El Dr. Tabernero participa en el projecte guanyador del Cancer Research UK per fer front a un dels “grans reptes” del càncer

Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), és un dels investigadors líders d’OPTIMISTICC (Opportunity To Investigate the Microbiome’s Impact on Science and Treatment In Colorectal Cancer), un dels projectes guanyadors del Gran Repte del Cancer Research UK (CRUK).

23/01/2019

El Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) , participa com a investigador principal en un dels projectes guardonats per Cancer Research UK a través del prestigiós Programa Grand Challenge [Gran Repte]. Aquesta iniciativa, que destina fons competitius a propostes d’àmbit internacional, té com a objectiu donar resposta a les grans preguntes del camp de la recerca del càncer, apostant per projectes integrals i multidisciplinaris que s’espera que representin un canvi de paradigma en el seu camp.

El Gran Repte reuneix prestigiosos científics de tot el món en propostes úniques que busquen trobar solucions als desafiaments més complexos relacionats amb la disciplina del càncer i traslladar els coneixements ràpidament als pacients. Les propostes han de tenir un fort component innovador en la seva recerca, així com un enfocament internacional i estretament col·laboratiu.

OPTIMISTICC, un projecte per aprofundir en el paper del microbioma en el càncer

El professor Matthew Meyerson, del Dana-Farber Cancer Institute, i la professora Wendy Garrett, del Harvard T.H. Chan School of Public Health, dirigiran el projecte, juntament amb investigadors dels EUA, el Canadà, el Regne Unit, els Països Baixos i Espanya, per explorar la relació entre el microbioma i el càncer colorectal. El nom del projecte és OPTIMISTICC, del títol Oportunitat per Investigar l’Impacte del Microbioma en la Ciència i Tractament del Càncer Colorectal.

L’equip buscarà comprendre la diferència entre un microbioma “sa” i un microbioma associat amb el càncer, i trobar la manera de poder generar canvis en aquests microorganismes per prevenir i tractar millor la patologia. Això s’explorarà a través de cohorts de pacients en assajos clínics basats en els resultats de la recerca.

El cos humà compta amb 100 bilions de microorganismes diversos que inclouen bacteris, fongs i virus. Junts formen una comunitat anomenada microbioma, que difereix d’òrgan a òrgan i de persona a persona, gairebé com les empremtes dactilars. Aquest equip multidisciplinari pioner ha rebut vora 20 milions de lliures (més de 22,5 milions d’euros) per desentranyar el paper que juga el microbioma en el càncer colorectal. 

Gràcies a les sinergies que es derivaran de la col·laboració internacional entre investigadors de la talla i l’experiència dels que conformen aquest projecte, podrem abordar de manera òptima el complex repte d’entendre millor la relació entre el microbioma i el desenvolupament de càncer colorectal”, assenyala el Dr. Josep Tabernero. “Però tinc la confiança que la nostra recerca no només beneficiarà els pacients amb càncer colorectal, sinó que es pot aplicar a altres tumors en els quals el microbioma pugui influir”.

Wendy Garrett assenyala que "el còlon compta amb l’ambient microbià més densament poblat del planeta. Hem reunit un equip global amb un gran interès en el microbioma i el seu enorme impacte en la salut humana. Ja hem identificat uns quants tipus de bacteris que semblen estar associats a un risc més elevat de càncer colorectal, però això és només la punta de l’iceberg”.

I afegeix que  “en aquest projecte esperem respondre preguntes sobre com el microbioma influeix en la resposta del càncer al tractament, al desenvolupament de nous tractaments que alteren el microbioma i comprendre com l’entorn d’una persona pot afectar el seu microbioma”.

Aquest equip s’unirà així a una creixent comunitat d’investigadors del Gran Repte, que es va llançar per primera vegada el 2015 i que inclou quatre equips internacionals més, anunciats en la convocatòria de 2017.

 El Dr. Edward Harlow, membre del panel assessor del Gran Repte i professor d’educació i recerca sobre el càncer a l’Escola de Medicina de Harvard, indica que no tinc coneixement de cap altra convocatòria d’aquesta envergadura, a cap lloc del món, que integri aquesta quantitat d’experts internacionals en càncer en projectes amb una importància tan clara. Aquests equips s’uneixen per enfrontar-se a grans desafiaments que es troben actualment en la recerca del càncer. Podem veure, a partir del progrés assolit, com és de poderós el fet de donar suport a les col·laboracions d’aquesta escala”.

Per la seva part, el Dr. Iain Foulkes, director executiu de recerca i innovació de Cancer Research UK, explica que: “individualment, aquests equips de recerca es troben entre els millors del món en els seus camps respectius. En reunir-los travessant fronteres, el Gran Repte els està permetent pensar a gran escala i establir noves i emocionants col·laboracions. L’escala del finançament reflecteix l’oportunitat que veiem a aprofitar la seva capacitat per comprendre i combatre el càncer”.

Cancer Research UK

 Cancer Research UK és la principal organització benèfica del càncer dedicada a salvar vides a través de la recerca. Gràcies al seu treball pioner en prevenció, diagnòstic i tractament del càncer, ha estat possible salvar milions de vides. Per al seu finançament no compta amb fons del govern del Regne Unit, sinó que depèn de les donacions de la població i la societat.

http://cruk.org/grandchallenge

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.