Impartim formació basada en simulació als nous residents sobre mesures de protecció bàsica i d’autoprotecció del SARS-CoV-2

La formació combina continguts online amb una part pràctica basada en simulació que els assistents realitzen a l’Àrea de Simulació de Vall d’Hebron

29/09/2020

La nova promoció de residents de Vall d’Hebron està realitzant una formació específica amb els objectius principals d’assolir els coneixements bàsics de precaucions estàndard, especialment higiene de mans dictades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), dominar la tècnica de col·locació i retirada d’equips de protecció individual (EPI) i conèixer les mesures d’autoprotecció segons l’àmbit d’actuació i el nivell de risc del SARS-CoV-2 abans d’iniciar la pràctica clínica. “Es tracta d’una formació en l’àmbit de la protecció d’agents biològics altament transmissibles, en aquest cas adaptada al context de la COVID-19, però que també serveix per a altres malalties com la grip”, explica la Dra. Mònica Rodríguez, directora de Docència de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.  La formació, que combina continguts online amb una formació d’aprenentatge basada en simulació, ha estat possible gràcies a la col·laboració i treball intens de més de 30 docents del Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada, el Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia i la Unitat Bàsica de Prevenció de Riscos Laborals de Vall d’Hebron.

La primera part de la formació consisteix en un curs online de cinc hores de durada que explica de forma amena i interactiva els fonaments teòrics de les mesures de precaució, d’higiene i de transmissió d’agents biològics en l’àmbit hospitalari, així com col·locar-se els EPI, en un format molt visual que incorpora vídeos i imatges. Un cop completat el curs online, els residents realitzen una formació pràctica a l’Àrea de Simulació de Vall d’Hebron, dividits en petits grups en un entorn real simulat, de tres hores de durada (de 9 a 12 hores o bé de 14 a 17 hores). “Una vegada més es demostra el potencial de la simulació com a eina d’aprenentatge que ofereix als residents una formació en un entorn segur”, recorda la Dra. Mònica Rodríguez.

A la formació pràctica a l’Àrea de Simulació s’ha creat un circuit de quatre estacions per garantir l´aprenentatge. La primera estació  insisteix en la importància  de la tècnica correcta d´higiene de mans per part dels professionals sanitaris, obtenint un feedback del rentat a través d´una càmera on es veu, amb tècniques de fluorescència, quines parts de les mans no s’han rentat d’una forma adequada. La segona estació consisteix a treballar la col·locació i retirada dels EPI: granota  o bata, mascareta, ulleres i guants. Els participants s’impregnen les mans amb una solució fluorescent i realitzen el procés. Posteriorment per veure si han realitzat correctament la tècnica, amb un llum ultraviolada es procedeix a visualitzar si tenen fluorescència en les zones prèviament protegides. En una tercera estació es treballa en un escenari de simulació els cinc moments per a la higiene de mans segons l’Organització Mundial de la Salut i finalment es passa per una activitat de preguntes clau grupal a través d’un kahoot (qüestionari d’avaluació).

Una nova promoció de 175 residents

Estan realitzant aquesta formació un total de 175 residents que en els pròxims anys completaran la seva formació a Vall d’Hebron i que van incorporar-se el passat 25 de setembre. D’ells, 155 són residents que faran la seva formació especialitzada de forma íntegra a l'Hospital, i vint són residents de Medicina Familiar i Comunitària que cobreixen places d'Atenció Primària (CAP) de l'àrea Barcelona-Ciutat però que es formaran durant els dos primers anys a Vall d'Hebron. En aquesta promoció s’han prioritzat i potenciat els continguts en línia i les sessions per teleconferència a causa del context de pandèmia de COVID-19. El tradicional acte de benvinguda de Vall d’Hebron als residents, celebrat el passat 25 de setembre, també va retransmetre’s a través d’Internet.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.