‘No hi deixis la pell! Consells pràctics per prevenir el càncer cutani’

Nova edició de la jornada de consells per evitar el càncer de pell a càrrec de Vall d’Hebron. Cada any es registren a Vall d’Hebron 80 nous casos de melanoma, 1.500 carcinomes basocel·lulars i més de 100 carcinomes escamosos.

27/06/2019

L’Hospital Vall d’Hebron ha portat a terme una nova jornada per prevenir el càncer de pell entre la població. Sota el títol “No hi deixis la pell! Consells pràctics per prevenir el càncer cutani”, la sala d’actes de la planta 10 de l’Hospital General de Vall d’Hebron va acollir ponències de diversos especialistes de Vall d’Hebron.

En concret, la primera de les conferències, “Prevenció i detecció precoç del càncer de pell”, va anar a càrrec del Dr. Vicenç García-Patos, cap del Servei de Dermatologia de Vall d’Hebron. Pel que fa als consells pràctics per a la prevenció d’alguns tipus de càncer cutani, el Dr. García-Patos va remarcar la importància de la protecció solar en el seu sentit més ampli. “La crema de protecció amb una aplicació generosa és una eina, però hi ha coses tant o més importants com la protecció física a través d’un barret, unes ulleres de sol o la roba”.

El cap del Servei de Dermatologia  va remarcar que la roba amb protecció solar incorporada és bàsica pels nens de fins els 4 anys i que s’ha d’evitar l’exposició solar en els menors d’un any. A més, va alertar del perill del sol en les hores centrals del dia: “S’ha d’evitar prendre el sol quan el nostre cos no fa ombra o aquesta és poc allargada, que és el moment en què el Sol està situat en el seu grau de màxima perpendicularitat respecte a la Terra“. Jornades com aquesta “mica en mica van donant els seus fruits —tal com va apuntar el Dr. García-Patos—. Sobretot es nota un canvi de mentalitat respecte als perills del sol entre la població per sota dels 50 anys”.

Un altre aspecte determinant en els casos de càncer cutani és la detecció precoç. En aquesta línia, el Dr. García-Patos va recalcar que s’ha de consultar sobre qualsevol piga o taca a la pell. I això es pot fer ara amb més facilitat gràcies a les noves tecnologies: Cada cop tindrem més eines amb una gran fiabilitat, des de la teledermatologia a la intel·ligència artificial”, va dir aquest expert.

Dues xerrades més van completar la jornada. La primera, una aproximació al melanoma metastàtic, un dels tipus de càncer de pell més agressius, a càrrec de la Dra. Eva Muñoz, del grup de recerca en Melanoma del VHIO (Vall d’Hebron Institut d’Oncologia). La trobada d’aquest any va comptar també amb el punt de vista d’un pacient afectat per la malaltia. Concretament, Enric Barba, enginyer en Telecomunicacions que pateix melanoma en els estadis 3 i 4 i que va acostar la seva vivència personal.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.