Un pacient COVID-19 ingressat a l’UCI i connectat a l’ECMO surt de Cures Intensives per gaudir de les vistes de Barcelona

Aquesta acció s’emmarca en l’aposta per la humanització de Vall d’Hebron, és a dir, fer més humana l'assistència hospitalària procurant una atenció integral que contempli la vessant mèdica, física i emocional.

13/10/2020

Un pacient COVID-19 de Vall d’Hebron que portava més 60 dies a l’UCI, 50 dels quals connectat a l’ECMO, ha pogut sortir de Cures Intensives una estona per poder gaudir del sol i de les vistes de Barcelona des d’un finestral d’una planta d’hospitalització. El pacient, de 48 anys, ja feia setmanes que havia donat negatiu de coronavirus en les PCR però encara patia les conseqüències de la infecció que li ha afectat els pulmons. L’excepcionalitat del cas és que ha pogut sortir de l’UCI quan encara estava connectat a la màquina ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria), un sistema que s’utilitza en pacients molt crítics i que substitueix temporalment la funció del pulmó o cor i permet que els òrgans descansin, mentre la patologia de base es va curant. La màquina extreu la sang a través d’una cànula gruixuda localitzada en una vena de calibre gran, la mou mitjançant una bomba centrífuga perquè travessi l’oxigenador, on s’hi incorpora oxigen i es retira diòxid de carboni. Posteriorment, es reintrodueix a l’organisme dels pacients en una altra vena o artèria. Vall d’Hebron és un centre de referència en l’ús d’aquesta tècnica d’alta complexitat.

La humanització de l’assistència, una aposta de Vall d’Hebron

El pacient, després d’haver estat uns 30 dies en coma induït i 20 despert, ha pogut sortir temporalment de l’UCI gràcies a un equip de professionals de Vall d’Hebron que l’han acompanyat mentre controlaven en tot moment la seguretat de l’acció: dos metges, un fisioterapeuta, dues infermeres, un zelador i un estudiant de Fisioteràpia. L’objectiu era vetllar pel benestar emocional del pacient, que després de més de 60 dies a Cures Intensives estava afectat per una estada tan llarga a l’UCI. Aquesta acció s’emmarca en l’aposta per la humanització de Vall d’Hebron, és a dir, fer més humana l'assistència hospitalària procurant una atenció integral que contempli la vessant mèdica, física i emocional, ajudant a cobrir en la mesura del possible les necessitats dels pacients. En aquest cas, poder gaudir del sol directament a la pell i de les vistes de Barcelona després de més de 60 dies sense sortir de l’UCI va repercutir molt positivament en el seu estat psicoemocional. Avui, el pacient finalment ha estat donat d’alta a un altre centre hospitalari.

Aquest pacient no és el primer que surt una estona de la Unitat de Cures Intensives per gaudir del sol, però sí que és el primer que surt connectat a l’ECMO. Quan les condicions dels pacients ho permeten, l’equip de l’UCI porta a passejar pel Campus pacients ingressats, alguns fins i tot amb ventilació mecànica, perquè els toqui el sol i el vent, fet que els suposa una gran millora en el seu benestar.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.