Obrint un nou camp en l'estudi del Parkinson

La relació entre les manifestacions gastrointestinals de la malaltia i el seu desenvolupament obren una nova via de coneixement d’aquesta patologia. Avui se celebra el Dia Mundial del Parkinson, amb una sèrie d’actes amb participació de Vall d’Hebron.

10/04/2017

L’any 1817, el Dr. James Parkinson descrivia per primera vegada una malaltia que va ser batejada amb el seu nom. 200 anys després, la malaltia de Parkinson continua sent una patologia de la qual només es poden tractar els símptomes. Això, però, pot canviar si les darreres hipòtesis sobre el seu origen es confirmen.

En el marc del Dia Mundial del Parkinson, el Dr. Oriol de Fàbregues-Boixar, responsable de la Unitat de Trastorns del Moviment del Servei de Neurologia Vall d’Hebron, va participar ahir a la jornada organitzada per l’Associació Catalana per al Parkinson (ACAP) amb la Societat Catalana de Neurologia. Ho va fer amb una ponència centrada en els problemes gastrointestinals relacionats amb aquesta malaltia, que “afecta, a més del moviment, la tremolor i la rigidesa, a altres aspectes clínics del pacient, com ara els neuropsiquiàtrics i també els gastrointestinals”.

De fet, com apunta el Dr. de Fàbregues-Boixar, alguns símptomes gastrointestinals “són anteriors al Parkinson”. Això obre, “segons les últimes hipòtesis”, un “camp per intentar prevenir la malaltia”.

 

Una afectació ascendent

Segons explica el responsable de la Unitat de Trastorns del Moviment de Vall d’Hebron, ara s’analitza si la proteïna alfasinucleïna, l’acumulació de la qual es troba a les neurones de les persones afectades per aquesta patologia, hi arriba “a través de la connexió gastrointestinal del nucli dorsal del nervi vague”, des d’on “s’estendria a tot el cervell”.

En aquest sentit, Vall d’Hebron té una gran experiència en aquest camp, com ara l’aplicació de la bomba de levodopa intraduodenal per tractar els símptomes motors de la malaltia, la utilització de la toxina botulínica per l’hipersalivació i la disfagia i el desig de desenvolupar tasques de recerca multidisciplinària en relació amb la microbiota intestinal.

 

La segona malaltia neurodegenerativa en prevalença 

La malaltia de Parkinson afecta més de 200.000 persones a l’Estat, 20.000 d’elles a Catalunya. És la segona malaltia neurodegenerativa en prevalença, però les associacions de pacients denuncien que és molt desconeguda a la societat. Per aquest motiu ahir es van celebrar una jornada de divulgació per part de l’ACAP i un acte commemoratiu del bicentenari de la descripció d’aquesta patologia per part de la Reial Acadèmia de Medicina, tots dos amb la participació del Dr. de Fàbregues-Boixar, que també ha actuat com a assessor científic d’una obra teatral divulgativa sobre aquesta efemèride impulsada per l’ACAP.

 

Share it:

Noticias relacionadas

Professionals relacionats

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vhebron.net, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.