Vall d’Hebron participa a la Nit Europea de la Recerca 2021

Deu investigadors i investigadores de Vall d’Hebron presenten xerrades i tallers en una jornada de divulgació científica per donar a conèixer la recerca i la innovació.

14/09/2021

La Nit Europea de la Recerca se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països de tota Europa. A Catalunya se celebra enguany entre el 21 i 24 de setembre, dies que permeten conèixer els investigadors i investigadores dels centres de recerca més propers i descobrir diferents disciplines científiques i la recerca i innovació amb què treballen.

Entre les activitats que s’hi organitzen, es troben diverses xerrades i tallers d’investigadors i investigadores del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), la majoria obertes al públic i a les quals us animem a assistir!

 

Jornada de xerrades al CosmoCaixa

El proper divendres 24 de setembre, es celebraran diferents xerrades al CosmoCaixa de Barcelona on hi participaran investigadors de diversos centres de recerca de Catalunya. Consulta aquí les activitats on participen investigadors i investigadores de Vall d’Hebron:

“Càncer i epigenètica” – Dra. Sandra Peiró, cap del grup de Dinàmica de la Cromatina en Càncer del VHIO

Al laboratori de Dinàmica de la Cromatina en Càncer del VHIO estudiem com l’epigenètica afecta el comportament de les cèl·lules, amb un enfocament específic en el càncer. A través dels nostres estudis exhaustius, pretenem disseccionar el paper dels canvis epigenètics en el càncer, identificar mecanismes de resposta i resistència als medicaments contra el càncer i explorar noves oportunitats terapèutiques. En aquesta xerrada explicarem en què consisteix l’epigenètica i el seu paper en el càncer.

La xerrada tindrà lloc a la Sala Beta de Cosmocaixa Barcelona el divendres 24 de setembre a les 18:15h. Cal registre previ aquí.

 

A continuació trobaràs el llistat de microxerrades on participen professionals de Vall d’Hebron dins de l’activitat “La investigación a Escena”, a la Sala Àgora. Per assistir-hi, cal registre previ a través d’aquest enllaç.

Sessió de les 19h - “Investigació de noves teràpies en la malaltia de Fabry” - Maria Camprodon, internista de la Unitat de Malalties Metabòliques de l'Hospital Vall d'Hebron, i Marc Moltó Abad, investigador del grup CIBBIM-Nanomedicina-Direccionament i Alliberament Farmacològic (Functional Validation & Preclinical Research) del VHIR

La malaltia de Fabry és una malaltia minoritària de dipòsit lisosomal causada pel dèficit d’activitat d’un enzim, l’alfa-galactosidasa, comportant així una falta de degradació i un acúmul del seu substrat, la globotriaosilceramida (Gb3) en el lisosoma. Conseqüentment es produeix un dany cel·lular amb afectació de múltiples òrgans. Actualment les teràpies comercialitzades es basen en l’administració de l’enzim deficitari de forma endovenosa. No obstant, a causa de les limitacions que existeixen en aquests tractaments, continuem investigant teràpies més efectives, que s’explicaran en la xerrada.

 

Sessió de les 21h - “Vall d’Hebron Iniciativa per al Parkinson (VHIP): detecció precoç i atenció personalitzada de la malaltia de Parkinson” - Dra. Ariadna Laguna, investigadora principal del grup de Malalties Neurodegeneratives del VHIR

La malaltia de Parkinson (MP) és el segon trastorn neurodegeneratiu més freqüent – només superat per l’Alzheimer - que afecta el sistema nerviós de forma crònica i invalidant. La degeneració neuronal en aquests pacients comença anys abans de l'aparició dels primers símptomes motors, de manera que en el moment de la diagnosi el pacient ja ha perdut una gran quantitat de neurones.El projecte Vall d'Hebron Iniciativa per al Parkinson (VHIP) és un projecte d'investigació destinat al desenvolupament de marcadors bioquímics per a la detecció precoç i el tractament personalitzat de la malaltia de Parkinson.

 

Per assistir a l’activitat “Face to Face”, on investigadors fan xerrades en anglès, també cal registre previ a través d’aquest enllaç. Serà a la Sala Beta de Cosmocaixa a les 21h.

