La Fundación Small, la Fundación Aladina i la Fundació A. Bosch uneixen forces per transformar l’espai d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron

L'objectiu de col·laboració, que s'ha presentat aquest matí, és recaptar més de 6 milions d'euros per dur a terme una remodelació integral de les instal·lacions necessària per posar al centre el benestar emocional del pacient.

13/04/2021

La Fundación Aladina, bolcada en l'atenció a nens i adolescents malalts de càncer i a les seves famílies; la Fundació A. Bosch, impulsada pel grup d'alimentació Noel i dedicada principalment a la recerca del càncer infantil; i la Fundación Small, centrada en la recaptació de fons per col·laborar amb les unitats oncològiques infantils dels hospitals, han signat un acord de col·laboració amb l'Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, per dur a terme un projecte integral de condicionament i humanització de l’espai d’Hospitalització d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques. Amb l'aliança presentada aquest matí, una fita destacada dins de la col·laboració publicoprivada, les quatre entitats busquen implicar la ciutadania, empreses i associacions en la recaptació de 6.172.432,40 M€ per dur a terme aquesta iniciativa, que no sols canviarà per sempre l'aspecte d’aquest espai, sinó la relació de les persones que hi conviuen.

La nova Àrea d'Hospitalització d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques, més àmplia i lluminosa, permetrà al centre disposar de tots els espais necessaris per al tractament del càncer pediàtric administrant els tractaments mèdics més innovadors i proporcionant un benestar emocional que integri tota la família; habitacions individuals tant en la zona infantil com d'adolescents, zona de trasplantament o àrees de joc i descans com ara el nou gimnàs, l'aula o el menjador.

I és que la remodelació posa al centre el benestar emocional del pacient, un pilar fonamental per a la seva evolució positiva, i també el dels seus progenitors i el dels professionals. Segons el cap del Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Lucas Moreno, aspectes tan importants com l'entrada de llum natural dins dels hospitals, una reorganització de les diferents àrees, separant zones de pacients i familiars de les zones de treball mèdic, i un major condicionament dels espais d'oci, joc i descans tenen un impacte directe en l'estat d'ànim dels pacients i els seus familiars, reduint l'estrès i facilitant els moments de desconnexió. Qüestions que, per tant, considera una necessitat mèdica.

“Els tractaments actuals requereixen que molts pacients passin llargues estades a l'hospital. Les nostres instal·lacions s'han quedat antiquades i necessitem fer un gran salt per estar a l'alçada dels millors centres internacionals. Si entre tots aconseguim dur a terme la transformació que avui es presenta, permetrà que a l'excel·lència mèdica i cures de l'hospital s'uneixi l'alegria de la llum, dels espais harmoniosos i eficients i de les zones de descans i oci accessibles. Tot això perquè els temps d'ingrés dels nens i adolescents amb càncer i dels seus cuidadors i familiars siguin tan acollidors com sigui possible”, afirma el Dr. Moreno.

Anna Bosch, Presidenta de la Fundació A. Bosch i Directora General de Noel, ha declarat que “des dels seus inicis el 2004, la Fundació A. Bosch ha estat vinculada a Vall d’Hebron impulsant diferents projectes de recerca majoritàriament vinculats a l'oncologia pediàtrica, però, sens dubte, el que avui presentem és un dels més importants que hem tingut al davant. Ho encarem amb il·lusió i amb la satisfacció de fer-ho amb dues magnífiques companyes de viatge, com són Small i Aladina, amb les quals segur que aconseguirem el repte que Vall d’Hebron faci un pas més en tot allò el que fa referència a la qualitat de les instal·lacions i a la humanització dels espais que, sumats a l'excel·lència mèdica que ja ostenta, consolidaran l'hospital i per extensió a Catalunya, com a referents en el tractament integral del càncer infantil”.

Durant la seva intervenció, Paco Arango, President de la Fundación Aladina, ha afirmat: “Per a la Fundación Aladina és una gran satisfacció desembarcar a Barcelona, ni més ni menys que a l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, amb un projecte de l'envergadura de la reforma de l'Àrea d'Oncologia Infantil i de la mà de dues fundacions com Small i A. Bosch. El benestar emocional dels nens i adolescents ingressats i les seves famílies és fonamental per a la millora i recuperació dels pacients. Per això l'entrada de llum natural, els espais diàfans o les zones dedicades al descans i a l'oci juguen un paper fonamental en la reducció de l'estrès davant el càncer”.

Pel que fa a, Laura Lucaya, Presidenta de la Fundació Small, ha manifestat que “després del nostre primer gran projecte a l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, com va ser la construcció de l'Hospital de Dia d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques (Parc d’Atencions), ens fa moltíssima il·lusió completar l'actualització de la infraestructura d'aquest espai amb aquest preciós projecte. Aquest projecte impactarà de forma molt positiva en els pacients ingressats i les seves famílies canviant completament la seva experiència davant l'ingrés”.

Per altra banda, el Dr. Albert Salazar, gerent de Vall d’Hebron, explica que “aquest projecte és molt important per a l'Hospital perquè, com a centre de referència que som en el tractament del càncer infantil, estem compromesos a oferir les millors instal·lacions per als nostres pacients. Unes instal·lacions més humanes i més amables i en les quals els pacients puguin rebre un tractament de més qualitat assistencial”.

