Nixi for Children, Vall d’Hebron i The Ricky Rubio Foundation porten la realitat virtual als pacients pediàtrics de radioteràpia

Gràcies al projecte “I am Ready” de Nixi for Children i The Ricky Rubio Foundation, el Servei d’Oncologia Radioteràpica de Vall d’Hebron compta amb la realitat virtual perquè els nens coneguin l’entorn on rebran els tractaments i estiguin més relaxats durant les sessions.

05/04/2021

Per als nens i nenes diagnosticats de càncer, la radioteràpia pot suposar una experiència desconeguda i inquietant. Impedir que l'impacte de la malaltia i del tractament passin factura als pacients pediàtrics a nivell personal i també familiar és l'objectiu de “I Am Ready”, un projecte de Nixi for Children i de The Ricky Rubio Foundation que s'implementarà per primera vegada a l'Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Es tracta d'evitar els estats d'ansietat i trastorns similars que sofreixen els pacients pediàtrics davant els tractaments de radioteràpia mitjançant una experiència de realitat virtual, que combina imatges reals 360º amb un personatge d'animació 3D (Nixi). Quan els pacients pediàtrics reben radioteràpia es troben completament sols. És molt habitual recórrer a la sedació quan no són capaços de quedar-se quiets (sobretot en pacients de 3 a 6 anys). No obstant això, en els nens i nenes més petits la sedació durant la radioteràpia pot ser evitable, i això és el que “I am Ready” vol aconseguir.

Evitar la sedació en els més petits

La possibilitat d'eliminar la por dels nens i les nenes i del seu entorn familiar pot transformar la radioteràpia en un procés més natural gràcies a les experiències de realitat virtual creades per Nixi for Children, que ja s'apliquen amb eficàcia clínicament provada en els preoperatoris de múltiples hospitals d'Espanya. El primer centre a implementar “I am Ready”, enfocat en el tractament d'oncologia radioteràpica, serà l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, dins del seu programa d'humanització.

El disseny de tots els elements d'aquest projecte s'ha realitzat amb l'ajuda de pacients, ex-pacients, les seves famílies, professionals del Servei d'Oncologia Radioteràpica de Vall d’Hebron i molts altres professionals que s'han ofert voluntaris per col·laborar. A més, l'Hospital ha cedit les seves instal·lacions per realitzar els enregistraments que visualitzen els nens i les nenes amb les ulleres de realitat virtual. “És lògic que els pacients pediàtrics mostrin certa angoixa”, explica el Dr. Jordi Giralt, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica. “Encara que el nostre tractament no és dolorós, el pacient s’ha de quedar sol dins la sala i immòbil en una postura específica. Gràcies al vídeo de realitat virtual, aconseguim que el pacient visualitzi el tractament, agafi confiança, estigui més tranquil i afronti al tractament d’una manera més relaxada”. Per tenir un coneixement de primera mà d’aquesta problemàtica, en l’elaboració del guió del vídeo de realitat virtual desenvolupat per Nixi for Children, hi han participat tant professionals del Servei d’Oncologia Radioteràpica com pacients explicant les seves experiències.

Cada any es tracten en el Servei d’Oncologia Radioteràpica més de 80 infants. El nen acudeix diàriament entre unes 4 i 6 setmanes per rebre el tractament de radioteràpia. En aquest sentit, la preparació abans d’un tractament és clau per evitar l’angoixa o la por dels més petits. Gràcies a la col·laboració de Vall d’Hebron, Nixi for Children i The Ricky Rubio Foundation, a partir d’ara, els nens i nenes reben, abans del seu tractament, un kit on trobaran el vídeo, unes ulleres de realitat virtual i el llibret, dissenyat per a ajudar als més petits a expressar els seus sentiments a través del joc i la creativitat, que a més inclou tres colorables sorpresa. L’aportació de Nixi for Children ha fet possible la realització del vídeo i The Ricky Rubio Foundation s’ha fet càrrec del cost de tots els kits Nixi necessaris per als primers pacients.

