El Dr. Ferran Morell participa en la redacció de la Guia de Diagnòstic de la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica

El Dr. Ferran Morell, investigador principal del grup de recerca en Pneumologia del VHIR, ha estat l’únic expert de l’Estat espanyol que ha participat en la redacció de la Guia de Diagnòstic de la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica (Diagnosis of  Idiopathic Pulmonary Fibrosis: An official ATS/ERS/JRS/ALAT Clinical Practice Guideline) presentada durant el Congrés de l’American Thoractic Society, celebrat recentment a San Diego, California. 

29/05/2018

En l’elaboració d’aquesta Guia han participat 33 professionals més, representants de l’American Thoracic Society, la European Respiratory Society, la Japanese Respiratory Society i de la Latin American Respiratory Society. 

L’objectiu d’aquestes guies és “dotar als facultatius que visiten pacients amb malalties pulmonars intersticials d’una normativa estandarditzada, clara i consensuada pels experts sobre com es defineix la malaltia, com s’efectua el diagnòstic amb les exploracions necessàries o convenients en cada cas”, explica el Dr. Morell. Es tracta d’un document que facilita que la comunitat mèdica tingui unes directrius consensuades per a un correcte diagnòstic de la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica.

Així, en la Guia actual s’han redefinit els patrons microscòpics de la pneumònia intersticial usual  i els patrons diagnòstics de la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica (FPI) en la tomografia computeritzada. “S’han fet recomanacions sobre l’ús del rentat broncoalveolar i en les indicacions de la biòpsia pulmonar”, afegeix. Aborda la tècnica a utilitzar i la classificació de les imatges de la Tomografia Computada d’Alta Resolució (TCAR), la conveniència o no de determinar les IGG especifiques i els anticossos antiteixit així com l’eventual determinació de determinats marcadors, entre d’altres aspectes. També es posa èmfasi en la conveniència de la discussió multidisciplinària entre els diversos especialistes amb l’objectiu de precisar al màxim el diagnòstic de la FPI. 

La Guia es publicarà en els pròxims dies a l’American Journal Respiratory Critical Care Medicine en substitució de la Guia anterior, que datava de 2011.

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.