Nova Unitat de Teràpia de Medicina Nuclear a Vall d'Hebron per tractar el càncer

Les instal·lacions, que permetran tractar amb molècules radiomarcades diversos tipus de càncer, s’han dissenyat tenint en compte les necessitats i confort dels pacients, sobretot els més petits. L’Hospital i l’Institut de Diagnòstic per la Imatge han col·laborat a la construcció d’aquest nou espai. Vall d’Hebron serà el centre de referència a Catalunya per als infants que necessitin aquest tipus de tractament. Les instal·lacions estan dissenyades per tractar més de 600 pacients l’any.

04/07/2017

​L’Hospital Universitari Vall d’Hebron estrena una nova Unitat de Teràpia de Medicina Nuclear per tractar amb radiofàrmacs pacients adults i pediàtrics amb càncer. Les noves instal·lacions són fruit de la col·laboració amb l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI). La seva construcció ha durat dos anys i el seu cost ha estat de 850.000 € aproximadament. En el disseny d’aquest nou espai ha participat un equip multidisciplinari, format per professionals del Servei de Medicina Nuclear, Física i Protecció Radiològica i la direcció de Manteniment i Obres, junt amb professionals de l’IDI.

Aquest tipus de tractament amb radiofàrmacs utilitza molècules radioactives dirigides directament al tumor per tractar la malaltia. Això permet dissenyar-los de forma personalitzada i ajustar la dosi de radiació a cada pacient. Malgrat que la radiació administrada és la mínima necessària per aconseguir la màxima eficàcia terapèutica, el pacient necessita quedar ingressat per evitar irradiar altres persones en instal·lacions blindades i dotades de sistemes de gestió dels residus.

 

Dissenyat pensant en el pacient

En el cas de les noves instal·lacions de Vall d’Hebron, s’han dissenyat pensant en els pacients i, especialment, en els pediàtrics. Com explica el cap del Servei de Medicina Nuclear, el Dr. Joan Castell, “els pacients poden ser-hi ingressats acompanyats dels familiars, cosa que és encara més important a la població infantil”. L’espai es divideix en dues habitacions amb quatre punts de tractament, amb una capacitat per atendre quatre pacients de forma simultània. Les habitacions estan completament equipades amb sistemes de comunicació sense fils per facilitar la relació amb l’exterior i minimitzar la percepció d’aïllament i solitud. A la vegada, disposen de llum solar i els familiars els poden acompanyar, només separats per un vidre plomat que garanteix la seva seguretat. De fet, la protecció de parets i sostres està garantida per una coberta que té un pes de 18 tones, a les quals cal sumar les dues tones que pesen les portes de les habitacions.

L’optimització en les dosis de radiació a cada pacient permet oferir la màxima eficàcia terapèutica i a l’hora es redueix el risc per a la seva salut. Gràcies a les mesures de seguretat introduïdes, s’aconsegueix també la minimització de la radiació als familiars, acompanyants i treballadors del centre. En una visió integral del tractament de la malaltia, s’ha desenvolupat un protocol d’atenció i seguiment dels pacients mentre rebin el tractament d’acord amb els serveis de Medicina Nuclear, Endocrinologia, Urgències, Oncologia Mèdica i Oncologia i Hematologia Pediàtriques que garanteix la millor atenció multidisciplinària i personalitzada als pacients.

Tot el procés de tractament està controlat amb sistemes electrònics, sensors de radiació i de vigilància per protegir al personal sanitari, que pot exercir les seves tasques a distància. El mateix pot fer el personal del Servei de Física i Protecció Radiològica. Un dels aspectes clau és l’emmagatzematge dels residus excretats pels pacients, bàsicament l’orina, que s’ha de mantenir en uns tancs especials durant el període necessari perquè baixin els nivells de radiació.

 

600 pacients l’any 

El nou equipament es va posar en marxa a mitjans del mes d’abril i pot atendre entre 600 i 650 pacients l’any. La majoria, el 90%, són adults, afectats bàsicament de càncer de tiroides i tumors neuroendocrins. La resta són pacients pediàtrics amb aquestes patologies i d’altres com ara neuroblastoma. Estan en fase d’assaig noves molècules per tractar altres malalties oncològiques que milloraran el seu tractament i que aquesta avançada instal·lació permetrà posar a l’abast dels pacients. De fet, amb la posada en marxa d’aquestes habitacions, Vall d’Hebron es converteix en el centre de referència per als infants que necessiten rebre aquest tipus de tractament a Catalunya. 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vhebron.net, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.