Vall d’Hebron demostra que existeix una base genètica compartida entre el TDAH en la infància i en la edat adulta

Per primer cop confirmem que la forma persistent del TDAH és un trastorn del neurodesenvolupament.

28/04/2020

El grup de recerca de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha liderat un estudi en el qual per primera vegada es mostren evidències que hi ha una base genètica compartida entre el Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) en la infància i en l'edat adulta i, a més, es confirma que la forma persistent del TDAH és un trastorn del neurodesenvolupament. L'estudi s'ha publicat a la revista Neuropsychopharmacology.

El TDAH és un dels trastorns del neurodesenvolupament més comuns en l’etapa infanto-juvenil que afecta entre el del 5% i el 6% dels nens i que es caracteritza per dèficit d’atenció, hiperactivitat i comportaments impulsius.

Aquests símptomes persisteixen en l’edat adulta en aproximadament dos terços dels nens diagnosticats, amb una prevalença estimada del 3,4 % en el trastorn a l’edat adulta.

Tot i que el TDAH presenta una base biològica sòlida, on el component genètic juga un paper essencial, es desconeixen els factors que afavoreixen la continuïtat del trastorn al llarg de la vida.

En aquest estudi, fruit de múltiples col·laboracions internacionals i liderat per l’equip de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM), hem analitzat variants genètiques freqüents en 17149 nens i adults amb TDAH i 32411 controls d’arreu del món mitjançant estudis d’associació a escala genòmica (GWAS).

Per primer cop mostrem evidències de que existeix una base genètica compartida entre el TDAH a la infància i a l’edat adulta i confirmem que la forma persistent del TDAH es un trastorn del neurodesenvolupament.

A més, l’estudi ha permès identificar 9 nous segments del genoma (loci) implicats en el TDAH infantil i persistent i revela que els patrons de correlació genètica entre el TDAH i altres trastorns i trets relacionats amb el TDAH (com rendiment escolar, consum d’alcohol i tabac o obesitat) es mantenen al llarg de la vida.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.