La quimioteràpia inicial en càncer de mama podria evitar l’extirpació dels ganglis de l'aixella

El Dr. Christian Sisó, de la Unitat de Patologia Mamària de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, ha presentat els resultats de l’estudi a l’XI Congrés Europeu de Càncer de Mama (EBCC 11), que se celebra a Barcelona.

21/03/2018

Un estudi liderat per professionals de Vall d’Hebron mostra que la quimioteràpia inicial en càncer de mama podria evitar extirpar els ganglis de l'aixella. Quan una dona pateix càncer de mama, és habitual que s’extirpin els ganglis situats sota l’aixella, ja que aquests s’encarreguen de filtrar la limfa del cos i poden atrapar cèl·lules canceroses de la mama. El problema d’extirpar els ganglis és que es pot provocar limfedema, és a dir, inflamació deguda a un mal drenatge del sistema limfàtic.

Ara, l’estudi dirigit pel Dr. Christian Sisó assenyala que la quimioteràpia preoperatòria podria evitar que s'extirpin els ganglis de l'aixella en alguns casos de càncer, concretament, els més agressius (Her2 positiu i triple negatiu), sempre i quan la dona es beneficiï del tractament previ. El Dr. Sisó ha presentat els resultats de l’estudi durant la ronda de premsa del Congrés Europeu de Càncer de Mama (EBCC 11), que se celebra a Barcelona. Per a la realització de l’estudi, es va  administrar quimioteràpia preoperatòria per reduir els tumors abans de la cirurgia a 90 pacients de Vall d’Hebron entre el gener del 2011 i el desembre del 2016. A més, se'ls va realitzar escàners i anàlisis patològiques per avaluar l'extensió del càncer en els ganglis.

Els resultats mostren que, en les pacients que inicialment no presentaven indicis d’adenopatia clínicament rellevant a l’axil·la i que, amb el tractament, es va resoldre completament el tumor a la mama (el 42,5% del total), el resultat de la biòpsia del gangli centinela va ser negatiu. Aquest és el primer gangli limfàtic on les cèl·lules cancerígenes tenen més probabilitat de disseminar-se des d'un tumor primari. Com explica el Dr. Sisó, “aquest estudi obre la porta a plantejar la no necessitat d’extirpar els ganglis de l’aixella a aquestes pacients, però són necessaris estudis amb més pacients per confirmar-ho”. 

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.