Som l'hospital català que més trasplantaments va realitzar el 2018

Amb un total de 319 intervencions, l'Hospital de Vall d'Hebron lidera el rànquing de centres amb més trasplantaments realitzats a Catalunya i al conjunt de l’Estat.

14/01/2019

L'Hospital Vall d'Hebron ha liderat, amb 319 trasplantaments (42 pediàtrics), el rànquing de centres amb més intervencions d'aquest tipus realitzades a Catalunya. També és capdavanter al conjunt de l’Estat. Així ho ha explicat avui l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) en una roda de premsa encapçalada per la subdirectora del Servei Català de la Salut, Marta Chandre, i el director de l'OCATT, Jaume Tort.  

Del total de 319 trasplantaments realitzats a Vall d'Hebron, 134 van ser de ronyó en adults, 14 de ronyó en nens, 44 trasplantaments de fetge en adults, 15 de fetge en nens, 99 trasplantaments de pulmó en adults, 5 de pulmó en nens i 8 de cor en nens. 

Al llarg del 2018, el conjunt dels hospitals catalans van realitzar 1.149 trasplantaments, una xifra que es manté a l'alça per cinquè any consecutiu i representa un creixement del 3,9% respecte a 2017. Això situa Catalunya amb una de les taxes més altes del món, amb més de 150 trasplantaments per milió de població. Per tipus, el 2018 van augmentar els trasplantaments pancreàtics (un 23,5%), hepàtics (un 13,8%), els cardíacs (un 18,3%) i els pulmonars (un 16,9%).

 

Líder d’Espanya en trasplantament de pulmó

L’any passat es van batre rècords amb 71 trasplantaments de cor i 104 de pulmó. Els renals, que són un any més els trasplantaments majoritaris amb un total de 771 intervencions, van reduir-se en canvi lleugerament (-1,2%), degut en part al descens de la donació en viu. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron va situar-se l’octubre passat com el primer centre de l’Estat que superava el miler de trasplantaments de pulmó a Espanya i un dels cinc primers que ho feia en tot Europa.

 

Rècord de trasplantament pediàtric

Vall d'Hebron ha realitzat fins a 42 trasplantaments pediàtrics del total de 53 que s'han dut a terme: l'altre centre autoritzat a Catalunya per realitzar intervencions d'aquest tipus, l’Hospital Sant Joan de Déu, ha dut a terme els 11 trasplantaments pediàtrics restants. Globalment això significa que gairebé 1 de cada 3 menors de l’Estat espanyol ha estat trasplantat a Catalunya.

 

Centre amb més donants d'òrgans de Catalunya

L’Hospital Vall d’Hebron, amb 57 donants cadàver vàlids i 24 donants vius, ha estat el centre català on s'han registrat més donacions d'òrgans i teixits. En concret, ha destacat com el centre amb més activitat d'obtenció de còrnies el 2018, amb 385, i ocupa el tercer lloc del rànquing de centres catalans d'obtenció de teixit muscul-esquelètic (54). 

 

Lleu descens dels donants per un canvi de protocol

L'augment de trasplantaments s'explica per la major efectivitat del procés, ja que també han baixat un 1,9% els donants, amb 456 entre vius i cadàver. També  s'han incrementat significativament les negatives a la donació en el conjunt de Catalunya, amb un 18,7%: això es tradueix en el fet que quasi 2 de cada 10 famílies de potencials donants no han donat el consentiment.

Segons ha explicat la coordinadora de trasplantaments de l'Hospital Vall d'Hebron, Teresa Pont, "aquest augment de les negatives es deu a un canvi de protocol que es va fer uns quatre o cinc anys enrere. Ara es pregunta als familiars de la persona que ha de morir si volen donar els òrgans: sovint, pel nerviosisme de la situació, alguns diuen que no. Prèviament només es preguntava als familiars un cop la persona ja havia mort".

En un 46% dels casos, la negativa es dóna sense especificar cap raó concreta, en un 34% es deu a la negativa prèvia del donant i en un 11% a altres motius. A més, el 3% de les famílies encara al·leguen dubtes amb la mort encefàlica o la integritat corporal i un 2% problemes amb el personal sanitari. Un 4% addueixen motius religiosos com a causa de negativa, tot i que les religions majoritàries es mostren favorables a la donació

 

Un total de 328 donants a Catalunya

Tot i no haver-se superat la xifra rècord de 333 donants al 2017, el nombre de donants cadàver vàlids obtinguts l’any 2018 s’ha situat a prop, 328 (-1,5%), en el que suposa el segon millor resultat de la història. L’any 2018, la taxa de donació a Catalunya ha estat de 43,3 donants per milió d’habitants, un punt inferior a la de l’any 2017.

En roda de premsa, el director de l'OCATT, Jaume Tort, ha destacat que les llistes d'espera d'òrgans vitals són "molt baixes, i això és una bona notícia". La llista d'espera per trasplantament renal s'ha contingut, tot i l'augment de les indicacions, i s'han reduit les llistes d'espera d'òrgans com el fetge, el cor o els pulmons. Així, a 31 de desembre de 2018, un total de 1.221 persones continuaven esperant un òrgan: 1.059 resten a l'espera de rebre un trasplantament de ronyó, 77 de fetge, 27 de cor, 30 de pulmó i 28 de pàncrees.

 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vhebron.net, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.