Vall d’Hebron inaugura una Unitat de Teràpies Avançades en Hematologia pionera a l’Estat

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron posa en marxa una nova Unitat de Teràpies Avançades en Hematologia. Aquesta unitat és pionera a l’Estat ja que és l’única que està dedicada exclusivament a les noves teràpies cel·lulars contra el càncer, sobretot de la sang i dels ganglis limfàtics, com la teràpia CART. La nova unitat ha comptat amb el suport de la Fundació Vila Casas.

24/06/2019

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron posa en marxa una nova Unitat de Teràpies Avançades en Hematologia. Aquesta unitat és pionera a l’Estat ja que és l’única que està dedicada exclusivament a les noves teràpies cel·lulars contra el càncer, sobretot de la sang i dels ganglis limfàtics, com la teràpia CART. La nova unitat ha comptat amb el suport de la Fundació Vila Casas.

Com explica el Dr. Francesc Bosch, cap del Servei d’Hematologia, “aquesta unitat és única ja que està ideada amb un concepte nou, que és haver creat una unitat amb professionals dedicats exclusivament als pacients amb càncer hematològic, com són la leucèmia limfoblàstica aguda i els limfomes més agressius , i les teràpies cel·lulars avançades”. La unitat compta amb 12 habitacions amb la tecnologia de monitoratge dels pacients més avançada. “En realitat, té les condicions d’una semi unitat de cures intensives, amb les habitacions amb una pressió de l’aire positiva, per evitar infeccions”, indica el Dr. Francesc Bosch. Es tracta, per tant, d’una unitat que redefineix el tractament dels pacients amb càncers hematològics, que permet concentrar en un únic espai les teràpies més innovadores i professionals dedicats exclusivament a ells. A més, en la unitat treballen de forma multidisciplinària altres professionals, com són neuròlegs, intensivistes, infectòlegs i immunòlegs. Cal destacar que gràcies als nous espais, es podran tractar cada any fins 140 pacients.

Per la seva banda, el Sr. Antoni Vila Casas, president de la Fundació Vila Casas, ha remarcat “que estem molt contents de poder ajudar en la creació d’aquesta nova Unitat de Teràpies Avançades en Hematologia que pertany a la sanitat pública”.

 

Vall d’Hebron, centre acreditat per a teràpia CART

Vall d’Hebron ha estat seleccionat pel Ministeri de Sanitat per a l’administració de teràpia CART i és l’únic centre autoritzat a Espanya que tracta nens i adults. “Això garanteix el millor continuum assistencial dels pacients”, explica el Dr. Francesc Bosch. La teràpia CART (acrònim de receptor d’antígen quimèric T en anglès) és un pas més en el camp de la immunoteràpia. Com explica el Dr. Francesc Bosch, “consisteix a extraure del pacient un tipus de cèl·lules de defensa presents a la sang, els limfòcits T del pacient, mitjançant un procés anomenat limfoafèresi.  Les cèl·lules s’envien posteriorment al laboratori per introduir-hi el receptor d’antígen quimèric T mitjançant  teràpia gènica”. Aquest receptor està dissenyat per dirigir-se únicament a les cèl·lules tumorals. Després, aquests limfòcits T modificats s’administren al pacient. “Per tant, el que fem és agafar cèl·lules del sistema immunitari del pacient per enfortir-les i dirigir-les selectivament contra els tumors. És un fàrmac viu”, indica el Dr. Francesc Bosch. Els pacients han d’estar sota vigilància durant dues setmanes, ja que alguns dels efectes secundaris poden ser importants i requerir atenció urgent. “Per això és tan important la nova unitat, ja que són espais idonis per realitzar tractaments llargs, que impliquen l’atenció de molts professionals i que requereixen que els pacients han d’estar ingressats dues setmanes”, afegeix el Dr. Francesc Bosch.

Cal destacar, d’altra banda, que el Vall d’Hebron ha participat des de l’inici en els assajos clínics que han permès desenvolupar aquest tractament innovador. Gràcies a aquesta nova teràpia, un 35% dels pacients (que fins ara no tenien altra alternativa terapèutica) poden rebre aquest tractament. “Aproximadament, la teràpia CART ofereix resposta en el 80% dels pacients amb leucèmia i el 40% dels pacients amb limfoma —indica el Dr. Francesc Bosch—. A més, és probable que aquest tipus de tractament s’extengui en el futur a altres neoplàsies no hematològiques”.

 

Servei d’Hematologia de Vall d’Hebron

El Servei d’Hematologia té com a missió l’assistència, la docència i la investigació en hematologia. Es tracta d’un servei de referència interna i externa en l’especialitat, ja que és capdavanter pel que fa a l’assistència i a la recerca de nous medicaments, gràcies a la Unitat d’Assajos Clínics, que tracta pacients hematològics d’alta complexitat de Catalunya i la resta de l’Estat, oferint-los els millors tractaments i la possibilitat d’accedir a nous fàrmacs.

Share it:

Noticias relacionadas

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vhebron.net, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.