Protegeix-te de la calor i viu un estiu sense UFF

Vall d’Hebron s’adhereix a la campanya del Servei Català de la Salut per conscienciar de la importància de prendre mesures que garanteixin la nostra seguretat durant els mesos de més calor

17/07/2019

La calor, el sol i l’aigua propis de l’estiu poden jugar-nos males passades si no apliquem mesures de protecció que garanteixin la nostra seguretat. Amb l’objectiu de protegir la ciutadania i, en especial, a aquells grups més vulnerables com són els infants, la gent gran o les persones que pateixen malalties cròniques el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha posat en marxa la campanya Un estiu sense UFF, que compta amb l’adhesió de Vall d’Hebron. Hidratar-se bé per evitar els cops de calor, buscar l’ombra quan les radiacions solars són més intenses (de 12 del migdia a 4 de la tarda) i supervisar sempre els infants mentre es banyen o juguen a prop de l’aigua són alguns dels senzills consells a seguir per tal que els mesos de vacances transcorrin sense ensurts.

Treballadors a l’aire lliure i infants, especialment vulnerables

Tot i que tothom ha de prendre el sol amb cura, amb els infants s’han de prendre precaucions especials: més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir si s’evitessin l’exposició intensa al sol i les cremades solars, sobretot durant la infància i l’adolescència. Cal aplicar-los la protecció solar adequada per l’edat i evitar exposar-los directament al sol durant els primers mesos de vida. A partir de l’any, sempre han d'estar coberts amb roba quan estan al sol i portar el cap preferiblement tapat.

Els treballadors que desenvolupen la seva feina a l’aire lliure o fan tasques pesades han d’adaptar l’organització del treball en períodes de forta calor. Especialment entre les 11 hores i les 16 hores, cal reduir l’esforç físic i intentar fer ús d’ajudes mecàniques.  Mentre es fan treballs a l’exterior, convé buscar les zones d’ombra i vestir-se amb roba clara, ampla i fresca que cobreixi la major part de la superfície del cos, així com protegir el cap. A més, és molt important beure, cada 15-20 minuts, un got d'aigua fresca encara que no es tingui set, i descansar en llocs ombrívols. Fer menjars lleugers, dormir bé i posar-se crema solar 20 minuts abans de començar la jornada i regularment al llarg del dia són altres consells per aquests treballadors.

Saber com actuar en cas d’incident

La campanya Un estiu sense UFF no només advoca per la prevenció, sinó per saber com actuar en cas que es produeixi un incident. Reconèixer els símptomes i saber què cal fer davant d’un cop de calor o deshidratació és, per exemple, fonamental. El cop de calor es pot manifestar amb malestar, mal de cap, mareig, pell calenta, i no suada, respiració i freqüència cardíaca accelerades, i alteracions de l’estat mental o el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri. Davant d’aquests signes d’alerta, cal allunyar la persona de la font de calor, abaixar la temperatura, treure l'excés de roba, mullar la persona amb aigua, i trucar al 112.

De la mateixa manera, cal saber com procedir davant d’un cas d’ofegament. La supervivència depèn del temps que es trigui a restablir la respiració i, en molts casos, esperar a l’arribada d’ajuda professional pot fer que sigui massa tard. La prioritat és treure la persona de l’aigua, mantenint-ne la boca i el nas fora de l’aigua. A continuació, cal avisar els serveis de vigilància i salvament  de la zona, si n’hi ha, o trucar al 112. Convé no moure la persona de manera brusca i valorar-ne la respiració. Si respira, cal col·locar-la en posició lateral de seguretat i, si no ho fa, convé iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar.

Gaudir del sol i de l’aigua és divertit i saludable. Només s’ha de tenir en compte algunes mesures per tal que el del 2019 sigui Un estiu sense UFF.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vhebron.net, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.