Vall d’Hebron i la UOC formen 145 residents en habilitats comunicatives, mètode científic i bioètica

L’Hospital i la Universitat dissenyen un programa de formació transversal en línia per als residents d’aquesta institució.

12/02/2019

Programa de Formació Transversal per a Residents és el títol de la formació en línia que reben 145 residents de l’Hospital Vall d’Hebron des del setembre del 2018. El contingut dels materials és escrit pels professionals de l’hospital experts en cada matèria. La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) –per mitjà de UOC Corporate– ha convertit aquesta formació en virtual.

Aquest programa engloba els cursos que, d’acord amb els programes oficials de les especialitats de medicina, són obligatoris per a tots els residents. Els mòduls que componen aquesta formació són:

1. Habilitats comunicatives per a millorar la relació assistencial amb el pacient actiu
2. Aplicació del mètode científic a la investigació clínica
3. Bioètica

Aquesta formació s’impartia presencialment, però a finals del 2018 la Direcció de Docència de Vall d’Hebron va apostar per invertir en la transformació d’aquestes matèries a la modalitat online. Per a fer realitat aquest pas, va triar la UOC com a universitat amb gairebé 25 anys d’experiència en e-learning. Un total de 145 residents han pogut realitzar ja el primer i el segon mòduls, i a l’abril faran el tercer. Aquest any es farà una nova convocatòria per als residents R1 de l’hospital.

Professionals de l’Hospital Vall d’Hebron experts en cada temàtica han redactat els materials formatius. Per la seva banda, l’equip de pedagogs i tècnics de UOC Corporate ha transformat aquests continguts en materials multimèdia que combinen recursos audiovisuals i textuals.

La Dra. Mònica Rodríguez, sotsdirectora de Docència i cap d’estudis de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, opina que "el conveni entre Vall d’Hebron i la UOC és una aliança que té com a objectiu establir les bases per a aconseguir sinergies en l’àmbit de la docència i la salut. Ha començat per una part de la formació transversal dels nostres residents, en què els professionals de Vall d’Hebron aporten els continguts i els de la UOC la seva virtualització. Treballem perquè en un futur proper la col·laboració s’obri cap a l’ús de la realitat virtual per a la formació de residents en habilitats no tècniques i també cap a l’elaboració de màsters en línia per a professionals de la salut".

Per a l’Elisabet Giner, responsable d’aquest projecte a UOC Corporate, "la col·laboració amb Vall d’Hebron representa una oportunitat única de treballar amb el col·lectiu mèdic, expert en cadascuna de les àrees, adaptant continguts de caire tècnic i transformant-los en materials multimèdia interactius, amb un alt valor d’aprenentatge que té en compte els objectius pretesos en la formació i la realitat del col·lectiu a qui s’adrecen, metges residents de l’hospital". Giner també destaca la coordinació i l’aposta de l’equip de Docència, que ha estat "clau en tot el procés, tant de definició inicial com d’implantació". Aquest acord es converteix per a UOC Corporate en un projecte estratègic d’implantació de la formació en línia tant en continguts com en model d’aprenentatge, en un hospital de referència.

 

La residència a Vall d’Hebron 

Vall d’Hebron és un dels principals hospitals formadors de l’Estat, amb 163 places oferides de 47 especialitats, a les quals poden accedir llicenciats en Medicina, Farmàcia, Psicologia, Biologia, Química, Física i llicenciats i diplomats en Infermeria. El nostre compromís amb la formació sanitària especialitzada està avalat per una llarga i consolidada trajectòria docent, que es va iniciar l’any 1968 quan vàrem ser dels primers a posar en marxa el sistema MIR. Formen part d’unitats docents externes de medicina familiar i comunitària i medicina del treball, els residents de les quals fan entre un i dos anys de la seva formació en aquest centre. A més, rebem cada any un gran nombre de residents de centres de tot l’Estat que hi venen a fer rotacions clíniques específiques.

 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.