La realitat virtual millora el tractament dels pacients amb trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat

L'Hospital Vall d'Hebron, l'Hospital Sant Joan de Déu, Vodafone i Pisous han presentat els primers resultats d'un assaig clínic realitzat a través de realitat virtual i aplicat a pacients amb trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat.

23/01/2018

La salut mental és un problema important: s'estima que una de cada quatre persones al món patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. Malgrat això, segueix sent bastant desconegut pel públic, i hi ha un estigma envoltant les persones que pateixen trastorns mentals. Aquest projecte amb realitat virtual neix de la mà de Vodafone i Psious que, amb l'objectiu de dotar als professionals de noves i millors eines, s'uneixen per facilitar l'ús de la realitat virtual als hospitals on es tracten certs trastorns mentals. Els progressos en l'aplicació de les noves tecnologies en salut, i més particularment en el tractament de trastorns mentals, permeten dirigir la mirada cap a les teràpies ja existents i millorar l'experiència dels pacients i/o l'eficiència d'aquestes teràpies.

La solució de realitat virtual desenvolupada per Psious i empleada en aquest projecte és molt senzilla. Amb ulleres de realitat virtual, una app mòbil, i una plataforma web, es realitza el tractament de trastorns d'ansietat mitjançant exposició gradual, la teràpia més usada en el tractament d'aquestes patologies per part de terapeutes cognitiu conductuals (CBT). El pacient està immers en un entorn de Realitat Virtual, mentre el terapeuta controla la seva experiència des de la plataforma web per adaptar-la a les seves necessitats i el seu trastorn. 

Vodafone aporta una connectivitat d'alta seguretat, a través de les seves xarxes d'última generació, que garanteix la privadesa dels tractaments i l'èxit de les connexions al moment de la seva aplicació amb el pacient. A més, l'operadora proveeix de les ulleres de realitat virtual utilitzades en les teràpies.

 

Aplicació clínica en nens i adults

Des de fa un any, el departament de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron, dirigit pel Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, expert en el tractament del Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) en adults, ofereix tractament amb realitat virtual a pacients que ho pateixen en el marc d'un estudi aleatoritzat i controlat. El Dr. Ramos Quiroga és també cap del grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addicions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

El tractament desenvolupat en l'estudi consisteix en determinades sessions de Mindfulness aplicat amb realitat virtual, de manera immersiva. Ha estat tal l'acceptació de la nova tècnica que actualment aquests pacients poden fer part del tractament des de casa gràcies a la realitat virtual, reduint així el nombre de visites que han de fer a l'hospital. Encara que encara s'estan recollint dades sobre aquest tema, s'ha observat una menor taxa d'abandonament que amb altres tractaments i que els pacients estan més motivats i predisposats al tractament. A l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona estan aplicant aquest mateix tractament en població infantil (el TDAH afecta a més del 5% dels nens al món) per obtenir conclusions i integrar-les en un estudi.

Aquest important projecte, que ha rebut diferents premis i fons europeus, permetrà recollir dades que permetran comparar els resultats del tractament amb realitat virtual en persones amb TDAH enfront del tractament farmacològic i així determinar si ensenyar i aplicar Mindfulness té efectes similars o millors que prendre fàrmacs.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vhebron.net, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.