El Dr. Josep Tabernero i el Dr. Joaquín Burgos, guardonats amb els Premis de Recerca 2020 de l’ICS

Aquests guardons que atorga l’Institut Català de la Salut fomenten la investigació d’alta qualitat i reconeixen trajectòries científiques d’excel·lència.

19/11/2020

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha atorgat els Premis de Recerca 2020 a investigadors que han contribuït de forma significativa al desenvolupament de la recerca en ciències de la salut de l’ICS amb una activitat de reconegut nivell científic. Entre ells es troben el Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Dr. Joaquín Burgos Cibrian, metge adjunt del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador principal del grup de recerca en Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

L’Institut Català de la Salut (ICS) du a terme una gran activitat científica a través de set instituts de recerca sanitària integrats als hospitals i els equips d’atenció primària de l’organització. Cada any organitza la Jornada de Recerca de l’ICS per fomentar la investigació d’alta qualitat i per reconèixer les trajectòries científiques d’excel·lència d’investigadors i investigadores de la institució. Habitualment els premis es feien públics en la jornada anual de recerca de la institució que, enguany, s’ha posposat degut a la pandèmia.

Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l'ICS 2020: Josep Tabernero Caturla- Hospital Universitari Vall d’Hebron.

El Dr. Josep Tabernero és cap del Servei d'Oncologia Mèdica a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i professor a la Universitat de Vic-UCC. Format a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i a l’Hospital de Sant Pau, es reincorporà a Vall d’Hebron el 1997.

El Dr. Tabernero és un dels investigadors més rellevants i amb majors contribucions internacionals a la recerca en càncer, especialment en el camp dels tumors gastrointestinals. Ha contribuït a avenços pioners en l’oncologia mèdica i la medicina oncològica de precisió, identificant nous mecanismes implicats en el desenvolupament dels tumors de còlon i amb el disseny de teràpies dirigides i eficaces contra aquest càncer. Ha estat president de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) i va rebre el Premi Nacional de Recerca de Catalunya l’any 2019. Gran organitzador, ha fet del Servei d’Oncologia de Vall d’Hebron un referent internacional per al tractament dels malalts oncològics.

“Em sento molt honrat per aquest premi que vull fer extensiu a tots els i les professionals de l’Hospital Vall d’Hebron i del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) que amb la seva feina diària estan contribuint de forma decisiva en la lluita contra el càncer”, valora el Dr. Josep Tabernero, qui destaca que només amb l’esforç i implicació de totes les persones que intervenen en el procés d’un malalt oncològic, i amb la seva coordinació, ja sigui des del laboratori o des de la consulta, poden millorar el tractament assistencial als pacients i aconseguir avenços que els hi donin noves opcions terapèutiques que fins ara no tenien. “El que el meu grup i jo hem aconseguit com a investigadors no hauria estat possible sense aquest esforç col·lectiu, i, en aquesta línia, crec que la missió del Campus Vall d’Hebron com a centre de referència ha de ser la de contribuir a l’avenç de la medicina per a poder oferir als nostres pacients una millor qualitat de vida i, a la població en general, un millor estat de salut, gràcies a les polítiques de prevenció i al foment de la recerca”, afirma. “A més, el fet que aquest sigui un premi de l’ICS, una institució a la que porto tants anys vinculat des de Vall d’Hebron, com a cap d'Oncologia Mèdica, em fa especial il·lusió”, afegeix.

Premi a l'Investigador o la Investigadora Jove de l'ICS 2020: Joaquin Burgos Cibrian – Hospital Universitari Vall d’Hebron.

El Dr. Joaquín Burgos Cibrian és metge adjunt del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador principal del grup de recerca en Malalties Infeccioses del VHIR i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

És llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona i ha estat vinculat a la recerca des que va acabar l’especialitat de Medicina Interna a Vall d’Hebron l’any 2010. Posteriorment va unir-se al Servei de Malalties Infeccioses de l’hospital. Al 2013 va presentar la seva tesi doctoral en el camp de la pneumònia i, en els últims anys, la seva recerca s’ha centrat en l’estudi de la infecció del virus del papil·loma humà, que determina un risc molt alt de càncer genital en homes i dones portadores, en pacients amb VIH. Al 2020, des de l’inici de la pandèmia de COVID-19, ha dedicat esforços a l’estudi del virus SARS-CoV-2 juntament amb l’equip de Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron.

Per la seva banda, el Dr. Joaquín Burgos destaca que “agraeixo molt la recepció d’aquest premi, que representa un gran reconeixement a l’esforç i dedicació invertits en recerca. Simultaniejar l’activitat investigadora amb l’assistencial és bastant complicat, però sens dubte enriqueix la perspectiva del professional sanitari i ofereix nous reptes que són molt estimulants”. “Voldria agrair també al Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, a tots els membres de l’equip administratiu, assistencial i investigador pel seu ajut i per la feina en equip, sense la qual hauria estat impossible aconseguir els resultats obtinguts”, afirma. Per últim, el Dr. Burgos conclou que “tota la meva trajectòria professional i investigadora l’he desenvolupat en centres de l’ICS, així que mantinc una estreta vinculació amb la institució. Ha estat qui m’ha aportat tots els recursos necessaris i imprescindibles per a poder desenvolupar els diferents estudis que hem portat a terme”.

Entre els guardonats també es troba el Dr. Miguel Ángel Muñoz Pérez, responsable de la Unitat de Suport a la Recerca en Atenció Primària de l’ICS-IDIAP Jordi Gol a Barcelona, qui ha estat premiat per la seva trajectòria investigadora a l’Atenció Primària de l’ICS; i la investigadora predoctoral Mireia Ramos Pérez, de l’Institut Germans Trias i Pujol, qui ha rebut el reconeixement al millor article de recerca en Ciències de la Salut elaborat per un investigador o investigadora predoctoral de l’ICS i dels Instituts de Recerca Vinculats.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.