Celebrem el Dia Mundial de la Higiene de Mans, una pràctica clau per garantir una assistència sanitària més segura

La campanya impulsada enguany per l’OMS porta per lema “Els segons salven vides: renteu-vos les mans” i detalla quants segons requereix la higiene en funció del tipus de rentat.

03/05/2021

Avui, 5 de maig de 2021, se celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l’any 2009. En aquest sentit, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron des de fa anys fa una aposta ferma per inculcar la cultura de la higiene de mans entre tot el personal del centre. Per això, durant el dia d’avui, membres del Grup Operatiu d’Higiene de Mans de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es desplaçaran per les diferents plantes de l’Hospital repartint informació sobre aquesta pràctica higiènica entre el personal, així com productes antisèptics, per tal de conscienciar de la importància de fer una bona higiene.

Per tal de ressaltar la urgent necessitat de salvar vides mitjançant la implementació de les millors cures i prestacions de serveis de la salut, l’eslògan escollit per l’OMS en la Dia Mundial de la Higiene de Mans d’aquest any és “Els segons salven vides: renteu-vos les mans”. La campanya crida a l’acció a les parts interessades clau: professionals de la salut, pacients i famílies, administradors/es d’instal·lacions, personal de vacunació i al públic en general que poden tenir un paper fonamental per aconseguir una higiene de mans òptima en el punt d’atenció. El punt d’atenció és el lloc on conflueixen tres elements: pacient, professional sanitari i atenció o tractament que implica el contacte amb el/la pacient i/o el seu entorn. Per ser eficaç i prevenir la transmissió  de microorganismes infecciosos durant  la prestació d’assistència sanitària, la higiene de les mans s’ha de realitzar quan sigui necessària.

Hi ha cinc moments clau per a la higiene de mans dels i les professionals: abans del contacte amb el/la pacient, abans de realitzar una tasca asèptica, després del risc d’exposició a fluids corporals, després del contacte amb el/la pacient i després del contacte amb el seu entorn. 

Per garantir la correcta higiene de les mans, existeixen tres tipus de rentats: el rentat de mans amb aigua i sabó d’arrossegament o sabó antimicrobià, que cal fer durant 30 segons com a mínim; el rentat de mans amb derivats alcohòlics (ja siguin solucions o gels), que cal fer durant 30 segons; i el rentat previ a la cirurgia, que es fa amb aigua i sabó antimicrobià fins al colze entre 5 i 6 minuts aproximadament. Finalment, si es fa antisèpsia quirúrgica de les mans amb solucions alcohòliques, tindrà una duració de 90 segons.

La higiene de mans és una mesura senzilla i eficaç per prevenir les infeccions en l’àmbit sanitari. El Dia Mundial de la Higiene de Mans de l’OMS té la finalitat de conscienciar i implicar el personal sanitari en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència mitjançant aquesta mesura. A més, el Grup Operatiu d’Higiene de Mans de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron vetlla per l’adequat compliment de la higiene de mans entre el personal del centre.  

L’OMS proposa que es mostri suport a la campanya 2021 a les xarxes socials amb les etiquetes #HandHygiene, #CleanYourHands i #InfectionPrevention. A nivell català, l’etiqueta és #DiaMundialHigieneMans.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.