“Peu pla”, un relat que dona visibilitat a la fisioteràpia pediàtrica de Vall d’Hebron, guanya el I Concurs de Curtmetratges Hygeia

La història de la Berta i la música de “Els Catarres” fan de fil conductor a "Peu Pla", un curt que mostra els resultats del treball de la Unitat de Rehabilitació Infantil i Paràlisi Cerebral

02/03/2021

L’equip de la Unitat de Rehabilitació Infantil i Paràlisi Cerebral de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron està de celebració. Ha guanyat el I Concurs de Curtmetratges Premis Hygeia, de temàtica relacionada amb la Infermeria o la Fisioteràpia. Ho ha fet amb una peça que recull el moment en que una de les pacients d’aquest equip, la Berta, aconsegueix posar-se de peu després de mesos ingressada a l’Hospital Infantil.

La veu de l’Aurora Vélez, que junt amb el Denys Santa Marina i la Glòria Samanes, tots  fisioterapeutes, formen el grup de Rehabilitació Infantil, introdueix el curtmetratge titulat “Peu pla”. “Un, dos i tres, amunt. Aguanta. Busca l’equilibri. Molt bé! Posa el peu pla”, diu l’Aurora. La Berta segueix les instruccions, i amb esforç i la tècnica que li ha ensenyat l’equip de fisioterapeutes aconsegueix posar-se de peu i aguantar-se sola. El títol “Peu pla” resum aquesta fita. “La nena tenia dificultats per posar el peu pla perquè tenia els bessons escurçats i aquest pas era l’inici per començar a caminar”, explica el Denys Santa Marina, una de les ànimes del projecte dirigit per la Maria Besora.

“Ara, la nena ja camina, però aquest vídeo mostra les dificultats per arribar a posar-se dreta i visibilitza el treball conjunt de diferents especialitats per arribar on la Berta ha arribat”, comenta . “La idea inicial era presentar-nos al concurs per donar visibilitat a la fisioteràpia pediàtrica, però ens vam trobar amb la Berta i vam decidir que podia ser el fil conductor de la nostre història”, afegeix. L’altre fil és la música de “Els Catarres”, concretament, la cançó “Invencibles”, que la fisioterapeuta i la pacient canten juntes al curtmetratge. “L’equip de Rehabilitació Pediàtrica té una relació personal amb el grup i és una música que fem servir per a processos de rehabilitació a nivell hospitalari i ambulatori. Però en el cas de la Berta, la cançó “Invencibles” va ser l’eina que ens va ajudar a connectar amb ella”, diu.

Més enllà de la COVID-19

“La Berta és un cas especial, perquè vam començar a treballar quan estava a la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques amb un pronòstic difícil i hem fet grans progressos”, comenta el Denys Santa Marina. Va ingressar a l’Hospital Infantil just abans de la pandèmia amb una miocarditis aguda que es va complicar. “La feina que l’equip mèdic ha fet amb ella és un exempleque el treball conjunt aconsegueix resultats superiors i que l’Hospital Infantil no va aturar la seva feina durant la pandèmia”, explica el Dr. Jaume Izquierdo, intensivista pediàtric i coordinador del Programa d’ECMO pediàtric.

Aquest dijous s'ha atorgat el premi i el guanyador ha estat "Peu pla". L' equip ho ha celebrat amb la mateixa Berta, que anava a començar una sessió de rehabilitació. Demà divendres, el Denys Santa Marina, en un acte a la Biblioteca de Montbau de Barcelona, retrobarà al seu equip i l’equip mèdic, amb la Berta, la seva família, i “Els Catarres”. 

 

 

 

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.