Vall d’Hebron millora el seguiment dels pacients amb COVID-19 donats d’alta amb l’aplicació Farmalarm

És una app que la Unitat d’Ictus fa servir des de 2015 i s’ha adaptat per al seguiment personalitzat i continu dels pacients amb COVID-19.

08/04/2020

Vall d’Hebron ha adaptat l’aplicació Farmalarm per a pacients amb COVID-19 donats d’alta després de patir una pneumònia que ha requerit ingrés hospitalari. L’app Farmalarm –que la Unitat d’Ictus fa servir des de 2015 i ha posat a disposició del Servei de Malalties Infeccioses– permet una supervisió personalitzada i continuada en relació amb el compliment de la pauta mèdica i el control dels factors de risc.

Un cop són donats d’alta, els pacients amb COVID-19 poden descarregar-se Farmalarm al mòbil. “Cada 12 hores salta una alarma per tal que registrin a Farmalarm la saturació d’oxigen en sang amb l’ajut d’un pulsioxímetre que els facilita Vall d’Hebron, la seva freqüència cardíaca i respiratòria i la temperatura”, explica la Dra. Ester Márquez, MIR del Servei de Malalties Infeccioses de cinquè any que està coordinant el projecte, que es denomina COVID Follow App. La pauta es manté de cinc a catorze dies, en funció de com es mantenen aquestes constants vitals: a més, el pacient omple un qüestionari cada dia sobre la seva simptomatologia que serveix per acabar de definir l’evolució.

Si l’evolució del pacient amb COVID-19 és favorable, paral·lelament rep instruccions per fer exercicis de rehabilitació respiratòria i motora mentre es recupera, a través d’uns vídeos realitzats per la Dra. Vicenta Pujol i la Dra. Patricia Launois del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de Vall d’Hebron. També rep informació sobre la malaltia en diferents formats, com vídeos i documents de PDF. L’aplicació Farmalarm disposa, a més, d’un xat privat entre el pacient i un equip mèdic, format per dues infermeres i una doctora, que contesta els dubtes que es plantegin durant la convalescència i possibilita fer videoconsultes per atendre aquelles qüestions més urgents.

“Els objectius de l’ús de Farmalarm és que el pacient amb COVID-19 estigui tranquil després de rebre l’alta en saber que manté un contacte continu amb el personal mèdic, disminuir el nombre de consultes a l’atenció primària o a Urgències i detectar de forma precoç aquells pacients que presentin un empitjorament”, resumeix la Dra. Ester Márquez.

Una trentena de pacients

Una trentena de pacients de Vall d’Hebron ja han fet servir l’aplicació. L’opció d’instal·lar-se Farmalarm s’ofereix des de la setmana passada a tots aquells pacients adults quan tornen al seu domicili després d’un ingrés per pneumònia a causa de COVID-19 que facin servir aplicacions mòbils. Queda exempt el personal sanitari graduat i aquells que després de l’alta van a altres llocs com hotels, on ja hi ha personal mèdic que pot fer aquest seguiment.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.