Investigadors europeus aprofundeixen a Barcelona sobre les pneumopaties intersticials pediàtriques

La Unitat de Pneumologia Pediàtrica organitza l’escola de formació del projecte de la Unió Europea COST ENTeR chILD per a professionals que detecten i tracten aquestes malalties minoritàries

12/03/2019

Revisar les últimes novetats en relació a les pneumopaties intersticials pediàtriques i formar als professionals que poden detectar-les han estat els objectius de l’escola de formació que han celebrat a Barcelona els investigadors del projecte COST ENTeR chILD (sigles en anglès de la Xarxa Europea per a la Investigació Traslacional en Pneumopaties Intersticials de nens i adults).  La trobada, que ha durat tres dies, ha tingut com a organitzadors locals el cap de la Secció de Pneumologia Pediàtrica i Fibrosi Quística, el Dr. Antonio Moreno, i el grup Creixement i Desenvolupament del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Un total de 83 assistents d’Europa, Pakistan, Argentina i Sud-àfrica han participat en l’escola de formació del COST ENTeR chILD, que va celebrar-se del 14 al 16 de febrer. A les jornades van discutir-se casos clínics de pneumopaties intersticials pediàtriques. Es tracta d’un grup que engloba unes 200 malalties poc freqüents –a Catalunya es registren 1,5 casos per cada 100.000 nens– que afecten primàriament els alvèols i els teixits perialveolars. A la trobada van descriure’s algunes malalties noves, com les relacionades amb anomalies del gen TBX4, que provoquen quadres de dificultat respiratòria en els nounats associats a hipertensió pulmonar i dependència d’oxigen. També van descriure’s nous quadres del síndrome SAVI, una malaltia autoinflamatòria que es presenta amb pneumopatia intersticial i fenòmens autoimmunes com l’artritis i la vasculitis cutània.  

A l’escola de formació van desenvolupar-se tallers de genètica, funció pulmonar, tècniques d’imatge i anatomia patològica. “Les pneumopaties intersticials que afecten els nens són malalties poc freqüents, es necessiten equips experts i centres de referència, com Vall d’Hebron, per diagnosticar-les”, explica el Dr. Antonio Moreno. Entre les novetats que va generar la trobada destaca un projecte per comparar la fiabilitat diagnòstica de les pneumopaties intersticials pediàtriques a diferents països europeus. També la potenciació d’un registre europeu que reculli totes aquestes malalties i els gens que les desencadenen.

Una xarxa multidisciplinar

ENTeR chILD està format per una xarxa multidisciplinar de més de 100 investigadors i clínics de 25 països d’Europa i dos socis internacionals (Austràlia i Sudàfrica), finançat per l’Acció COST de la Unió Europea. En formen part pneumòlegs, genetistes, epidemiòlegs, dietistes, radiòlegs, patòlegs, pacients i les seves famílies. La xarxa coordina investigació en l’àmbit europeu des ciència bàsica a la cura clínica, amb la finalitat d'aconseguir un diagnòstic exacte i precoç, un tractament estructurat i personalitzat i teràpies que contribueixin a millorar el pronòstic a llarg termini dels pacients amb malalties intersticials pulmonars.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.