Les principals novetats en cirurgia endovascular es mostren a Vall d’Hebron

Un any més, més d’un centenar d’experts en cirurgia endovascular s’han trobat a la 15a edició del curs Actualització en Cirurgia Endovascular per tractar les últimes novetats en dispositius, tecnologies i procediments d’aquest camp. A les jornades van intervenir especialistes de tot l’Estat, Itàlia, França, Holanda, Suècia, Estats Units i Alemanya. 

19/02/2019

Els dies 14 i 15 de febrer, Vall d’Hebron ha acollit la 15a edició del curs Actualització en Cirurgia Endovascular, organitzat pel Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular i Endovascular amb la col·laboració dels Serveis de Anestesia i Reanimació, Cures Intensives i Cardiologia, així com els professionals d’Infermeria.

La cirurgia endovascular, com explica el Dr. Sergi Bellmunt, cap del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular i Endovascular i organitzador del curs, “és una pràctica que permet reparar els vasos sanguinis de manera mínimament invasiva, sense que calgui obrir el pacient o minimitzant la manera de fer-ho”. Per poder arribar fins a les lesions vasculars que cal reparar, els especialistes utilitzen catèters i instruments que introdueixen dins dels vasos i naveguen fins al lloc precís. El pacient es beneficia dels avantatges d’una anestèsia local o regional, una tècnica menys agressiva i un postoperatori més curt en comparació amb la cirurgia oberta.

Aquests mètodes són apropiats per tractar patologies com les isquèmies a les extremitats, que provoquen una falta de rec arterial a les extremitats inferiors, o els aneurismes arterials. Un aneurisma és una dilatació del vas sanguini que pot donar lloc a un trencament de l’artèria o la seva trombosi. Aquestes son les principals patologies en les quals s’ha centrat el curs d’aquest any.

El curs ha volgut donar resposta a la necessitat dels professionals de conèixer i debatre aspectes relacionats amb el diagnòstic, així com informar-se de les darreres novetats en pròtesis i tècniques per al tractament dels problemes endovasculars. Com explica el Dr. Bellmunt, “cada any hi ha nous dispositius, noves tecnologies i nous procediments que procurem portar al curs perquè sigui atractiu per als assistents”.

Un dels atractius de les jornades ha estat el seu format dinàmic. S’han realitzat connexions en directe amb tres quiròfans a l’hora mentre una sèrie d’experts comentaven les operacions amb la participació de l’audiència. “Hem convidat cirurgians de diferents parts del món a operar en directe per mostrar com aplicar tècniques noves que ens ajuden a fer millor les coses. L’audiència ha pogut seguir les operacions en viu i preguntar sobre la pràctica, els seus problemes i la seva aplicació. L’objectiu final és el benefici del pacient”, afegeix el Dr. Bellmunt.

L’Hospital Vall d’Hebron disposa de dos quiròfans híbrids amb equips d’imatge d’última generació (radiològica i ecogràfica) per a aplicar les tècniques poc invasives de la cirurgia endovascular. A la sala hibrida, els professionals poden navegar pel sistema sanguini del pacient fins on està el problema i resoldre’l sense haver de fer cirurgia oberta.   

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.