Vall d’Hebron-PROSICS crea un joc d'escapada en viu per conscienciar sobre la realitat dels refugiats

Una trentena de professionals de Vall d'Hebron s'han posat avui en la pell de les persones refugiades en aquest escape room que s'ha organitzat a l'Hospital. Així, a través del joc, han pogut experimentar la duresa d'un procés migratori. 

17/07/2018

El Programa de Salut Internacional de l’ICS (PROSICS) promou la formació innovadora. En aquest marc, el Vall d’Hebron-PROSICS ha creat un joc d'escapada en viu (escape room) per sensibilitzar estudiants i professionals sanitaris sobre la situació de les persones refugiades a qui atenen. Professionals de salut internacional de la institució donen un pas més en els projectes formatius més complets, incloent-hi ara la ludificació dins els seus recursos. Per la seva experiència en l’atenció a persones refugiades poden dissenyar diferents iniciatives formatives enfocades a com atendre-les.

Aquesta experiència ha estat la base per anar més enllà en la formació de coneixements sanitaris i per oferir ara, a través del joc, el context històric, geogràfic, social i vivencial de les situacions de les persones refugiades. El Refugee escape room és un joc de proves innovador en què “els participants es posen en la pell de les persones refugiades, una aproximació al drama que suposa engegar un procés migratori a contracor”, explica el Dr. Israel Molina, responsable del PROSICS, del Vall d’Hebron-PROSICS i de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d’Hebron-Drassanes. Segons la Dra. Núria Serre, de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d’Hebron-Drassanes, “les formacions amb elements de ludificació milloren el nivell de coneixements i el grau de satisfacció dels participants també és més elevat”.

L’ICS promou la formació entre els seus professionals i innova, amb propostes com el Refugee escape room, per aportar un valor afegit a l’atenció a les persones migrants i refugiades. Els professionals de la sanitat pública formen part dels equips sanitaris que s’encarreguen de donar cobertura a les persones que arriben a Catalunya amb aquesta casuística. També s’encarreguen de vetllar per la salut d’aquelles persones que viatgen als seus països d’origen. Els seus coneixements permeten que, a posteriori, puguin formar altres professionals perquè desenvolupin una major empatia vers aquests col·lectius i puguin donar-los una atenció més adequada a la realitat que han viscut durant el procés migratori.

La ludificació aplicada a l’àmbit educatiu permet apropar conceptes de forma lúdica i vivencial. Gràcies a aquest joc de pistes, pensat també per a persones que treballen en l’atenció d’immigrants, els participants passen a convertir-se durant una hora i mitja en persones refugiades en un entorn fictici.  

 

El Refugee escape room

La proposta està pensada per realitzar en grups de cinc o sis persones que es converteixen en famílies amb membres de diferents edats i amb casuístiques personals i de salut diferents. Cada família ha de superar tota una sèrie de proves en què s’han de resoldre enigmes sobre el procés migratori i els seus efectes a tot el món i al llarg de la història. La durada de l’experiència és d’una hora i mitja i ja se n’han realitzat diferents edicions en espais diversos, com el Centre Corporatiu de l’ICS o l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Núria Serre ha desenvolupat el projecte conjuntament amb Lloy Wylie, doctora de la Western University London d’Ontario, Canadà.

 

El Programa de Salut Internacional de l’ICS (PROSICS)

El PROSICS el conformen els professionals de la institució que treballen en les unitats de salut internacional. Aquestes unitats realitzen diferents tasques: atenció al viatger i vacunació internacional, assistència al viatger i a l'immigrant, laboratori, tasques de salut comunitària, recerca, docència, cooperació i col·laboracions amb centres externs.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.