‘The Lancet’ publica un article sobre l’Audrey, reanimada a Vall d’Hebron després de sis hores d’aturada cardíaca

L'Audrey es va perdre durant una excursió el novembre passat i va salvar la vida gràcies a l'ECMO per reoxigenar els teixits i reescalfar la pacient.

25/05/2020

The Lancet publica al seu número del 16 de maig el cas clínic de l’Audrey, una dona reanimada a Vall d’Hebron després de més de sis hores d’aturada cardíaca per hipotèrmia severa gràcies a l’ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria).   

En l’article han participat els doctors Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva de Vall d’Hebron i cap del grup de recerca en Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del VHIR; Juan Carlos Ruiz Rodríguez, metge del Servei de Medicina Intensiva i investigador principal del SODIR; Jordi Riera director  del programa ECMO, investigador principal del SODIR i membre del Comitè de Direcció de l’EuroELSO (Organització de Suport de Vida Extracorpori, en les seves sigles en anglès); Eduard Argudo,  del Servei de Medicina Intensiva, membre de l’ECMO Team  i del grup de recerca SODIR del VHIR; i Rafael Rodríguez Lecoq , cap del Servei de Cirurgia Cardíaca.  

El cas de l’Audrey és excepcional per diversos motius: “La durada de l’aturada cardíaca, una de les més llargues documentades arreu del món, la bona coordinació entre els diferents serveis públics que van fer possible el desenllaç d’aquesta història d’èxit, l’inici precoç de l’ECMO a Vall d’Hebron i el manteniment de la tècnica a l’UCI durant un total de 45 hores i 40 minuts”, enumera el Dr. Jordi Riera. L’article de The Lancet, titulat Plena Recuperació Neurològica després de sis hores d’aturada cardíaca deguda a una hipotèrmia accidental, repassa totes aquestes variants mèdiques.

L’Audrey es va perdre durant una excursió a la Vall de Núria el novembre passat. Va salvar la vida gràcies a l’esforç conjunt de professionals de Vall d’Hebron, que van aplicar-li ECMO per reoxigenar els teixits i reescalfar la pacient, i el dispositiu de rescat dels Bombers de la Generalitat i el SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), que van localitzar-la i traslladar-la en helicòpter a l’hospital sense desistir de fer maniobres de reanimació en cap moment.

“L’aposta de Vall d’Hebron per un programa d’ECMO d’excel·lència i l’esforç dels seus professionals porta resultats extraordinaris com aquest, que acaben publicats en revistes de primer nivell com The Lancet”, assenyala el Dr. Jordi Riera. Els punts claus del programa són la concentració de casos en una mateixa unitat, l'adherència a les guies ELSO, l'entrenament de l'ECMO team basat en la simulació i l'optimització de la ràtio assistencial per pacient.

Un altre factor a destacar en el cas de l’Audrey, de 34 anys, va ser la seva ràpida recuperació. Com apunta el Dr. Eduard Argudo, “la pacient va despertar-se bé al cap de 48 hores, va ser extubada  i no es va trobar cap anomalia en l’avaluació neurològica, i va rebre l’alta al cap d’onze dies, dels quals només va passar cinc a l’UCI”. Segons afegeix el Dr. Argudo, “un mes després de l’accident que va patir ja havia reprès la seva activitat diària normal i en l’actualitat, quan ja han passat sis mesos, no té cap seqüela”.

Pioners a l’Estat

“Abans no es contemplava aplicar l’ECMO per reanimar un pacient després de tant de temps en aturada cardíaca. El cas de l’Audrey va ser pioner a l’Estat i ara ja forma part del nostre pensament, de les possibles opcions mèdiques de tractament que pot rebre un pacient en situacions similars”, destaca per part seva el Dr. Rafael Rodríguez Lecoq. “Quan una experiència és tan positiva com la que va viure Vall d’Hebron, obre camí i anima a tothom que continuï per aquesta via”, conclou.  

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vhebron.net, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.