Mocadors solidaris i tallers a Vall d’Hebron en el Dia del Càncer de Mama


El Centre de Càncer de Mama del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus es consolida com un centre de referència a nivell nacional en el diagnòstic, el tractament i el seguiment de la malaltia. Gràcies a la investigació pionera que es desenvolupa al Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), més de 200 pacients han estat incloses en els 40 assajos clínics actius i 60 en seguiment.

18/10/2017

Avui 19 d’octubre es torna a celebrar un any més el Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Mama. Aprofitant la data, el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, a través de la simbiosi entre el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i la Unitat de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, centra els esforços a conscienciar la societat sobre la importància en la prevenció d’aquesta malaltia, l’atenció a les pacients afectades de càncer de mama i la recerca translacional. A més, s’inicia el programa de tallers per a pacients amb càncer de mama. El primer taller té lloc el 19 d’octubre a les 10:00. També es vendran els mocadors solidaris, amb els que es recapten fons que es destinen a la recerca (de 10:00 a 11:30 a l’Hospital General, i de 12:00 a 13:00 a l’Hospital Materno-Infantil).

La supervivència de les pacients amb càncer de mama ha augmentat enormement, i això ha requerit plantejar una visió molt més multidisciplinària de la malaltia i tenir molt en compte les pacients supervivents d’un càncer de mama. Per això, la importància d’una cirurgia cada cop menys agressiva quan això és possible, la cirurgia reconstructiva, i d’altres necessitats com ara la psicooncologia. Altres aspectes com la nutrició, l’exercici físic, l’aspecte físic, la sexualitat, la maternitat després del càncer o l’ajuda mútua, són cada vegada més presents i formen part del dia a dia i la realitat de les pacients.

El Campus Vall d’Hebron, a través del VHIO i l’hospital, amb el suport de patrocinadors, són des de fa temps molt conscients d’aquest fet i han incorporat iniciatives noves. Així, ja fa tres anys que s’ofereixen tallers informatius sobre temes d’actualitat per a les pacients amb càncer de mama, en els que es tracten aquests aspectes, tallers de mindfulness i es dona suport a les iniciatives que les mateixes pacients lideren des de la recentment creada associació “Endavant chic@s”. Des de l’associació s’ha creat a més un grup de voluntaris que tenen la funció d’acompanyar les pacients durant les visites hospitalàries.L’atenció Integral, en majúscules, que es practica a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, afegida a la recerca capdavantera, situa l’atenció a les pacients en la Unitat de Càncer de Mama, coordinada per la Dra. Isabel Rubio, com a centre de referència nacional en el càncer de mama.


El càncer de mama al Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus en xifres

Durant l’any 2016 passat es van atendre en el departament d’oncologia mèdica d’aquesta unitat, liderat per la Dra. Cristina Saura, 689 visites en total. A més, hi ha 40 assajos clínics actius en fase de reclutament, i uns altres 60 en fase de seguiment. Això ha permès que l’any passat 204 pacients s’hagin beneficiat de la recerca pionera que es du a terme al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), centrada en la teràpia personalitzada i l’ús de noves dianes moleculars per a una medicina de precisió.


No són les úniques xifres que hi ha per a fer-se una idea de la importància que l’Hospital Universitari Vall d’Hebron té pel que fa al tractament del càncer. Així, per exemple, si parlem de les xifres de la unitat de mama del Servei de Radioteràpia, que coordina la Dra. Victoria Reyes, durant l’any passat van ser tractades 441 pacients amb neoplàsia de mama. El servei de radioteràpia destaca per l'aplicació de tècniques d'intensitat modulada, la radiocirurgia i la radioteràpia estereotàctica fraccionada, tant intracranial com extracranial que permet disminuir al màxim els efectes adversos de la radioteràpia. Aquestes tècniques d'intensitat modulada (IMRT), que no estan disponibles en molts altres hospitals, es van implementar ja fa vuit anys a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

D’altra banda, en el Servei de Radiologia, coordinat pel Dr. Juan de Torres, es van dur a terme un total de 7.900 mamografies assistencials, i 11.067 més que corresponien als programes de cribratge del càncer de mama. Així mateix es van realitzar 4.935 ecografies i 553 ressonàncies magnètiques, a més de 654 revaloracions de proves que s’havien efectuat de manera externa i 1.105 procediments intervencionistes com ara biòpsies o implantació de xips de seguiment. 

D’altra banda, les pacients afectades de càncer de mama han canviat la seva manera de veure i entendre la malaltia. A Vall d’Hebron s’ha centrat l’atenció en les pacients, se n’han escoltat les necessitats i s’han creat unitats específiques a demanda de les pacients o com a resposta a l’abordatge de situacions complexes. Aquest és el cas del Programa d’Atenció a les Embarassades amb Càncer de Mama, que ja ha atès més de cinquanta pacients en aquesta situació des de la seva creació; o la Unitat de Psicooncologia integrada en el servei, per a aquelles pacients que es valora que necessitin aquest tipus de suport durant el diagnòstic i el tractament de la malaltia.

Totes aquestes xifres expliquen com el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus s’ha convertit en un centre de referència al que acudeixen nombroses pacients per a cercar una segona opinió sobre el seu tractament.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.