La consellera Alba Vergés inaugura la Unitat de Fragilitat conjunta de Vall d’Hebron i Sant Rafael

La nova Unitat de Fragilitat està dissenyada segons el model d’Hospital Acollidor amb les Persones Grans amb l’objectiu de prevenir la davallada funcional dels pacients fràgils i afavorir la seva màxima recuperació. 

14/11/2019

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha inaugurat aquest matí la Unitat d’hospitalització al pacient agut fràgil Vall d’Hebron-Sant Rafael. Aquesta nova Unitat, gestionada conjuntament per ambdós centres, està destinada als pacients d’edat avançada que presenten fragilitat i està dissenyada segons el model d’Hospital Acollidor amb les Persones Grans amb l’objectiu de prevenir la davallada funcional dels pacients i afavorir la seva màxima recuperació.

Durant la visita, la consellera Vergés ha destacat el “treball conjunt i coordinat” de les dues institucions. “Cada vegada més el nostre sistema sanitari s’haurà d’adaptar a les necessitats de la gent gran. Aquesta unitat n’és un clar exemple, i també ens ha d’ajudar a millorar els fluxes d’urgències durant el període d’hivern”.

A causa de l’envelliment de la població, el sistema sanitari ha d’atendre un nombre cada vegada més elevat de persones grans. Els entorns hospitalaris convencionals estan destinats a tractar l’agudització de la patologia que motiva l’ingrés. Però, molts d’aquests pacients d’edat avançada, a més, són fràgils. Per aquest motiu, com assenyala el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, “hem posat en marxa aquesta nova Unitat de Fragilitat, ja que ofereix un entorn adequat per prevenir la davallada funcional dels pacients grans fràgils associada a la malaltia aguda i a l’impacte de l'hospitalització. El pacient està en el centre de la nostra atenció i hem dissenyat el millor entorn hospitalari per als pacients fràgils”.

Així mateix, el gerent de l’Hospital Sant Rafael, el Dr. Jesús Ezquerra, afirma que “el fet que el pacient fràgil pugui revertir la seva fragilitat, gràcies a l’atenció rebuda i a l’ambient on es troba, pot suposar una reducció de la freqüentació als serveis d’urgències hospitalaris i a les unitats d’hospitalització d’aguts convencionals, ja que aquesta tipologia de pacients és la que genera una major demanda assistencial”.

Model d’Hospital Acollidor amb les Persones Grans

La nova Unitat de Fragilitat, situada a l’Hospital Sant Rafael i co-gestionada entre aquest centre i Vall d’Hebron, comptarà amb 26 llits (dotze habitacions dobles i dues individuals). La unitat està dissenyada segons el model d’Hospital Acollidor amb les Persones Grans per reduir el soroll i les incomoditats, potenciar la seguretat i facilitar la recuperació i l’autonomia del pacient. Per exemple, es fa especial èmfasi en el bon descans nocturn, amb un passadís que disposa de sensors de soroll per evitar molestar-los. Els professionals que atenen els pacients estan totalment conscienciats sobre la necessitat de respectar el seu descans.

Pel que fa a la seguretat dels pacients i evitar el risc de caigudes, les habitacions disposen d’il·luminació amb llum de senyalització nocturna (per guiar amb facilitat el pacient cap al bany) i timbre dins del mateix bany. El bany disposa de terra antilliscant i cadira per seure també antilliscant. Els llits, de darrera generació, tenen baranes dobles a cada banda amb botons de comandament a la mateixa barana i sistema d’il·luminació del terra del llit. El Servei d’Infermeria controla els comandaments del llit perquè, durant la nit, el llit estigui en una posició segura que permeti al pacient aixecar-se fàcilment i, en cas de caiguda, que la lesió sigui menor. També s’han eliminat barreres arquitectòniques a les habitacions, a fi de promoure la màxima autonomia.

Així mateix, les habitacions són molt lluminoses durant el dia i permeten el pacient orientar-se millor en l’espai i el temps. El color del capçal del llit i de les cortines de separació dels llits és suau, per afavorir la sensació de tranquil·litat.

Atenció multidisciplinària integral

Com explica el Dr. Antonio San José, cap de la Secció de Geriatria de Vall d’Hebron i coordinador de la Unitat de Fragilitat, l’atenció que oferim a la Unitat de Fragilitat està enfocada a la millora de les patologies que han motivat l’ingrés i, també, a prevenir les complicacions associades a la malaltia aguda i l’impacte de l’hospitalització, especialment la davallada funcional i el deliri. Per tal d’oferir la millor atenció, l’equip de professionals és multidisciplinari. Està format per metges, professionals d’infermeria, treballadors socials, logopedes experts en disfàgia, fisioterapeutes, nutricionistes i farmacèutics”. El Dr. Jordi Ibañez, responsable del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Sant Rafael, indica que “l’element innovador d’aquesta interdisciplinarietat és el fet de treballar en equip amb protocols i eines de valoració geriàtrica integral compartides”.

Inicialment, els pacients que ingressen a la nova Unitat de Fragilitat són derivats des del Servei d’Urgències de Vall d’Hebron, on els professionals realitzen una avaluació integral de la fragilitat per valorar quin és l’entorn hospitalari més adequat per a la recuperació del pacient. Més endavant, altres centres de l’Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Nord (com els centres d’Atenció Primària) també podran derivar pacients.

Vall d’Hebron i Sant Rafael trenquen barreres per millorar el flux de pacients

A més, aquest matí, el Dr. Albert Salazar, gerent de Vall d’Hebron, i el Dr. Jesús Ezquerra, gerent de l’Hospital Sant Rafael, han signat un conveni per obrir un pas directe per a ambulàncies que connecti directament els dos centres. Fins ara, les ambulàncies havien de sortir de Vall d’Hebron o Sant Rafael per entrar a l’altre centre. Amb l’obertura del nou pas per a ambulàncies, es facilita el flux de pacients, que serà molt més ràpid i còmode. Com afirma el Dr. Albert Salazar, “a banda dels avantatges d’obrir un pas per a ambulàncies, la firma d’aquest conveni també té un important caràcter simbòlic, ja que mostra l’obertura de Vall d’Hebron a oferir la millor assistència més enllà de l’hospital”. En la mateixa línia, el Dr. Jesús Ezquerra afegeix que “la firma d’aquest conveni referma l’aliança estratègica existent entre l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Rafael”.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.