Poden les partícules dièsel causar asma en persones sanes?

Hi ha evidències tant a nivell epidemiològic com a nivell molecular que la contaminació no només agreuja l'asma sinó que la pot causar, segons un estudi liderat pel grup de recerca en Pneumologia.

24/04/2019

Poden les partícules dièsel causar asma en persones sanes? Una pregunta que des de fa anys es vénen fent tant metges com a investigadors i que ara, un estudi liderat pel grup de recerca en Pneumologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) pertanyent al CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES), ha donat resposta: Hi ha evidències tant a nivell epidemiològic com a nivell molecular que la contaminació no només agreuja l'asma sinó que la pot causar. L'estudi s'ha publicat a la revista Science of the Total Environment

Es tracta d'un estudi de revisió en què es van analitzar entre 130 i 150 articles científics sobre el paper de les partícules dièsel en el desenvolupament de l'asma. A diferència d'altres articles de revisió que estan més centrats en l'agreujament de la patologia, en aquest cas els investigadors es van centrar en la causa.   

 

Partícules dièsel i asma des del punt de vista epidemiològic 

"La literatura és bastant concloent en els estudis realitzats en població infantil, en els quals s'ha vist que el fet de viure durant la infància en zones amb alts nivells de contaminació per partícules dièsel es relaciona amb un augment en la prevalença d'asma en l’edat adulta", explica la Dra. María Jesús Cruz, co-cap del grup de recerca en Pneumologia del VHIRAixò pot ser degut al fet que el sistema immunològic i els pulmons dels nens es va formant en un entorn amb contaminació ambiental. En concret, el període entre el naixement i els quatre anys és clau. "De fet, l'evidència més clara és que en els nens l'asma és, principalment, de tipus al·lèrgic", afegeix. 

En canvi, tot i que se sospita que sí que existeix, és més difícil de demostrar la relació entre l'exposició prenatal a les partícules dièsel i el desenvolupament de l'asma. "En adults, tampoc hi ha una evidència clara, probablement a causa de l'heterogeneïtat dels estudis, ja que hi ha molts altres factors genètics i comorbiditats que influeixen", matisa el Dr. Xavier Muñoz, investigador principal del grup de recerca en Pneumologia del VHIR i metge adjunt al Servei de Pneumologia de Vall d'Hebron. 

 

Partícules dièsel i asma des del punt de vista molecular

Un cop comprovat que epidemiològicament les partícules dièsel sí que podien causar asma, especialment en els nens, els investigadors van estudiar si nivell molecular també es podia explicar com les partícules dièsel poden desencadenar l'asma.

Així, van comprovar que les partícules dièsel augmenten l'estrès oxidatiu dins del pulmó. "Si s'inhalen petites quantitats els pulmons són capaços d'activar mecanismes defensius per evitar l'estrès oxidatiu, però en inhalar grans quantitats aquests mecanismes defensius són insuficients i les partícules dièsel aconsegueixen trencar l'epiteli bronquial provocant processos inflamatoris, alteracions en el sistema immune (activació dels limfòcits TH2 i TH17) i asma", comenta la Dra. Cruz. 

Les partícules dièsel per elles mateixes tenen un efecte en l'organisme, però també contribueixen al fet que altres al·lèrgens siguin més al·lergènics. És a dir, que les partícules dièsel augmenta els processos al·lèrgics relacionats amb l'asma.

"A més, s'ha vist que de forma indirecta també es desencadenen canvis en el microbioma, no només pulmonar, sinó també intestinal, que poden fer que l'asma s'agreugi", conclou el Dr. Muñoz.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vhebron.net, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.