“How much do you know about the fungi residing your body?” - Zixuan Xie, investigadora del grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del VHIR

Mentre que l'anàlisi del microbioma bacterià s'ha convertit en una rutina, el de la microbiota fúngica, és a dir, el micobioma, segueix veient-obstaculitzat per la falta de bases de dades fúngiques sòlides. Els estudis publicats sobre la micobiota humana es basen principalment en bases de dades de procariotes o basades únicament en genomes de referència fúngics públics, la qual cosa pot donar lloc a biaixos i limitacions en la cobertura de la diversitat del micobioma. El nostre objectiu era construir un catàleg de gens fúngics que ompli el buit d'una base de dades fúngiques completa per a l'elaboració de perfils de micobiota humana, ja sigui taxonòmica o funcionalment.

 

Altres activitats

Durant tota la setmana s’organitzen altres activitats arreu del territori, i també online, on també participen alguns professionals de Vall d’Hebron. Algunes d’aquestes són obertes al públic general i altres focalitzades a escoles per apropar la ciència també als més menuts.

Taller “De què va això de les mutacions?” - Carmen Escudero, investigadora del grup de Dinàmica de la Cromatina en Càncer del VHIO, i Joanna Domènech, investigadora del grup de Genètica del Càncer Hereditari del VHIO

El taller vol apropar de manera pràctica als nens i nenes al concepte de la genètica i les mutacions. Mitjançant l'ús de peces de joc de construcció, els infants assistents al taller comprendran la important funció de l'ADN i com la informació que conté es tradueix en qui som. A més, entendran què passa quan hi ha un error que no es corregeix i la conseqüència d'aquestes alteracions, anomenades mutacions.

L’activitat tindrà lloc a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat el dijous 23 de setembre a les 16:30h. Més informació i registre en aquest enllaç.

 

“Recerca en Al·lergologia: un futur ple de possibilitats” - Paula Galván, facultativa del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de Malalties Sistèmiques del VHIR

Al Servei d’Al·lergologia portem anys d’implicació en els avenços mèdics que puguin comportar canvis substancials als nostres pacients al·lèrgics tant en l’àmbit de la prevenció, com en el seu diagnòstic i sobretot el seu control i tractament. Per això, participem anualment de múltiples assaigs clínics que inclouen teràpies innovadores per patologies tan conegudes com l’asma o la rinitis, l’al·lèrgia alimentària, com en altres de menys conegudes però que afecten greument la qualitat de vida dels nostres pacients, com la urticària, l’angioedema, l’esofagitis eosinofílica i la mastocitosis sistèmica. Us convidem a fer amb nosaltres un viatge per conèixer com ha canviat el diagnòstic, tractament i maneig dels pacients al·lèrgics els últims 10 anys a l’Hospital Vall d’Hebron i presentar-vos les últimes novetats de tractament per aquestes patologies en les que estem participant activament amb diferents assaigs clínics.

La xerrada es podrà veure online a través del canal de YouTube oficial a partir del 24 de setembre.

 

“El programa +ÀGIL BCN: fomentar l’envelliment saludable i combatre la discapacitat” – Marco Inzitari, cap del grup de recerca Envelliment, Fragilitat i Transicions a Barcelona del Vall d'Hebron Institut de Recerca

El programa +ÀGIL Barcelona: recerca-implementació participativa per fomentar l’envelliment saludable i combatre la discapacitat. La microxerrada es centra sobre relatar els avenços científics que acompanyen la implementació del programa de recerca-implementació +ÀGIL Barcelona. Es tracta d’un programa amb avaluació quanti i qualitativa de la implementació d’un programa multi-component de promoció del envelliment saludable, co-dissenyat amb els usuaris, que integra agents de salut i de la comunitat, amb una component digital i que està en marxa en un entorn real, el barri de Bordeta-Magoria de Barcelona, i a punt de escalar-se en altres entorns. El programa ja suma 3 publicacions científiques internacional, i altres estan en preparació.

La xerrada es podrà veure online a través del canal de YouTube oficial a partir del 24 de setembre.

 

Pel que fa a les xerrades en escoles, el Dr. Francesc Miró, investigador del grup de Malalties Sistèmiques del VHIR, presentarà “És perillós protegir-nos en excés?” al col·legi Jesuïtes-Casp. En aquesta activitat, tancada al públic, es parlarà sobre la regulació del sistema immunitari i el desenvolupament de malalties autoimmunitàries.

Share it:
Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.