Finalitza l’edició 2020 del programa d’innovació en salut d·HEALTH Barcelona

Aquest any, la immersió clínica dels fellows als hospitals es va adaptar a causa de la pandèmia. Els estudiants han realitzat una estada virtual per identificar necessitats en el marc de la pandèmia per la COVID-19 i plantejar-ne solucions.

06/11/2020

Els futurs emprenedors de l’edició d’enguany de d·HEALTH Barcelona, que va arrencar al febrer, havien de fer la seva estada en tres serveis d’hospitals catalans, entre els quals estava el Servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear de Vall d’Hebron, però la pandèmia ho va interrompre a mitjans de març. Davant d’aquesta situació, es va decidir seguir amb el programa adaptant-se al nou context, de manera que els fellows (els estudiants d’aquest postgrau) han treballat virtualment en equips multidisciplinaris per desenvolupar una solució tecnològica a un problema relacionat amb la COVID-19 o per tractar una necessitat clínica no coberta accentuada per la pandèmia. Els tres equips d'enguany han detectat al voltant de 1.000 necessitats clíniques no resoltes, mitjançant un seguit d'entrevistes online amb professionals sanitaris, pacients i altres experts de l'àmbit sanitari. A partir d'aquí, han treballat analitzant-les exhaustivament, per després filtrar-les i avaluar-les i, finalment, escollir-ne una per equip i desenvolupar una solució tecnològica innovadora. Els tres projectes resultants, actualment en fase de desenvolupament, són: un dispositiu mèdic per prevenir l’atrofia diafragmàtica que pateixen els pacients connectats a respiració mecànica a les UCI; un dispositiu digital per diagnosticar ràpidament casos d’ictus de la circulació posterior (Posterior Circulation Stroke); i una plataforma digital per prevenir la depressió perinatal.

La contribució de l’Hospital del Vall d’Hebron durant aquesta edició s’ha enfocat, d’una banda, en oferir els seus experts als alumnes del programa en xerrades durant la fase de detecció de  necessitats, com és el cas de la participació del Dr. Anton Aubanell, de la Unitat de Radiologia, i del Dr. Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva, que van atendre de manera online qüestions sobre la COVID-19. I, d’altra banda, durant la fase de filtratge i avaluació, en la participació d’experts en taules online, com el Dr. Manel Escobar, Director Clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear; el Dr. Jordi Andreu, del Servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear; el Dr. Oriol Roca, del Servei de Medicina Intensiva; Raquel Cánovas, subdirectora de Tecnologia; Eva Aurín, Cap de la Unitat d’Innovació i Salut Digital; Martí Archs, de la Unitat d’Innovació del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); i el Dr. Antonio Roman, Director Assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que també va participar en una taula rodona durant l’acte de graduació, que va tenir lloc de forma online el 29 d’octubre. En aquest sentit, el Dr. Antonio Roman ha declarat que des de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron “estem molt satisfets que s’hagi pogut dur a terme aquesta nova edició del programa d·Health Barcelona en aquest context tan complex i de poder haver contribuït a la formació dels fellows amb els nostres experts”.

Design Health Barcelona (d·Health Barcelona) és un programa de postgrau per desenvolupar futurs emprenedors i innovadors en el camp de la salut, impulsat per Biocat dins la seva línia de desenvolupament de talent Moebio. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron hi col·labora des de fa tres edicions. En d’edició de 2019, els participants van fer la seva estada al seu Servei de Psiquiatria i, gràcies a la seva immersió clínica, van crear un projecte per desenvolupar una plataforma digital per a pacients amb trastorn bipolar.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.