Jornada per formar als professionals que ajuden als pares a afrontar el dol perinatal

La “Jornada d’atenció al dol perinatal” de Vall d’Hebron, referent estatal en aquesta especialitat, ha estat centrada en exposar de forma teòrica i pràctica com els professionals poden ajudar mares i pares a afrontar aquesta dolorosa experiència.

18/10/2018

La pèrdua gestacional o la mort d’un fill acabat de néixer és una experiència molt dolorosa per als pares. El tracte que reben per part dels professionals sanitaris pot ser d’ajuda per realitzar el procés de dol. Per aquest motiu hem celebrat la “Jornada d’atenció al dol perinatal”, dirigida a llevadores, infermeres, auxiliars d’infermeria, obstetres, ginecòlegs, pediatres, psicòlegs i altres professionals que treballen en l’atenció a la dona durant l’embaràs, el part, el puerperi o en l’atenció al recentment nascut.

Com ha assenyalat el Dr. Josep Maria Argimon, director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), durant la inauguració de la jornada, aquesta és “molt important” ja que permet “compartir coneixements teòrics i pràctics” en un tema tan rellevant com el dol perinatal. Per la seva banda, el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, gerent de l’Hospital Vall d’Hebron, ha remarcat que “a les facultats de medicina no s’ensenya als futurs professionals com gestionar les emocions que es viuen en moments tan durs com quan uns pares perden un fill”. En aquest sentit, ha volgut posar l’èmfasi en què “cal formar-se per aprendre a gestionar les emocions per acompanyar els pares”. En la mateixa línia, la Dra. Elena Carreras, cap d’Obstetrícia, ha explicat que “aquesta jornada servirà per ajudar als professionals a que ajudin als pares que pateixen la pèrdua d’un fill”. I el Dr. Félix Castillo, cap de Neonatologia, ha assenyalat que “els professionals hem de formar-nos per acompanyar les famílies”.

 

Espai de Paraula a Vall d’Hebron

Com ha explicat la Dra. María Ángeles Sánchez Durán, de la Unitat de Medicina Maternofetal, a Vall d’Hebron “existeix l’Espai de Paraula, un grup de pares que han perdut un fill i que es reuneixen un cop al mes amb la supervisió d’una psicòloga”. Cal destacar que ​el Ministeri de Sanitat va reconéixer el grup interdisciplinari de reflexió sobre vivències de pèrdua perinatal l’Espai de Paraula com una de les Bones Pràctiques al Sistema Nacional de Salut a la convocatòria corresponent a l’any 2015. 

 

Jornada amb testimonis i tallers pràctics

Aquesta jornada ha servit per realitzar una anàlisi i reflexió sobre com els professionals poden oferir una millor atenció en els casos de mort perinatal. El tracte que rebin les famílies per part dels professionals pot ajudar-los a afrontar aquesta situació i tindrà molt a veure amb l’enfocament del seu dol, de manera que és d'especial importància que els professionals sanitaris sàpiguen oferir un adequat acompanyament i atenció no només a la parella que passa per una mort gestacional o neonatal, sinó també al seu entorn familiar.

Durant la jornada, a banda de les intervencions dels professionals, uns pares que han patit la pèrdua d’un fill han volgut compartir el seu testimoni. La part final de la jornada ha consistit en tallers de rol amb metges i pares per aprendre a comunicar aquest tipus de notícies, així com vídeos explicatius de bones i males pràctiques.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vhebron.net, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.