El Dr. Josep Tabernero, guardonat amb el Premi Trifermed Award 2021 en la categoria "Impulsor"

Els Trifermed Award reconeixen persones i institucions que, amb la seva activitat, contribueixen a millorar la vida de les persones i tenen un impacte directe en la societat.

28/09/2021

El Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), tots dos centres del Campus Vall d’Hebron, ha estat reconegut per la seva trajectòria professional en la categoria “Impulsor” dels Trifermed Award, que enguany recuperen la presencialitat. Els guardons reconeixen persones i institucions que amb la seva activitat contribueixen a millorar la vida de les persones i tenen un impacte directe en la societat.

Més de 400 persones han assistit a la cerimònia de lliurament dels Trifermed Awards d’enguany. “Una edició molt especial per les circumstàncies i ajornaments que l’han acompanyat i pels guanyadors excepcionals” segons el Prof. Dr. Sergi Trilla, president i CEO de Trifermed. El Dr. Joan Comella, director del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha estat l'encarregat de donar el guardó al Dr. Tabernero.

Josep Tabernero ha iniciat el seu discurs d’agraïment homenatjant les persones que han perdut éssers estimats durant la pandèmia, i ha reconegut la labor dels i de les professionals de tots els àmbits, especialment el sanitari, que ho han donat tot per tenir cura de la ciutadania.

El cap d'Oncologia Mèdica ha felicitat la resta de guardonats i ha fet extensiu el guardó a tot l’equip de professionals de Vall d’Hebron i del VHIO, gràcies a la feina dels quals el VHIO és un dels centres de recerca oncològica capdavanters al món: “el que fem, és una feina d’equip i totes les persones que en formen part són igual d’importants, encara que em toqui ser la cara visible. No s’entendria tot el que hem assolit des del VHIO i l’Hospital Vall d’Hebron sense la tasca dels que considero la meva família professional. Per això, aquest premi és de totes les persones que des de fa anys treballen sense descans per guanyar terreny al càncer, sigui des de la vessant assistencial o des de la recerca, i amb les que comparteixo la mateixa vocació: tenir cura dels malalts i malaltes de càncer i treballar per millorar la seva qualitat de vida.”

L’oncòleg ha repassat els motius que el van dur a dedicar-se a l’oncologia en un temps en què les expectatives de vida de les persones amb càncer eren d’un 30% o inferiors “un diagnòstic de càncer representava, en molts casos, una sentència de mort.” “Vaig dir-me que aquest era un camp en què hi havia molta feina per fer, i volia ser part de la revolució que experimentaria l’especialitat al llarg dels anys. Per exemple, gràcies al coneixement del genoma humà, i que ens havia de permetre donar a aquests pacients més opcions de tractament per viure més i millor, en definitiva, més esperança. I a això he dedicat la meva carrera.”

Una carrera que ben aviat es complementaria amb una vocació per la recerca, com a via per conèixer millor el càncer i tractar-lo de la forma més eficaç, que permetria trobar respostes als problemes reals dels i de les pacients. I així va néixer el VHIO ”amb l’objectiu de traslladar els avenços del laboratori a la clínica de la forma més ràpida possible, tenint en compte sempre les necessitats dels pacients, perquè cada pacient és únic i ha de poder tenir un tractament al més personalitzat possible. És el que anomenem medicina de precisió, en la qual el VHIO ha esdevingut un referent internacional.”

En el seu discurs, hi ha hagut un espai per a les persones que han deixat empremta en la seva trajectòria professional i personal, com el Dr. Josep Maria Domènech, la Dra. Carmen Alonso, el Dr. Joan Massagué i el seu company i amic Josep Baselga,  que ens ha deixat recentment. D’ell ha destacat que va aprendre a posar passió i entusiasme en tot el que fa i a no oblidar-se mai el compromís amb els pacients que tenen com a metges. “Els qui vam tenir la sort de treballar amb ell podem dir que ens va fer diferents i millors professionals perquè ens va inculcar una visió molt innovadora de la medicina i una forma de fer sempre lligada a l’excel·lència i la perseverança” ha destacat Josep Tabernero.

Sobre el darrer coneixement del càncer, el doctor ha destacat avenços científics sense precedents com la immunoteràpia, la biòpsia líquida o la caracterització de la biologia dels tumors, que fan que, actualment, aquesta malaltia ja no sigui sinònim de mort sinó que en la majoria de casos s’aconsegueixi que els pacients sobrevisquin. El cap d'Oncologia Mèdica ha destacat la feina de la institució en la recerca de nous fàrmacs, que estan millorant la vida de molts pacients i que en molts casos suposen una oportunitat terapèutica.

També ha destacat que “no hem d’oblidar que el càncer encara causa a tot el món més de 9,5 milions de morts i darrere de cada cas hi ha persones, famílies, somnis truncats, històries sense final i esperances que s’esvaeixen i darrere de cada persona hi ha molts professionals que no defalliran fins que aconseguim que el càncer sigui, sinó una malaltia amb cura, una malaltia crònica amb un enfocament personalitzat per a cada pacient.” Per aconseguir-ho, és clau que la societat prengui consciència que “cal invertir en recerca perquè és l’única forma d’avançar i d’impactar en la qualitat de vida de les persones amb càncer.”

Per últim, i en el capítol d’agraïments, l’oncòleg ha destacat el suport dels departaments de Salut i Recerca i Universitats, i de les fundacions Cellex, “la Caixa”, Fero, i BBVA, imprescindible per seguir ser un referent mundial en la recerca oncològica.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.