I, per últim, la supervisora d'Infermeria del Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l'Hospital, Esther Díaz, destaca: “Les instal·lacions actuals tenen més de trenta anys i en tot aquest temps les necessitats assistencials tant dels pacients com dels seus familiars han anat canviant. El projecte que avui presenten les tres fundacions demostra que es poden crear espais més confortables i amables per a pacients i els seus familiars, que els acompanyen durant tot el dia, i també per als professionals que els assisteixen. Per això s'han incorporat les seves opinions respecte al disseny. La remodelació millorarà notablement la qualitat de l'atenció, permetent aplicar amb total seguretat i excel·lència les cures i les noves teràpies en el tractament del càncer infantil”.

Està previst que les obres de remodelació de la nova Àrea s'iniciïn el maig de 2022 i finalitzin el gener de 2024.

A partir d'avui els petits i grans donants que ho desitgin podran fer aportacions a través de la web del projecte www.realidadmejorada.org.

 

Un ambiciós projecte de remodelació, un gran canvi a futur

Amb la seva transformació, la nova Àrea d'Hospitalització d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques es convertirà en un espai més confortable, amb habitacions més espaioses i còmodes i amb zones comunes més àmplies. A més, serà més segura, oferint un major control entre àrees i mecanismes d'aïllament; més íntima, amb habitacions individuals i espais privats; i fomentarà la convivència afavorint les relacions entre pacients en els espais de jocs i habilitant espais específics per a les famílies. Concretament, comptarà amb 2.646 m2 de superfície que es dividiran en zona infantil, amb 13 habitacions individuals; zona d'adolescents, amb 7 habitacions individuals; zona de trasplantaments, amb 7 llits individuals i espais de descans, entre els quals zona de jocs infantils, espai per a adolescents, espai per a pares, menjador, una nova aula i un nou gimnàs, i una gran terrassa exterior, espai avui inexistent.

 

Vall d’Hebron, centre estatal de referència

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona és un centre de referència nacional i internacional en sarcomes, neuroblastoma i trasplantament hematopoètic, amb 1.375 realitzats fins avui des de l’any 1984. A l’Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques s’atenen fins a 3.600 visites a l’any per a rebre tractament i fins a 7.600 visites per a consultes. L’hospital disposa d’alta tecnologia, trasplantament hematopoètic, recerca en nous fàrmacs i un gran equip humà, així com de tots els equips quirúrgics i de radioteràpia. Això li permet tractar tant a pacients de Catalunya com d’altres comunitats per a procediments complexos o en situació de recaiguda. Vall d’Hebron és, per tant, un campus sanitari de referència a nivell mundial, líder nacional i internacional per al tractament de nens, nenes i adolescents amb càncer i altres malalties hematològiques.

 

La Fundació A. Bosch

Va ser creada el 2004 pel grup d’alimentació Noel i porta el nom d’un dels grans impulsors de l’empresa, Albert Bosch Sala. Té com a objectiu promoure la recerca de solucions mèdiques, biomèdiques i quirúrgiques a les malalties infantils, especialment en la recerca del càncer infantil i, en general, contribuir al benestar de les persones durant tota la seva vida. La Fundació pretén que els projectes als quals recolza en els seus patrocinis siguin una entitat de referència en la recerca traslacional, de manera que tots els avanços obtinguts es puguin aplicar ràpidament al pacient. Dins dels projectes aconseguits hi ha la col·laboració en el desenvolupament de la cirurgia fetal conjuntament amb l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i, actualment, està col·laborant en la recerca dels tumors infantils de pitjor pronòstic amb el Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques d'aquest hospital.

 

Fundación Aladina

 La Fundación Aladina ha complert 15 anys de vida atenent nens i adolescents malalts de càncer en 18 hospitals de tota Espanya a través dels seus innovadors programes de suport integral -emocional, psicològic i material- que cada any ajuden a més de 2.000 menors i a les seves famílies, així com el seu programa d'ajudes internacionals. Entre els seus diversos programes destaca l'acompanyament emocional i les teràpies lúdiques, el suport psicològic, el programa d'exercici físic, les cures pal·liatives, els campaments internacionals d'estiu, el programa d'ajudes extraordinàries o el suport a la recerca, entre molts altres. A més, Aladina duu a terme importants obres i millores en alguns dels hospitals públics amb els quals col·labora, com la reforma integral de l'UCI infantil i el Centre Maktub de l'Hospital Niño Jesús de Madrid o la reforma de la planta d’Oncohematologia Infantil de l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla.

  

Fundación Small

La Fundación Small, que va néixer el desembre del 2007 després d'una experiència familiar dels fundadors, centra els seus esforços a recaptar fons d'origen privat i col·laborar estretament amb els hospitals per ajudar a millorar en la mesura del possible els serveis d'oncologia infantil en dues línies: assistencial, buscant millorar qualsevol aspecte relacionat amb el tractament mèdic que reben els nens; i de suport familiar, per fer més suportables les estades als hospitals dels nens malalts i les seves famílies i impactar d'una forma directa i positiva en la seva experiència hospitalària. En els seus 14 anys de vida, Small ha contribuït amb projectes de petita envergadura però de gran impacte en la millora de la vida dels nens malalts de càncer, sent el seu major projecte fins avui la construcció del nou Hospital de Dia d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona (Parc d’Atencions).

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.