Vall d’Hebron colidera el desenvolupament d'una nova guia per detectar diabetis entre les gestants per minimitzar el risc d’infecció per COVID-19

La diabetis s’ha de controlar durant l'embaràs pel risc que suposa tant per a la dona com per al fetus.

10/05/2020

El context actual de COVID-19 recomana reduir al mínim les visites als hospitals, tant per descongestionar els centres com per minimitzar la possibilitat de ser infectat. Per això, a Vall d’Hebron hem estat pioners a posar en marxa un nou protocol per diagnosticar la diabetis i fer-ne el seguiment en les dones gestants. La nova guia l’ha publicat el Grup Espanyol de Diabetis i Embaràs, que co-coordina la Dra. Maria Goya, adjunta del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Aquest grup, format principalment per especialistes obstetres i endocrins, és l’encarregat de fer la revisió dels mètodes de diagnòstic i del posterior seguiment de la diabetis en les dones embarassades, “un dels factors que s’han de controlar durant aquest període pel risc que suposa tant per a la dona com per al fetus”, segons explica la Dra. Maria Goya.

Fins ara, la persona gestant havia de fer-se una prova a l’hospital que l’obligava a estar-se una hora fins a saber els resultats. En funció dels paràmetres que sortien, s’havia de fer una segona prova per la qual la gestant s’havia d’esperar fins a tres hores. Aquests períodes d’estada als hospitals ja no són recomanables ni per al pacient ni per al personal sanitari. Per això, el grup ha consensuat un canvi en el protocol per un altre de més segur. Es tracta d’una analítica de sang amb paràmetres de detecció immediats de la diabetis que es fa a la gestant quan es desplaça una única vegada a l’hospital. Com afirma la Dra. Maria Goya, “s’ha demostrat que aquesta prova permet diagnosticar la majoria de diabetis, especialment les que tenen més repercussió en el part i en el nounat. D’aquesta manera, aconseguim reduir al mínim l’estada de la pacient al centre hospitalari.”

Les gestants amb diabetis tipus 1 i tipus 2 pregestacional (diagnosticades abans de la gestació) són un grup de risc per desenvolupar una COVID-19 severa si es contagien; per això, la guia preveu uns protocols d’especial vigilància per a aquestes pacients amb visites telemàtiques i un calendari precís de seguiment del cas. La guia ha estat validada per la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició i per la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.