El Dr. Xavier Montalban presenta a ECTRIMS la Guia Clínica Europea per al Tractament de l’Esclerosi Múltiple

El cap del Servei de Neurologia-Neuroimmunologia Clínica de l’Hospital Vall d’Hebron, cap del Grup d’Investigació en Neuroimmunologia Clínica del VHIR i director del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) ha liderat el comitè d’elaboració de la guia europea amb recomanacions per a neuròlegs i pacients, basades en l’evidència existent, sobre l’eficàcia de tractaments, que ha presentat al Congrés del Comitè Europeu del Tractament i Recerca en Esclerosi Múltiple (ECTRIMS).

21/10/2021

Del 13 al 15 d’octubre s’ha celebrat en línia la 37a edició del Congrés del Comitè Europeu del Tractament i Recerca en Esclerosi Múltiple (ECTRIMS, per les seves sigles en anglès), una cita rellevant mundialment que ha reunit més de 7.000 participants de més de cent països. I, un any més, ha comptat amb la destacada participació del Dr. Xavier Montalban, cap del Servei de Neurologia-Neuroimmunologia Clínica, cap del Grup d’Investigació en Neuroimmunologia Clínica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i director del Centre d' Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat). També han participat altres professionals de Vall d’Hebron com la Dra. Mar Tintoré, el Dr. Jaume Sastre-Garriga, la Dra. Àngela Vidal, la Dra. Georgina Arrambide, la Dra. Ana Zabalza, la Dra. Susana Otero, la Dra. Carmen Espejo, la Dra. Herena Eixarch, la Dra. Clara Matute o el Dr. Simón Cárdenas-Robledo, tots ells membres del grup de recerca de Neuroimmunologia Clínica del VHIR al Cemcat. Ha estat un del grup més productius del món amb més de 20 presentacions orals i pòsters.

Entre les presentacions, destaquen nous tractaments, intel·ligència artificial i, sobretot, la Guia Clínica Europea per al Tractament de l’Esclerosi Múltiple, liderada pel Dr. Xavier Montalban i promoguda per ECTRIMS i l’Acadèmia Europea de Neurologia.  

La guia recull les darreres recomanacions per a neuròlegs i pacients recopilades durant un procés que ha durat un any, basat en les rigoroses metodologies de consens GRADE i PICO. Aquestes recomanacions van obtenir un consens superior al 80% entre els 37 membres del comitè de l’ECTRIMS, que integren representants de pacients i destacats experts en esclerosi múltiple. Comparteixen evidències molt rigoroses sobre l'eficàcia dels tractaments, l’abordatge precoç de la malaltia, l’adequació o la interrupció dels fàrmacs en funció de la resposta de cada pacient, l'actuació en el moment de l’embaràs i puerperi i la seguretat i els efectes a llarg termini dels fàrmacs.

L’esclerosi múltiple és una malaltia neurodegenerativa que més de 150 anys després que els neuròlegs francesos Charcot i Vulpian la caracteritzessin, encara no té cura, tot i que han millorat els tractaments i la qualitat de vida en termes de salut dels pacients. Tampoc es coneix amb exactitud per què es produeix. El que sí sabem és que es tracta d’una patologia neurològica principalment autoimmune, en la que el sistema immunitari, per error, ataca al sistema nerviós central (cervell i medul·la espinal). Concretament, un grup de cèl·lules immunitàries de la sang ataquen a la mielina que protegeix els nervis del sistema nerviós central. La inflamació es produeix de manera silent i es manifesta durant els brots, provocant episodis de pèrdua de visió, sensibilitat o força a les extremitats, però, amb el temps, la malaltia evoluciona de manera neurodegenerativa. A cada pacient el pot afectar de manera diferent, per això l’anomenen “la malaltia de les mil cares”. Cada any es diagnostiquen uns 1.800 casos a l’Estat. El 70% a persones entre 20 i 40 anys. El Cemcat a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és centre de referència a Catalunya i CSUR, en qui confien gairebé el 60% dels pacients del territori.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.