Vall d’Hebron, un Campus cada cop més sostenible gràcies a l’esforç i la col·laboració de professionals i institució

“Petits canvis per viure millor” és l’eslògan de la campanya de medi ambient de Vall d’Hebron d'enguany.

31/05/2021

El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient i, com cada any, Vall d’Hebron vol refermar el compromís per la sostenibilitat i l’aplicació de mesures que limiten l’impacte de residus i emissions. En aquest sentit, institució i professionals van agafats de la mà per implementar accions que permeten reduir, reutilitzar i reciclar, “Petits canvis per viure millor”, com proclama l’eslògan de la campanya de medi ambient de Vall d’Hebron. A continuació us expliquem les accions més destacades dutes a terme recentment.

Reciclatge en els carros de cures

En la segona edició del concurs Jo innovo, el projecte guanyador va ser el “Contenidor per a la recollida selectiva en els carros de cures”, presentat per Concepción González, infermera de la Unitat de Cures Intensives de Traumatologia. Aquest model de contenidors per als carros, que s’està implementant progressivament per tot l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, permet fer una òptima segregació dels residus i evita que els i les professionals s’hagin de desplaçar des de les habitacions, on es desenvolupa la major part de la seva activitat, per deixar els residus. El projecte consisteix en la utilització d’un suport metàl·lic adaptat als carros de cures ja existents perquè encaixin quatre contenidors per a la segregació de paper, plàstic, vidre i rebuig.

Estalvi de bosses d’aspiració en la cirurgia urològica

Abans, durant cada intervenció quirúrgica urològica es feia servir nombroses bosses d'aspiració de dos litres de capacitat per retirar i llançar els líquids (sèrum d’irrigació) que s’utilitzen en aquest tipus d’operacions. Aquestes bosses, un cop plenes, se segregaven en contenidors de residus de grup III -s’arribaven a generar en una única cirurgia fins a 90 litres de residus-. Amb la introducció del sistema de gestió de residus Neptune, ara els líquids aspirats van directament al desguàs, de manera que ja no cal utilitzar bosses i de retruc es redueix significativament l'ús dels contenidors on es guardaven les bosses. Aquest nou sistema ha suposat una disminució del consum de contenidors en aproximadament 5.200 unitats a l'any i 31.200 quilos de residus de grup III anuals.

Un Campus més verd gràcies a l’hort urbà

Per tal que les persones amb hemiplegia causada per un ictus puguin fer rehabilitació fora de l’hospital, s’ha optat per una opció verda: instal·lar un hort urbà que poden cuidar amb l’ajuda d’un o una terapeuta ocupacional. Aquesta instal·lació els aporta beneficis terapèutics ja que van caminant fins l'hort, veuen la llum del sol, parlen entre ells i elles (alguns tenen afàsia) i guanyen motivació pel fet de cuidar l’hort. A més, amb aquesta iniciativa s’aconsegueix que el Campus sigui un espai més verd.

Estalvi de paper gràcies a la digitalització

La Direcció de Recursos Humans ha fet un gran esforç per estalviar paper. Gràcies a la implantació progressiva de l’administració electrònica s’ha aconseguit estalviar en tan sols dos anys (2019-2020) fins a un 32% de fulls de paper. En la mateixa línia, la Direcció de Docència també ha aplicat mesures de digitalització que s’han anat desplegant progressivament des del 2018. Gràcies a aquestes mesures, Docència estalvia fins a 100.000 fulls de paper a l’any, comptant la informació interna que es facilita a residents i tutors i els tràmits externs amb el Departament, Ministeri i altres centres.

Entrega de bosses de tela a pacients de Farmàcia Ambulatòria

Des del 2015, els països de la Unió Europea estan compromesos a reduir dràsticament la utilització de bosses de plàstic d’un sol ús, altament contaminants. Vall d’Hebron vol posar un granet de sorra en aquesta política, i per aquest motiu des de Farmàcia Ambulatòria es repartiran bosses de tela entre els i les pacients per a la dispensació de medicació ambulatòria juntament amb un fullet que informarà sobre la seva reutilització.

Creació d’una bústia de suggeriments de medi ambient

La lluita contra la crisi climàtica i a favor d’un planeta més net és cosa de tothom. Per això s’ha creat la bústia mediambient@vhebron.net per tal que pacients, usuaris i professionals de Vall d’Hebron puguin deixar-hi suggeriments i consultes sobre medi ambient al Campus.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.