Vall d'Hebron participa en un estudi que demostra que els tractaments antitumorals no empitjoren el pronòstic de la COVID-19

Un estudi amb 890 pacients de càncer diagnosticats de la COVID-19 demostra que els seus factors de risc per presentar una infecció greu o mortal són similars als de la població general: pacients homes, de més de 65 anys i amb altres comorbiditats. Vall d'Hebron és l'hospital que més pacients ha aportat a l'estudi.

30/07/2020

La pandèmia de la COVID-19 ha suposat un fort impacte en tots els sistemes sanitaris del món. Algunes poblacions de risc, com són els pacients de càncer, es trobaven en la difícil tessitura d'avaluar si els beneficis obtinguts pels tractaments antineoplàsics compensaven el risc d'una probabilitat més gran de contagi del virus o de patir una infecció més greu. Ara, un estudi multicèntric amb participació catalana pretén revelar algunes de les incerteses sobre aquesta població i la seva relació amb la COVID-19.

A l'estudi, que acaba de ser publicat a la revista Cancer Discovery i que té com a primer autor i líder el Dr. David J. Pinato, del Departament de Cirurgia i Càncer de l'Imperial College London (Regne Unit), s'ha avaluat l'impacte de la COVID-19 en un grup de 890 pacients de tota Europa, avui dia, la cohort més gran que existeix de pacients oncològics amb COVID-19 europeus. Per a això s'ha comptat amb la col·laboració de centres de Catalunya, Itàlia i Regne Unit. En aquest estudi hi han participat Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i els centres de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) a l’Hospitalet, Badalona i Girona.

“La conclusió més important que hem pogut extreure de l'estudi és que l'administració de tractaments antitumorals no sembla augmentar el risc de patir un quadre greu de COVID-19. És molt important perquè fins ara, tant entre professionals com entre pacients, la decisió de continuar amb aquests tractaments generava un temor important. Ara, gràcies a aquestes dades sembla quedar clar que no existeix relació”, exposa el Dr. Juan Aguilar, internista especialista en infectologia del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i que ha pres part a l'estudi juntament amb el Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), i la Dra. Isabel Ruiz, del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i la Dra. Macarena Izuzquiza del Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. D'aquesta manera, ni la quimioteràpia, ni les teràpies dirigides ni la immunoteràpia han suposat un empitjorament en el risc de patir un quadre greu per COVID-19 o de morir per la infecció.

Així mateix, les dades obtingudes han servit també per definir el perfil d'aquelles persones amb risc més gran de presentar un quadre greu de COVID-19: home, major de 65 anys i amb altres comorbiditats, independentment del seu estat oncològic. Aquests factors de risc són els mateixos que s'havien identificat en la població general afectada per la COVID-19. “Sabent això, és possible estratificar millor el risc, cosa que permet posar el focus de protecció en aquesta població que està en risc més alt durant la pandèmia”, explica el Dr. Juan Aguilar, que assenyala que els mesos viscuts durant la crisi sanitària de la COVID-19 han obligat els professionals dels serveis d'Oncologia a fer un notable esforç per proporcionar una atenció de la màxima qualitat als pacients amb càncer a partir de la informació de la qual s’anava disposant.

Les dades que s'han obtingut d'aquest estudi ofereixen una informació molt important per al maneig dels pacients oncològics i ajuden a revelar moltes de les incògnites sobre com els pot afectar la COVID-19. L'estudi ara publicat només és el primer i està previst que en breu puguin extreure’s més conclusions. “Estem intentant veure com la COVID-19 afecta altres grups de pacients, no sols als quals ja havíem identificat com els que tenen els factors de risc més importants. En tractar-se d’un projecte que continua en marxa, esperem obtenir nova informació que pugui ser de gran utilitat. Així, per exemple, un proper estudi analitzarà els resultats de les pacients amb càncer de mama”, conclou el Dr. Juan Aguilar.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.