L'objectiu de Nixi for Children és ajudar els nens i nenes a reduir amb realitat virtual el seu nivell d'ansietat abans d'un tractament complicat. Després de viure una experiència personal relacionada amb el càncer quan era adolescent, Tomàs Lóbez va decidir fundar Nixi for Children, una empresa social, amb la intenció d'ajudar els més petits a viure el seu pas pel quiròfan de forma més natural. “Creiem que la realitat virtual empodera els nens, els dóna eines per afrontar la seva hospitalització sense por”. Després de validar la seva tecnologia en un assaig clínic, amb “I am Ready” esperen ampliar les seves línies de treball per a arribar a més pacients i a les seves famílies.

The Ricky Rubio Foundation (TRRF) lluita contra una malaltia tan letal com el càncer de pulmó i impulsa l'esport com a eina d’inclusió i d'integració de nens i joves en risc d'exclusió social. En paraules de Ricky Rubio, “tan important com el tractament i la recuperació és la preparació i, per això, aquest nou projecte pot ser un èxit. Crec que és un projecte que està fet amb el cor, usant la tecnologia per a ajudar a no tenir por en una situació complicada”. L'objectiu de The Ricky Rubio Foundation és arribar al màxim de nens i nenes amb aquest projecte.

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de Vall d’Hebron té com a objectius contribuir i potenciar tots els aspectes relacionats amb la millora de la prevenció, diagnòstic, tractament, docència i investigació del càncer. Per una banda, integra i vertebra els programes assistencials als pacients amb càncer, especialment pel que fa a l’oncologia radioteràpica. El fet de treballar en equips multidisciplinaris millora les taxes de curació dels malalts i situa Vall d’Hebron com un servei de referència a l’Estat. A més, en el Servei d’Oncologia Radioteràpica es disposa de la tecnologia més avançada dels centres europeus. Aquests avenços són especialment rellevants per a la radioteràpia pediàtrica, ja que les estratègies de precisió són encara més importants en infants. Vall d’Hebron és el centre de referència en radioteràpia oncològica pediàtrica a Catalunya i tracta el 80% dels pacients pediàtrics catalans i molts dels casos complexos de tot l’Estat. 

El projecte “I am Ready”

The Ricky Rubio Foundation i Nixi for Children faran arribar 1.000 NixiKits als principals hospitals de l’Estat i els EUA amb la intenció que aquests es reparteixin a les famílies en tractament de forma totalment gratuïta. Els NixiKits estan formats per un visor de realitat virtual que els permetrà conèixer per endavant com serà el dia del tractament per reduir la por a allò desconegut. El NixiKit també conté un llibret d'activitats per fomentar la comunicació de tota la família sobre la malaltia i el tractament, i a través de l'accés a la plataforma en línia de pacients de Nixi for Children amb informació addicional. Els pacients també rebran un peluix de joc mèdic que servirà per a explicar-los través del joc com serà el tractament. Múltiples estudis han demostrat que donar la informació adequada als nens i les nenes abans d'un tractament pot reduir l'ansietat i la por, ajudant-los a empoderar-se i fer-se partícips del seu tractament.

 

“I am Ready” ofereix tres experiències de realitat virtual diferents:

 

- El meu primer tractament de radioteràpia

 

Els mostrarà com serà el dia del tractament i els permetrà explorar, de la mà de Nixi i el personal sanitari, la sala del TAC de simulació, la sala de radioteràpia i el protocol habitual del tractament.

 

- Un entrenament amb Ricky

 

Podran acompanyar en un dels seus entrenaments a Ricky Rubio (estrella de l’NBA i campió del món de bàsquet), que serà el seu amic i amfitrió. L'objectiu és que els nens i les nenes sentin que es preparen per al seu tractament de radioteràpia d'una forma similar a la que Ricky es prepara en la prèvia d'un partit important de l’NBA.

 

- Preparació per a una operació

 

En els casos en què el nen o la nena hagi de passar per quiròfan, podran accedir també a l'experiència de preparació per a la cirurgia de Nixi for Children que els mostrarà un quiròfan per dins i el procés d'inducció a l'anestèsia.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.