Vall d’Hebron dona suport emocional a la ciutadania i als seus professionals sanitaris davant del coronavirus

Habilita un servei telemàtic per a la població general, en especial familiars de pacients ingressats, i ofereix atenció als seus treballadors.

25/03/2020

Vall d’Hebron ha habilitat dos serveis per donar suport emocional a les persones que pateixin símptomes d’estrès i ansietat a causa del coronavirus. Un està dirigit a la població general, en especial als familiars de pacients ingressats amb coronavirus. Un altre servei està dirigit als professionals sanitaris, que estan implicats en l’assistència i que són població en alt risc de ser afectats per la mateixa patologia que atenen.

Un equip de deu psicòlegs clínics de Vall d’Hebron donaran resposta telemàtica a les qüestions que els ciutadans plantegin a través d’una eina online, que també estarà disponible pels familiars dels pacients ingressats a l’hospital, als quals se’ls hi donarà una atenció específica per videoconferència. Els professionals del Servei de Psiquiatria atendran les consultes concretes i facilitaran estratègies per reduir l’impacte emocional que el coronavirus pugui generar en la ciutadania. Els interessats poden posar-se en contacte amb Vall d’Hebron a través d’aquest formulari online, disponible també en castellà.

“Aquest servei està dirigit a la població general i als familiars dels pacients ingressats a l’hospital, ja que davant d’una situació com l’actual, poden aparèixer estats d’ansietat i dificultats per gestionar el confinament a casa. A més, per la població que no té seguiments amb professionals de salut mental ara és més complicat poder tenir accés a recursos de suport psicològic”, exposa el Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron.

Atenció programada als professionals sanitaris

A més, el Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron oferirà atenció programada als professionals sanitaris, amb visites individuals de 45 minuts, visites online per aquelles persones que estiguin en aïllament domiciliari i visites de seguiment de forma telemàtica. “Per evitar el possible desenvolupament de potencials trastorns psiquiàtrics secundaris a un incident traumàtic, les intervencions primerenques són fonamentals”, defensa el Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga: “La identificació de les necessitats psicològiques dels professionals de Vall d’Hebron es farà de forma coordinada amb la Unitat de Prevenció de Riscos Laborals”. Cal estar alerta si es detecten ansietat, agitació i irritabilitat, angoixa elevada i signes de reexperimentació dels incidents, insomni i hipervigilància i descompensació d’estatus psiquiàtrics preexistents. Els professionals trobaran la informació per accedir al pla de suport a la salut mental a la Intranet de l'hospital.

Gestionar el malestar emocional

De cara a gestionar el malestar emocional, és fonamental identificar i evitar pensaments negatius, reconèixer les emocions i verbalitzar-les amb les persones pròximes, mantenir hàbits saludables i buscar estratègies de distracció quan no s’està teletreballant. Pot ajudar fer exercici físic a casa o posar en pràctica tècniques de respiració i relaxació. També és recomanable, un cop informat, intentar no saturar-se de notícies i procurar desconnectar i crear noves rutines quotidianes.

La major part de les respostes d’ansietat són considerades normals, però cal estar alerta davant símptomes com tenir un ritme cardíac accelerat i/o sensació d’opressió al pit, si s’observa afectacions en les relacions interpersonals i canvis en el descans i el menjar, si es viu en un estat d’hiperalerta o els temors i les preocupacions augmenten de forma excessiva. 

Confinament, però no aïllament social

El confinament físic no significa aïllar-se: cal parlar i connectar per telèfon o xarxes socials amb els éssers estimats. És un bon moment per incentivar la creativitat i ajudar a les persones que no en saben fer ús de les noves tecnologies o a algun veí que no pugui sortir, per tal de sentir-se útil.

Ajudem els nostres herois i heroïnes

Vall d’Hebron ha habilitat una pàgina web on els ciutadans trobaran la informació que necessitin sobre el coronavirus i podran contactar amb els nostres professionals sanitaris, que en cas necessari oferiran atenció personalitzada. Amb el lema 'Ajudem als nostres herois i heroïnes', la web compta amb un espai on es poden fer arribar missatges d’ànims a les persones ingressades, així com als professionals sanitaris de Vall d’Hebron. També es poden fer donacions que ajudaran a fer front el coronavirus o iniciatives solidàries. Ja per últim, a la web estan disponibles les últimes novetats en referència al coronavirus, així com els avenços científics.

 

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.