Vall d’Hebron tindrà un nou heliport que millorarà la seguretat del pacient i la rapidesa d’actuació

La nova infraestructura suposarà un salt endavant pel que fa a la seguretat del pacient, la millora en el temps d'actuació i l'estalvi energètic. L'any 2019 Vall d'Hebron va rebre 248 pacients arribats en helicòpter, la majoria dels quals van ser atesos a l'Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats -Vall d’Hebron és el centre de referència de lesionats medul·lars aguts de tot Catalunya-.

21/01/2020

El nou heliport se situarà al terrat de l’ala oest de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats i substituirà l’heliport actual, situat al barri de la Teixonera, davant del Campus Vall d’Hebron, a l’altra banda de la Ronda de Dalt. La nova infraestructura suposarà un salt endavant en l’assistència als pacients crítics que arribin en helicòpter, ja que es guanyarà tant en temps com en seguretat per al pacient. Les obres s’iniciaran el dia 27 de gener i es preveuen finalitzar d’aquí a catorze mesos. Es tracta de les primeres obres que es realitzen dins del Pla de transformació del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. La construcció del nou heliport es farà exclusivament per la part exterior de l’edifici i l’estructura quedarà adherida a la façana lateral de l’Hospital i a part de la coberta.

Millora de la seguretat del pacient

En primer lloc, el temps que trigarà el pacient des que l’helicòpter aterri fins que entri a les Urgències de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats (on s’atenen la majoria d’aquests pacients) serà de només 50 segons respecte dels més de tres minuts que es necessiten invertir actualment. Aquesta millora en la rapidesa es deu al fet que els helicòpters aterraran a la coberta del propi Hospital i només caldrà creuar la passarel·la que s’habilitarà per connectar l’àrea d’aterratge amb els ascensors i baixar el pacient, mentre que en el procediment actual el pacient aterra a l’exterior del Campus, a l’altra banda de la Ronda de Dalt, i cal que una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) recorri el tram que hi ha fins a la porta de les Urgències.

En el marc del mateix projecte es substituiran els quatre ascensors centrals per uns de nous, que es desplaçaran quatre vegades més ràpidament que els actuals. Dos d’aquests ascensors arribaran fins a la coberta de l’edifici i seran els que baixaran el pacient. Disposaran d’un sistema intel·ligent que en bloquejarà un quan es tingui constància que un helicòpter s’està dirigint a Vall d’Hebron. Posteriorment, el pacient serà transferit de l’helicòpter a l’ascensor a través de la passarel·la i baixarà directament fins a les Urgències. Els nous ascensors també suposaran un benefici per als pacients, acompanyants i professionals. Això és especialment important per als pacients hospitalitzats que s’hagin de traslladar urgentment d’una forma ràpida i segura.

Gràcies al nou heliport, el pacient s’estalviarà una transferència (canvi de llitera), ja que se’l traslladarà directament a Urgències amb la mateixa llitera en què se’l col·locarà quan baixi de l’helicòpter (actualment, com que se’l trasllada en ambulància, primer se l’ha de transferir a una llitera del SEM fins a la porta d’Urgències i posteriorment se l’ha de transferir a la llitera de l’Hospital). Aquesta reducció en el nombre de transferències de lliteres serà especialment beneficiós per als pacients amb lesió medul·lar (Vall d’Hebron és el centre de referència de lesionats medul·lars aguts de tot Catalunya), ja que cada transferència és un factor de risc que pot empitjorar la lesió.

En el cas que el pacient vagi destinat a les Urgències de l’Hospital General, de l’Hospital Infantil o de l’Hospital de la Dona, caldrà fer el trasllat intern en ambulància des de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats un cop se’l baixi per l’ascensor.

L’any 2018 a Vall d’Hebron es van rebre 216 pacients en helicòpter i l’any 2019 en van ser 248.

 

 

Estalvi energètic

Un benefici derivat de la renovació dels ascensors serà la reducció del consum energètic, ja que els nous ascensors seran més sostenibles i més eficients que els actuals. Els càlculs estimats preveuen una reducció del consum energètic dels ascensors de més d’un 30 %.

Afectacions per les obres

Les obres de construcció de l’heliport i la renovació dels ascensors causaran afectacions durant els catorze mesos de durada.

Concretament, es tancarà l’accés d’entrada i sortida del Campus pel carrer Nínive; sempre hi haurà dos dels quatre ascensors centrals de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats inhabilitats mentre són substituïts; i recomanem que els pacients que accedeixin a les consultes externes de les plantes -1 i 0 d’aquest hospital ho facin mitjançant els ascensors de Consultes, situades a la part de darrere de l’edifici.

Es prendran totes les mesures necessàries per minimitzar les molèsties que les obres puguin causar. Gràcies per la vostra col·laboració.

Share it:

Attachments

Document

afectacio_heliport.pdf

Download

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.