Cirurgia Plàstica i Cremats comparteix la seva experiència en la gestió de la COVID-19 en un article de ISBI

Vall d’Hebron lidera un article que posa en comú la gestió de centres de cremats de set països: Xina, Singapur, Japó, Itàlia, Regne Unit, Estats Units i Espanya.

09/06/2020

El Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats ha compartit la seva experiència durant la pandèmia del coronavirus en un article publicat per Burns, el diari de la Societat Internacional de Cremats (ISBI, en les seves sigles en anglès). L’article posa en comú com hospitals i centres de cremats de set països –Xina, Singapur, Japó, Itàlia, Regne Unit, Estats Units i Espanya– van afrontar l’equilibri entre mantenir l’assistència als seus pacients i contribuir a donar resposta a la crisi sanitària generada per la COVID-19.  

“A mesura que va avançar la propagació del virus, el nombre d’ingressos i urgències de pacients cremats va disminuir arreu del món a causa del confinament, ja que van produir-se menys accidents”, assenyala el Dr. Joan-Pere Barret, cap del Servei de  Cirurgia Plàstica i Cremats. Els esforços van concentrar-se en donar cabuda als pacients que pateixen la COVID-19, a la vegada que es mantenia l’atenció als pacients que patien cremades que fan perillar la seva vida. Com afegeix el Dr. Joan Pere Barret, “tot i comptar amb menys recursos, que van mobilitzar-se per atendre pacients amb COVID-19, va ser possible mantenir l’activitat amb la mateixa qualitat perquè el nombre de pacients també va ser menor”. 

En aquest sentit, a Vall d’Hebron es va viure un punt d’inflexió el 26 de març. En aquesta data el Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats va transformar-se per admetre pacients amb politraumes i amb patologies neurològiques que no tenien COVID-19 però que havien de ser atesos de forma inajornable. Els 26 llits dels quals disposa, amb quiròfan propi, departament ambulatori i àrea de rehabilitació, es dediquen a aquesta funció. La Unitat de Cremats esdevé aleshores una UCI no-COVID mixta: roman oberta i en funcionament per atendre els malalts cremats i també es converteix en una UCI convencional per a traumatismes cranioencefàlics, politraumatismes, ictus, etc.

Tots els anestesiòlegs i els metges de medicina intensiva de Vall d’Hebron van mobilitzar-se per donar resposta a la pandèmia de coronavirus. També els del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats, que va dedicar la majoria dels seus efectius a atendre malalts que patien COVID-19. Amb una mitjana de 550 admissions a l’any de pacients per cremadures i 3.000 casos atesos, va veure reduïda la seva activitat habitual a la mínima expressió. Aquesta disminució va ser provocada per una caiguda de les urgències per cremades i en els ingressos. En total, des de l’inici de la pandèmia de coronavirus, el Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats ha atès 13 pacients.

Fins al 26 de març, el personal mèdic del Servei de Cirurgia Plàstica estava dividit en dos grups que va fer torns de dues setmanes. A partir d’aquesta data, tot el personal quirúrgic va mobilitzar-se per atendre a pacients amb COVID-19 a l’UCI, excepte un grup per a cirurgies essencials. Les infermeres van mantenir-se dividides en tres grups que rotaven una setmana de treball i a casa durant altres dues setmanes.

Posar en comú les experiències de països tan afectats per la pandèmia del coronavirus com Xina, Itàlia o Espanya té per objectiu, de cara al futur, de millorar la comunicació i les pràctiques de la comunitat de cremats per tal d’afavorir les sinèrgies, destaquen els autors de l’article.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.