”La Caixa” dota a Vall d’Hebron del primer robot radiològic al món que s’utilitza en un servei d’endoscòpia

Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”; el Dr. Josep Ramon Armengol Miró, director de Vall d’Hebron-Wider Barcelona; el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i el Dr. Joan X. Comella, director del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), han signat avui un conveni de col·laboració que enforteix el compromís que, des de fa deu anys, mantenen aquestes institucions per millorar la salut de les persones.

15/07/2019

Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”; el Dr. Josep Ramon Armengol Miró, director de Vall d’Hebron-Wider Barcelona; el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i el Dr. Joan X. Comella, director del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), han signat avui un conveni de col·laboració que permetrà la incorporació del robot Artis Pheno de Siemens al Servei d’Endoscòpia Digestiva Vall d’Hebron-Wider Barcelona, així com l’ampliació d’aquest. L’acte de signatura també ha comptat amb l’assistència del director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jaume Giró, i una representació del personal mèdic de l’hospital.

Aquest robot radiològic, que s’instal·la a Vall d’Hebron, és el primer en un servei d’endoscòpia digestiva a tot el món i permetrà atendre millor les persones amb patologies digestives i patologies relacionades amb l’aparell digestiu. “Artis Pheno està format per un arc radiològic robotitzat connectat a un escàner que permet, durant el procediment de l’endoscòpia, generar imatges que es poden superposar a la imatge fluoroscòpica en temps real. Per tant, es generen imatges en tres dimensions de les exploracions de tòrax i abdomen mentre fem les endoscòpies digestives”, explica el Dr. Josep Ramon Armengol Miró, director del Vall d’Hebron-Wider Barcelona.

Una endoscòpia digestiva és l’exploració del tub digestiu per detectar patologies com ara el càncer, la malaltia inflamatòria intestinal, les úlceres, el reflux o els pòlips, entre d’altres. Per realitzar-la, s’introdueix un tub per la boca o el recte per visualitzar l’aparell digestiu des de l’interior.

Algunes de les exploracions més habituals són la gastroscòpia, la colonoscòpia o les exploracions de les vies biliars i el pàncrees. L’endoscòpia digestiva també permet fer, alhora, tractament. D’aquesta manera, els metges poden extreure pòlips, una tècnica que es coneix com a “polipectomia”, i poden fer resecció de tumors, extracció de cossos estranys com càlculs de les vies biliars o col·locació i extracció de pròtesis, entre d’altres. “El robot Artis Pheno també incorpora un sistema intel·ligent que permet utilitzar una agulla guiada per tractar amb molta precisió les lesions i, per tant, millorar la seguretat dels tractaments”, assenyala el Dr. Josep Ramon Armengol Miró.

Des de fa més d’un segle, des que Francesc Moragas, el 1904, va crear la Caixa de Pensions per la Vellesa i d’Estalvis, el benestar i la salut de les persones formen part de l’essència de l’entitat. Creiem fermament que l’aposta pel coneixement i la recerca no només contribueix a crear una societat millor, sinó que també la fa més equitativa”, destaca el president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé.

 

Ampliació del Servei d’Endoscòpia Digestiva Vall d’Hebron-Wider Barcelona, una aliança que ve de lluny

 

Wider-Barcelona és un centre líder internacional en cirurgia endoscòpica i en noves tècniques d’operació a través d’orificis naturals. Aquesta unitat va ser creada a Vall d’Hebron fa deu anys amb l’impuls de ”la Caixa”. Els seus àmbits d’actuació són la recerca en tecnologia endoscòpica avançada i quirúrgica, i l’endoscòpia experimental i la seva aplicació clínica amb la metodologia NOTES (Cirurgia Endoscòpica Transluminal per Orificis Naturals).

Fruit d’aquest nou acord, el Servei d’Endoscòpia Digestiva Vall d’Hebron-Wider Barcelona s’ampliarà, un fet que, conjuntament amb el nou robot, permetrà millorar l’estada dels pacients i atendre 1.200 més cada any. D’aquesta manera, es passa de quatre sales que permeten fer endoscòpia digestiva a sis. En una d’aquestes sales s’ha instal·lat el robot radiològic Artis Pheno, i totes estan equipades per retransmetre tractaments via streaming.

A més, l’espai dedicat a la recuperació dels pacients de les tècniques rebudes (les endoscòpies digestives, malgrat que són tractaments poc invasius, es duen a terme amb sedació) es duplica, i també l’espai destinat a la sala d’espera dels pacients i els seus acompanyants. Gràcies a l’ampliació del Servei d’Endoscòpia Digestiva Vall d’Hebron-Wider Barcelona, “l’estada dels pacients serà molt més còmoda”, indica el Dr. Josep Ramon Armengol Miró.

Des que es va posar en marxa el Servei d’Endoscòpia Digestiva Vall d’Hebron-Wider Barcelona, l’1 de gener del 2008, i fins al 31 de desembre del 2018, es van atendre 119.181 pacients i es van fer 213.052 intervencions terapèutiques.

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.