc combinades amb el consum de drogues– i la profilaxi preexposició (PrEP) en el VIH i altres ITS, i els principals síndromes dins les ITS a través de casos clínics interactius per revisar el maneig de diferents ITS i les estratègies de cribratge. Com a docents han participat membres de la Unitat de Transmissió Sexual (UITS) Vall d’Hebron-Drassanes, incloent-hi una presentació d’infermeria, que juga un paper clau en el maneig d’aquesta patologia, així com professionals d’atenció primària. El Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d'Hebron compta amb un total de 51 professionals que treballen en cinc àrees altament especialitzades: malalties de transmissió sexual, salut internacional i medicina del viatger, diagnòstic, tractament i prevenció de la tuberculosi, atenció pediàtrica en aquests àmbits i laboratori de diagnòstic microbiològic.

Drassanes Exprés i administració de terapèutica tipus PrEP

Dins l’àrea de malalties de transmissió sexual, cal destacar dos programes: el programa Drassanes Exprés i l’administració de terapèutica tipus PrEP (profilaxi preexposició de la infecció pel VIH en persones amb alt risc de contagi). El programa Drassanes Exprés possibilita que qualsevol persona sense símptomes i amb conductes sexuals de risc accedeixi a un circuit de diagnòstic ràpid i accés precoç al tractament de les infeccions de transmissió sexual (ITS), respectant en tot moment la confidencialitat dels usuaris. Drassanes Express va iniciar-se el novembre de 2016 i fins al juliol de 2018 ha realitzat 7.289 proves diagnòstiques, amb un total de 1.128 proves positives (un 15,05%). El temps mitjà de resposta dels resultats va ser inferior a les 6 hores en el 86,4% dels casos atesos i van poder obtenir-se per SMS o correu electrònic. El 85,4% dels usuaris amb algun resultat positiu va ser visitat al centre abans de les 72 hores. Pel que fa al programa de la PrEP, va posar-se en marxa el 2017 i en l’actualitat es continuen controlant un total de 84 usuaris.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.