Vall d’Hebron realitza tallers de reanimació cardiopulmonar per a cuidadors de nens amb risc d’aturada cardiorespiratòria

Els professionals de la Unitat de Cures Intensives (UCI) Pediàtriques i de la Unitat de Cures Intensives de Neonatologia de Vall d’Hebron ensenyen als cuidadors a detectar una situació d’aturada cardíaca i a realitzar les maniobres necessàries per revertir-la. Pares, avis, germans i altres cuidadors es poden beneficiar d’aquests tallers.

05/09/2019

Quan una persona està en aturada cardiorespiratòria el temps d’acció és fonamental per salvar la seva vida. Per aquest motiu,professionals de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques i de la Unitat de Cures Intensives de Neonatologia de Vall d’Hebron, que atenen molts nens que, per les seves patologies, presenten risc d’aturada cardiorespiratòria, ensenyen als cuidadors a detectar una situació d’aturada cardíaca i a realitzar les maniobres necessàries per intentar revertir-la.

Com explica el Dr. Joan Balcells, cap de l’UCI Pediàtrica de Vall d’Hebron, “els pacients que depenen d’una traqueotomia per respirar o que presenten arrítmies, malalties neurològiques o estan pendents de trasplantament tenen un risc molt elevat de patir una aturada cardiorespiratòria”. Per aquest motiu, com assenyala el Dr. Jaume Izquierdo, de l’UCI Pediàtrica, “vam decidir posar en marxa tallers per a cuidadors de nens amb risc d’aturada cardiorespiratòria, ja que actuar en aquests casos requereix una formació concreta”. Cuidadors que poden ser pares, germans, oncles, avis... En aquests tallers, afegeix aquest expert, “primer de tot ensenyem a identificar una situació d’aturada cardiorespiratòria”. Davant de sospita d’aturada, els cuidadors han de comprovar si el nen està conscient cridant o estimulant-lo amb un estímul una mica dolorós. Si no respon i només hi ha un cuidador en aquell moment, cal demanar ajuda. I si hi ha més d’un cuidador cal trucar al 112. Seguidament s’ha d’obrir la via aèria i comprovar si respira. Si no respira, s’inicien maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica, realitzant 5 insuflacions d’aire boca a boca o amb bossa i mascareta si el nen és portador de traqueotomia, ja que d’aquesta manera es pot frenar la progressió de l’aturada. Després es comprova si el pacient es mou o hi ha signes de vida, i si no s’inicien 30 compressions toràciques amb les mans. Posteriorment s’aniran alternant 30 compressions amb 2 insuflacions d’aire. “Si només hi ha un cuidador, al minut caldrà trucar al 112 i continuar alternant 30 compressions i 2 insuflacions fins que arribi el Servei d’Emergències Mèdiques o el nen es recuperi. Als cursos també s’ensenya a utilitzar el desfibril·lador extern automàtic (DEA) durant la reanimació per si es pot disposar d’un d’ells”, afegeix el Dr. Jaume Izquierdo.   

Aquests tallers consten primer d’una part teòrica breu i després d’una part pràctica, que es du a terme amb uns maniquins. Els tallers es van iniciar l’any 2016 i, des de llavors, ja se n’han beneficiat 81 cuidadors.

Per la seva banda, els professionals de l’UCI de Neonatologia realitzen també tallers de reanimació cardiopulmonar per a cuidadors de nens amb risc d’aturada cardiorespiratòria. Com explica el Dr. Cèsar Ruiz, de l’UCI de Neonatologia, “les principals diferències són que la ventilació es fa boca a boca-nas i les compressions toràciques es realitzen amb els dits índex i cor o amb els dos polzes abraçant el tòrax”.

  

Un estudi mostra que els tallers augmenten la capacitat de resposta dels cuidadors

Els professionals de l’UCI Pediàtrica també han dut a terme un estudi per avaluar la satisfacció dels cuidadors en relació amb aquests tallers. Com explica el Dr. Joan Balcells, “les dades indiquen que el 45% dels cuidadors dels tallers són mares, el 37% són pares i el 18% altres cuidadors”. Un de cada tres pacients porta una traqueotomia, el 17% una gastrostomia i l’11% ambdues. I un de cada tres és dependent de ventilació mecànica. “El grau de satisfacció dels tallers és molt elevat. Al 86% dels cuidadors els sembla que són molt útils, i el 97% creu que ha millorat la seva capacitat d’afrontar situacions crítiques”. En aquest sentit, el Dr. Jaume Izquierdo afegeix “que alguns cuidadors han hagut d’afrontar una situació d’aturada cardíaca i han pogut revertir-la gràcies als tallers que hem impartit”.

 

Vall d'Hebron, pioner en Cursos de reanimació per cuidadors

El Servei de Neonatologia de Vall d'Hebron dóna suport als cuidadors de nounats amb amb risc d’aturada cardiorespiratòria desde 2015. Durant aquests 4 anys, el centre hospitalari ja ha format 499 families, el major nombre a Catalunya.

 

 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.