Celebrem el Curs de Cremats, que enguany arriba a la XV edició

Fruit de la seva gran expertesa, la Unitat de Cremats va ser la primera de l’Estat a aconseguir l’acreditació EBA  de l’Associació Europea de Cremats

05/03/2020

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és un dels centres de referència a escala mundial en el tractament de grans cremats. Fruit d’aquesta gran expertesa, la Unitat de Cremats va ser l’any passat la primera de l’Estat a aconseguir l’acreditació EBA de l’Associació Europea de Cremats, un reconeixement als alts estàndards de qualitat en la cura dels pacients amb grans cremades de Vall d’Hebron.

És per tot això que el Curs de Cremats és un dels cursos més esperats de l’Hospital. Se celebra cada dos anys i aquest 2020 ha celebrat la XV edició. La formació ha tingut dos nivells: el primer, amb contingut teoricopràctic fonamental dirigit a metges d’atenció primària i a personal d’Infermeria, que s’ha dut a terme a partir de tres tallers pràctics pels quals han passat tots els participants i que els ha permès aprendre les tècniques d’atenció inicial del pacient cremat mitjançant apòsits, cures i embenats.

L’altra part del curs, més especialitzada, s’ha dirigit a especialistes en cremades i ha servit per mostrar els últims avenços en el tractament d’aquest tipus de pacients com ara la tècnica de desbridament enzimàtic, que permet mitjançant enzims eliminar el teixit mort de la ferida; la teràpia d’ultrasons per a la neteja de ferides (som l’únic centre de l’Estat que la realitza) i la teràpia d’ones de xoc per al tractament de cicatrius patològiques.

Com explica el Dr. Joan-Pere Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats, aquest curs “ja és una tradició entre els professionals d’atenció primària i d’altres hospitals del territori, perquè els permet actualitzar-se i donar un tractament òptim a l’ambulatori o a l’assistència primària". El curs, a més, permet als professionals de la Unitat de Cremats estar en contacte amb els altres professionals de Catalunya especialitzats en aquest tipus de pacients “de la mateixa manera com ho fem amb el programa de telemedicina del Departament de Salut, a través del qual participem a distància en l’assistència dels cremats que es troben a altres hospitals”, assegura el Dr. Joan-Pere Barret.

Actualment, Vall d’Hebron col·labora mitjançant la telemedicina amb l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i amb l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta. Properament, s’afegiran també al programa l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

Per tancar el curs han intervingut representants de Kreamics, una associació de malalts cremats que han explicat la seva experiència com a pacients; i professionals de Bombers de Barcelona, que han explicat les actuacions més bàsiques que s’han de realitzar en situacions de foc.

Share it:
Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.