Vall d’Hebron participa en la creació d‘un Centre de Recerca en Salut a Angola

En un acte presidit per autoritats del país angoleny, es va inaugurar el Centre de Recerca en Salut (Pesquisa em Saúde) a Cubal, fruit de la col·laboració del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la Universidade Katyavla Bwila. 

24/05/2018

A principis del mes de maig es va inaugurar el Centre de Recerca en Salut (Pesquisa em Saúde) a Cubal (Angola), fruit de la col·laboració del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la Universidade Katyavla Bwila. L’acte es va emmarcar en la celebració de les VIII Jornades Científiques de l’Hospital Nossa Senhora da Paz de Cubal i van participar diferents autoritats nacionals i locals i el Dr. Israel Molina, en representació de Vall d’Hebron i com a director del Comitè Científic del nou centre de recerca.

L’acte va comptar amb la presència de l’Excelentíssima Dra. María Do Rosário Bragança, Ministra do Ensino Superior d’Angola, el Dr. Albano, Magnífico Rector de la Universitat Katiavala Buila de Benguela, la Dra. Paula Oliveira, decana de la Facultat de Medicina, entre d’altres.

El Campus Vall d’Hebron va estar representat pel Dr. Israel Molina, coordinador de la Unitat de Medicina Tropical  i Salut Internacional de Vall d'Hebron i investigador principal del grup de recerca en malalties infeccioses del VHIR. Mitjançant una connexió per Skype, van intervenir el Dr. Joan X Comella, director del VHIR i el Dr. Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron.

Des de l’any 2007, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall Hebron Institut de Recerca i el Programa de Salut Internacional de l'Institut Català de la Salut, PROSICS, van iniciar una estreta col.laboració amb  l'Hospital Nossa Senhora da Paz (HNSP) de Cubal Angola.

Aquesta relació de col·laboració s'ha materialitzat de diferents formes: suport mitjançant sessions setmanals de telemedicina entre els professionals d'Angola i els de Vall Hebron, l'intercanvi entre personal mèdic sobre el terreny durant tot l'any per donar suport a l'hospital, així com la implementació de projectes d'investigació i de salut pública i/o comunitària. A més, “durant aquests anys s’ha treballat en la recerca de malalties molt prevalents a Angola i a Cubal, en concret, com per exemple la tuberculosi, l’esquistosomiasi, la Geohelmintiasi i la malària”, comenta el Dr. Almirante.

Totes aquestes intervencions han portat a detectar una necessitat no coberta de desenvolupament sanitari, educació per a la investigació i capacitació de professionals de la salut. Per aquest motiu l'any 2012 es va establir un conveni marc entre l’Hospital Vall d’Hebron, el VHIR, l’HNSP i la Universitat Katyavala Bwila de Benguela. 

I ara, amb la creació del Centro de Pesquisa em Saúde de la Universidade Katyavla Bwila, s’ha fet realitat un somni que va començar fa més de 10 anys i al que s’han anat afegint diversos serveis de l’Hospital com el de Microbiologia, Pediatria, Medicina Preventiva i Psiquiatria. “Estem establint les bases per ser un centre líder en el país i aconseguir avançar encara més en la recerca, optar a un nombre major de projectes, obtenir més finançament i ajudar en la formació del personal local d’Angola”, explica el Dr. Molina.

De fet, aquest centre de recerca aportarà un benefici directe per a la població general, el sistema de salut del país i suposa un impuls a la recerca en les malalties infeccioses més prevalents a nivell nacional.

Durant tot el procés de creació, el Campus Vall d’Hebron ha participat molt activament, des de l'inici del mateix, així com a garant de la qualitat científica dels projectes i programes de formació que es planegen desenvolupar. I tant el Dr. Molina i el seu equip, com Vall d’Hebron, continuaran donant suport logístic i assessorament a aquest projecte. “Estem convençuts que amb el temps fomentarem l’intercanvi  de personal, el centre acollirà a investigadors internacionals esdevenint així un centre de referència internacional en malalties infeccioses”, afegeix del Dr. Comella.

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.