Vall d’Hebron renova l’acreditació com a centre de referència en set patologies i n’aconsegueix dues de noves

El Ministeri de Sanitat ha acreditat enguany la nostra excel·lència en coagulopaties congènites i patologia d’hipotàlem hipofisària complexa en nens i adults

31/12/2019

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron té dues noves acreditacions CSUR (Centre, Servei i Unitat de Referència) per a dues patologies. Això significa que el Ministeri de Sanitat ha acreditat la nostra excel·lència en el tractament d’aquestes patologies i que qualsevol pacient de l’Estat podrà tractar-se aquí. D’aquesta manera, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron segueix sent un dels centres que disposa de més acreditacions com a CSUR de tot l’Estat.

Concretament, les noves patologies en les quals som referència són les coagulopaties congènites i la patologia d’hipotàlem hipofisària complexa en nens i adults. Per una banda, les coagulopaties congènites són dèficits de factors de coagulació de la sang que provoquen sagnats espontanis. Com explica la Dra. Mercedes Gironella, del Servei d’Hematologia i Hemoteràpia, “des de fa molts anys Vall d’Hebron ha estat centre de referència en hemofília per la seva trajectòria i experiència reflectida en nombroses publicacions de referència al sector. Ara ens han donat el CSUR per la gran qualitat del servei que oferim gràcies als professionals que hi treballen, ja que donem suport de guàrdia les 24 hores del dia, disposem d’un equip multidisciplinari amb coneixement específic per visitar i tractar els pacients i tenim un horari de farmàcia molt ampli que subministra els factors de coagulació àgilment”.

Pel que fa a la patologia d’hipotàlem hipofisària complexa, es tracta d’una malaltia rara de la qual fins ara no s’havia creat l’acreditació CSUR. De fet, Vall d’Hebron és l’únic hospital de l’Estat que ha aconseguit aquesta acreditació per als pacients pediàtrics, a més dels adults. L’hem adquirit perquè s’han acomplert dos requisits: la qualitat de l’assistència i un ampli número de cirurgies endoscòpiques transnasals realitzades. En primer lloc, com diu la Dra. Betina Biagetti, del Servei d’Endocrinologia i Nutrició, “l’Hospital té acreditada l’activitat assistencial i de qualitat, la formació de residents en aquesta patologia, un equip multidisciplinari per prendre les decisions de manera compartida i la disposició d’un laboratori propi per fer recerca translacional de la mà del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)”. L’altre requisit és la realització d’un número determinat d’operacions quirúrgiques anuals durant cinc anys, entre pacients adults i pediàtrics. “Els auditors han fet una valoració presencial de la qualitat dels nostres quiròfans, de la tecnologia puntera amb la qual treballem i de la complexitat de les operacions, la majoria de les quals són mitjançant la tècnica endoscòpica transnasal”, explica el Dr. Esteban Cordero, del Servei de Neurocirurgia.

Set CSUR renovats

A més, s’han renovat set acreditacions CSUR que Vall d’Hebron ja disposava des del 2008 i dels quals s’ha tornat a passar l’auditoria de qualitat, més exigent que l’anterior. Es tracta de les patologies següents:

-          Cremats Crítics: som l’únic centre de Catalunya que disposa d’aquesta acreditació per atendre pacients adults i pediàtrics amb grans cremades.

-          Reconstrucció del pavelló auricular: es tracta d’una tècnica complexa i difícil per la morfologia peculiar del pavelló que exigeix una gran precisió i experiència per part el cirurgià. Per aquest motiu, només dos centres tenim aquesta acreditació en tot l’Estat.

-          Tumors orbitaris de l’adult: la complexitat quirúrgica de la cirurgia de tumors a l’òrbita ocular radica en l’espai reduït per operar i el risc de causar lesions importants. Som tres els centres de l’Estat que tenim aquest CSUR.

-          Osteotomia pelviana en displàsia de malucs en adults: som l’únic hospital de Catalunya i un dels dos a l’Estat que pot realitzar aquesta tècnica que consisteix en la realització d’una sèrie de seccions als ossos de la pelvis rotant els fragments tallats per recobrir el cap femoral, per tal de millorar les alteracions estructurals i biomecàniques de l’articulació del maluc.

-          Tractament de les infeccions osteoarticulars resistents: les infeccions osteoarticulars suposen un problema terapèutic important perquè, si no es tracta òptimament, pot acabar amb una amputació o fins i tot la mort del pacient. Poder ser causades per una artritis i osteomielitis, una infecció per una fractura oberta o per la infecció d’una pròtesi. A Catalunya som tres els centres que tenim aquest CSUR.

-          Ortopèdia infantil: és el conjunt de tractaments mèdics, quirúrgics i rehabilitadors encaminats a corregir les deformitats i/o disfuncions de l’aparell locomotor de l’infant i adolescent produïdes per una sèrie de patologies complexes. Som un dels dos hospitals catalans amb aquesta acreditació.

-          Assistència integral del neonat amb cardiopatia congènita i del nen amb cardiopatia congènita complexa: és l’atenció contínua que abasta des del període fetal fins a l’edat adulta, amb cures al millor nivell i amb els millors índex de qualitat al llarg de tot el ventall d’edats en els processos de màxima complexitat. A Catalunya som un dels dos centres amb aquest CSUR.

En resum, a Vall d’Hebron actualment tenim 33 CSUR dels 76 existents. Dels 33 que tenim, 13 són infantils, 5 d’adults i els 15 restants són compartits entre pacients pediàtrics i adults.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.