Vall d’Hebron posa en marxa un programa de simulació de cirurgia mínimament invasiva avançada (LapSim) per a residents

 Altres activitats
28/01/2021
28/01/2021 -- From 14:50h to 14:50h
Organize :
Vall d'Hebron Institut de Simulació Avançada
Modality: Presencial
Share it:

El passat mes d’octubre es va posar en marxa l’espai LapSim amb un programa de simulació en cirurgia mínimament invasiva avançada dirigit als cirurgians interns residents dels serveis de Cirurgia General i Digestiva, Ginecologia, Urologia, Cirurgia Pediàtrica i Cirurgia Toràcica. La formació s’imparteix al llarg de tots els anys de residència i compta amb una primera part de continguts teòrics i una part pràctica basada en la simulació i entrenament de procediments abans de la seva reproducció en viu. “El programa de simulació de cirurgia mínimament invasiva és una forma d’ensenyament en un entorn absolutament segur, que genera habilitats en el cirurgià resident de forma prèvia a què les apliqui al pacient”, exposa la Dra. Mònica Rodríguez, directora de Docència de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Per realitzar simulació en cirurgia mínimament invasiva, els models inanimats que es fan servir amb més freqüència són les caixes de simulació laparoscòpica, els models cadavèrics i els diferents softwares de simulació virtual. També les caixes de simulació laparoscòpica (endotrainers, pelvitrainers o bench models) serveixen per a una gran varietat d’exercicis, dels més senzills com agafar i deixar anar objectes a procediments més complexos com practicar anastomosis. Per portar a terme el programa, Vall d’Hebron ha habilitat un espai nou a l’àrea de simulació, dotat amb cinc simuladors actius permanentment a disposició dels residents que hi participin. Els exercicis aniran augmentant la seva complexitat de forma progressiva.

Amb aquests programa de simulació, els residents adquiriran coneixements bàsics en instrumental, elements de treball i conceptes bàsics en cirurgia mínimament invasiva avançada. També desenvoluparan habilitats manuals i específiques com la coordinació ull-mà-monitor mitjançant la percepció de profunditat, la coordinació bimanual, el correcte tractament dels teixits i l’eficiència en cada moviment i en conjunt per la realització de les cirurgies, comenta la Dra Cristina Dopazo, metge adjunt del Servei de Cirugia Digestiva i coordinadora del programa.

 

SIMOONS-COVID –Serious Game

A Vall d'Hebron volem innovar en metodologies d’entrenament en simulació d'habilitats tècniques i no tècniques per a professionals de la salut. Una de les aproximacions és l’entrenament en simulació en línia a través del Serious Game. Els jocs seriosos són un mètode d'aprenentatge útil per a pal·liar les necessitats de formació pràctica una eina eficient en els processos formatius. En el desenvolupamentde la formació, l'error exerceix un paper fonamental, és més, un dels principis fonamentals dels serious game manté que per a aprendre és necessari equivocar-se. L’alumne pot equivocar-se sense patir conseqüències personals ni danys a tercers. Per mitjà de l'ensenyament a través del Serious Game no sols es capacita als alumnes en la presa de decisions, el treball en equip i la comunicació sinó que també es crea cohesió de grup i s'afavoreix la integració de nous professionals, comenta Laura Millán, enfermera de la UCI pediàtrica i membre del VHiSCA.

Aquest entorn interactiu ens apropa a la realitat i fa possible la pràctica de manera que, retenir informació i aplicar el que s’aprèn en situacions simulades converteixen el procés d’aprenentatge en un èxit. La possibilitat de multijugador en línia potencia la multidisciplinarietat, i facilita i enriqueix la tasca docent i de l’alumne, ja que permet reunir facilitadors, experts i alumnes de qualsevol part del món per dur a terme l’entrenament basat en simulació. També ens permet abaratir els costos de les formacions, ja que s'eliminen els desplaçaments.

Vivim moments de gran incertesa on l’adaptabilitat a l’entorn promou que emergeixin noves necessitats educatives que fomenten la creació i disseny de nous serious games. Des del passat novembre ja teniu disponible el primer serious game SIMOONS (SerIous gaMe per a la formaciÓ OnliNe amb Simulació). El primer mòdul que s’ha dissenyat és SIMOONS-COVID19, que ens permet avaluar i millorar la preparació dels professionals de la salut per atendre de manera segura i eficaç a un pacient amb Coronavirus SARS-CoV-2 en estat crític a urgències de l’hospital

 

eTEAMS online

En l’àmbit sanitari es donen situacions de crisi on també és necessària la formació en competències transversals com poden ser la comunicació, el lideratge, el treball en equip o la presa de decisions per a una millora de la pràctica assistencial emprant la metodologia de la simulació en escenaris clínics com a eina d’ensenyament-aprenentatge. Des del Vall Hebron centre de Simulació Clínica Avançada s’està utilitzant l’eina de Serious-Game SIMOONS-COVID19 per la formació interdisciplinar en habilitats transversals de manera virtual. En la formació, que té lloc durant tot l’any, hi participen 2 residents de primer any i 2 professionals d’infermeria.

L’equip format participa en un escenari de simulació clínica virtual, estructurat en briefing, simulació i debriefing. Tota l’activitat està guiada per un facilitador en simulació del VHiSCA. Amb aquesta formació es persegueix potenciar el treball en equip a través de la bona coordinació, aprendre una comunicació efectiva, treballar i prioritzar la presa ótpima de decisions i entrenar les funcions de lideratge. Habilitats essencials per la millora de la pràctica clínica i la seguretat del pacient, explica el Dr Jordi Bañeras, adjunt del Servei de Cardiologia i coordinador del VHiSCA.

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.